Imidž nie je na nič. AUDI S8 je príklad, keď je dizajn funkčný a zmysluplný

Verejnosť chce senzácie, preto častokrát prehliadne to dôležité. Audi veľmi dobre vie, prečo spravilo modely A8 a S8 zdanlivo nenápadnými.
Vydané  Text: 

Sila spočíva v stabilite

Keď Audi predstavilo aktuálnu generáciu modelovej rodiny A8, na ktorej je postavený aj najvýkonnejší variant S8 TFSI quattro, pochopiteľne tým vzbudilo rozruch. Preto pochopiteľne, lebo každá nová generácia automobilov polarizuje fanúšikov. Zatiaľ čo tí prví hovoria iba o slabých dizajnových inováciách, tí druhí rozumejú tomu, o čo Audi vlastne ide.

Zachovať si charakter je v dnešnej dobe oveľa ťažšie ako kedykoľvek v minulosti. Využiť vlnu trendu a vystúpiť z radu limuzín do očí bijúcim dizajnom je nepochybne lákavé, ale aj udržateľné? Zodpovedá to tomu, čo chcú kupujúci zákazníci? Nie je to iba uspokojenie internetovej verejnosti bažiacej po senzáciách? Čo tak namiesto dramatických estetických úletov sústrediť pozornosť na vylepšenie už existujúceho, na posilnenie funkčného dizajnu a na to, čo preferujú pravoverní a zachovať podstatu? Práve tak to spravilo Audi, za čo si u nás získava priazeň.

Audi A8 je tak naďalej klasickou limuzínou, teda veľkopriestorovým sedanom, ktorý má tradičnú siluetu z profilu a typický ingolstadtský imidž spredu. Výrazná však už nie je len jednorámová mriežka chladiča s novým dizajnom, ale aj predné svetlomety s pokrokovou matrixovou LED technológiou, ktoré nadobudli ostrejšie a výraznejšie tvary. Samotná predná kapota má šírku dva metre, čo spoločne s trojmetrovým rázvorom a veľkými diskami kolies poukazuje na dominantnú pozíciu v modelovej hierarchii výrobcu. Modely A8 sú neprehliadnuteľné a nezameniteľné, najmä vo verzii Long s rázvorom predĺženým na 3128 mm, no verzia S8 posunula túto latku ešte o niečo vyššie – hoci aj s rázvorom a celkovou dĺžkou zo štandardne dlhej verzie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nenápadné rozdiely, ktoré upriamu pozornosť na to podstatné

Audi S8 TFSI quattro sa od ostatných modelov A8 líši, ale nie prvoplánovo. Jeden by síce mohol tvrdiť, že o dizajn vlastne ani nejde, ale nie je to celkom pravda. Ak je účelom dizajnových inovácií pokrok v aerodynamike a ďalšie hodnotné vylepšenia, potom má zmysel na ne poukazovať.

Začnime základom, teda kolesami. Modelová rodina A8 má v ponuke 15 dizajnových diskov kolies s priemerom 18 až 21 palcov, pričom verzia S8 má v základnej výbave zliatinové 20-palcové disky s piatimi dvojitými lúčmi v striebornej úprave Galvano a na želanie je k dispozícii ďalších 6, vrátane 21-palcových Stern-dizajn, ktoré sú dostupné jedine pre verziu S8.

Ďalšiu vec, ktorá odlišuje S8 od ostatných modelov A8, nájdete vzadu štyri strieborné koncovky výfuku s optimalizovaným prietokom sú vo verzii S8 štyri samostatné, kruhové a vystupujú zo zadného difúzora, takže sú neprehliadnuteľné. Oko pozorovateľa poteší aj to, že sú vždy strieborné, dokonca aj po uplatnení čierno-čierneho balíčka Optikpaket schwarz plus. Ten je aj v prípade modelu S8 na želanie, v sériovej výbave je totiž S8 vybavená paketom Chrom Exterieurpaket, ktorý vyniká chrómovými akