Cena verzus hodnota / Test Kia Ceed SW 1.5 T-GDi Gold+

Kia je aj v dobe extrémneho zdražovania automobilov schopná vytvoriť auto, ktoré ponúka vynikajúcu hodnotu za vaše peniaze. Je ňou faceliftovaný Ceed v limitovanej edícii Gold+. Testovali sme ho v kombi verzii SW a s novým motorom 1.5 T-GDi. Kde je háčik?
Vydané  Text: 

Často dostávame od importérov ich modely vyšperkované všetkými prvkami výbavy, ktoré sa dali zaškrtnúť v konfigurátore. Chápem – ak chcete zistiť, čo všetko auto ponúka a dokáže, je to prirodzená cesta, ktorou sa uberiete. Zákazník si z toho už vyberie to, čo chce. Niekedy ho však môže odradiť údaj v našej tabuľke, ktorý hovorí o cene testovaného modelu. Keď sa aj rodinné hatchbacky dostávajú za hranicu 30 tisíc eur, málokto si je schopný predstaviť, že jeho cenovej hladine, ktorá leží o tretinu nižšie, je tiež niečo, z čoho by si možno vedel vybrať. Preto som sa úprimne potešil z testovacieho vozidla, ktoré si pre nás pripravila Kia. Výbava Gold+ predstavuje v mojich očiach optimum. Takto nejako vyzerá auto, ktoré by som si skutočne kúpil za svoje peniaze. Cenu si však nechajme trochu na neskôr.
### Rodinný ideál [Kia Ceed SW](https://www.araver.sk/auta/kia/ceed-sw) pred rokom podstúpila naozaj iba skromný facelift. Jemne sa zmenil tvar nárazníkov, mriežka chladiča s tigrím nosom je interpretovaná komplet nanovo a vyzerá oveľa športovejšie. Zmenila sa aj jej výplň. Predné aj zadné svetlá majú novú grafiku, sú tu nové disky kolies… Skrátka na prvý pohľad vidno, že toto nie je tá stará Kia Ceed SW, aj keď zmeny sú drobné. Mne sa vždy dizajn Ceedu veľmi páčil a facelift hodnotím pozitívne. Nič nepokazil, dokonca miestami pridal šmrnc tam, kde predtým chýbal.
Vnútri sa toho zmenilo hádam ešte menej. Zmeny sa sústreďujú do okolia nového multimediálneho displeja, ktorý dostal kontextové tlačidlá do okolia obrazovky. Výduchy okolo neho sú teraz trochu vyššie než pred tým. Materiály zostali príjemné na pohľad. Cez plastovú palubnú dosku sa tiahne falošný šev s čiernou niťou, ktorý však interiéru dodáva punc vyššej kvality. Takže nenamietame. V novo čalúnených predných sedadlách sa sedí príjemne, aj keď tu nenájdeme rozsiahle nastavenia ich polohy či tvaru. Musí stačiť klasika. A aj stačí, za pár sekúnd som si našiel dobrú polohu za familiárnym volantom, ktorý však už zdobí nové logo značky Kia.
Očakávania naplnil aj posed na zadných sedadlách. Príjemný sklon operadiel, dostatočne dlhé sedáky a nie príliš vysoká podlaha znamenali, že posed bol aj pre vysokého človeka príjemný. K tomu si pripočítajme primeranú nádielku voľného priestoru pred kolenami a nad hlavou, a najmä skutočne obrovský batožinový priestor s objemom až 625 litrov (1 694 po sklopení sedadiel!!!) a rovnomerným, dobre využiteľným tvarom. K tomu dve oddelené plastové priehradky pod jeho dnom na menšie veci, ktoré môžu byť pokojne aj špinavé alebo mokré a môžete si povedať, že crossovery môžu ísť handry fajčiť.
### Jednoducho výborne A to nemyslím iba na veľkosť batožinového priestoru, kde Ceed SW prekonáva čokoľvek s povyskočeným podvozkom, čo je drahšie maximálne o 10 tisíc eur. Stačí sa ísť previezť a hneď sa mi v mysli vynorila pôvodná tlačová správa k modelu, ktorá spomínala dobre vyladený podvozok s nezávislou nápravou vzadu a vycibrené jazdné vlastnosti. Toto všetko platí. Kia Ceed SW jazdí naozaj veľmi príjemne, najmä na 17-palcových kolesách, ktoré malo obuté testované auto. Priznávam, dizajnovo by 18-ky vynikli ešte o trochu lepšie, ale pri rodinných autách je prioritou komfort. A tu skóruje Ceed SW veľmi vysoko. Jeho podvozok je skrátka dobrý. Nemá charakteristiku, ktorá by vynikala nad ostatné, ale je to veľmi dobre zohraný celok, kde riadenie, tlmenie, pruženie a aj brzdy hrajú jednu pesničku v jednom rytme. Krátke nerovnosti, vlny, rolety, jamy, to všetko zvládal Ceed SW lepšie než akýkoľvek crossover, na ktorý si viem spomenúť. Zhodou okolností sa dostal aj na Slovakia Ring, kde slúžil ako kamerové vozidlo. A neveril som, aké príjemné jazdné vlastnosti predviedol aj na okruhu, keď som mal priestor si pár zákrut prejsť skutočne „na srdiečko“. Skvelý balans a ovládateľnosť plynom kazilo možno len trochu zbytočne ustráchané ESP, ktoré sa aj po zdanlivom vypnutí prihlásilo o pomoc, aj keď situácia ešte zďaleka nebola kritická. Je to škoda, lebo Ceed SW po uvoľnení plynu v zákrute prechádzal to veľmi pekného a kontrolovateľného jemného pretáčavého šmyku. Ale späť z okruhu na bežné cesty, kde toto rodinné kombi strávi najviac času.
### Šanca pre benzín Samostatný odstave si zaslúži nový preplňovaný zážihový štvorvalec 1.5 T-GDi. Už jeho parametre sú celkom zaujímavé. Výkon 118 kW (160 k), krútiaci moment 253 Nm v širokom rozsahu od 1 500 do 3 500 otáčok za minútu. A realita je snáď ešte lepšia. V prvom rade sa mi páči, že z motora som nemal gumený pocit. Niektoré moderné motory sú totiž akoby úplne odtrhnuté od plynového pedála. Tu to tak nie je. Skvelé reakcie na plyn mi pripomínajú najlepšie motory od VW. K tomu ma potešila vynikajúca dávkovateľnosť výkonu. Žiadne ničnič-nič-TURBOOO! Motor sa vedel správať úplne lineárne, v prípade potreby však dokázal razantne zatiahnuť a energeticky tlačiť až do obmedzovača otáčok.
Preto aj jeho spojenie s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou bolo veľmi príjemné. Keď motor robí presne to, čo chcete, je radenie rýchlostí radosť a nie práca. Plusom je, keď má prevodovka jasne definované dráhy, ľahký chod a primerane ľahkú spojku. Testovaná Kia toto všetko spĺňala. Páčilo sa mi aj sprevodovanie. K charakteru motora sa hodilo. Jeho najsilnejšou stránkou (doslova) bolo stredné pásmo. Potešil ma aj jeho príjemný, autentický, mechanický zvuk, ktorý pozostával len z tých správnych frekvencií. Spotrebu som si nechal ako čerešničku na torte. Reálne sa totiž s týmto autom pri dodržiavaní normálneho tempa jazdy dala dosiahnuť spotreba okolo 6 l benzínu na 100 km, čo som naozaj nečakal.
### Čo za čo? Na záver teda to najdôležitejšie z výbavy Gold+: 17-palcové kolesá, vyhrievané sedadlá aj volant, autorádio s 8-palcovým dotykovým displejom, ktoré síce nemá vlastnú navigáciu, ale podporuje Apple CarPlay aj Android Auto, parkovacie senzory vzadu, parkovacia kamera, dažďový, svetelný senzor, zatmavené zadné okná, dvojzónová automatická klimatizácia, bezkľúčový vstup a dokonca aj asistent udržiavania vozidla v strede jazdného pruhu. A k tomu mnoho ďalšieho. Osobne mi k dokonalosti chýbali už iba LED svetlá a trošku lepšie potlačenie aerodynamického hluku na diaľnici. A výsledná cena? Veľmi príjemných 20 990 €. Verte, že Kia Ceed SW je jej hodná do posledného centu. **Aktualizácia**: * V čase redakčného testu platila iná cena vozidla. * V súčasnosti cena Kia Ceed Sportwagon začína na akciových 17 290 € (cenníkových 18 290 €) * Cena verzie s motorom 1.5 T-GDi vo výbave Silver začína na akciových 19 590 € (cenníkových 20 590 €) * Cena verzie s motorom 1.5 T-GDi s manuálnou prevodovkou vo výbave Gold začína na akciových 21 290 € (cenníkových 22 290 €) * Uvedený model vo výbave Gold+ naďalej figuruje v cenníku skladových vozidiel za akciových 20 990 € (cenníkových 21 990 €)

Zdroje:  AUTOVINY.SK








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.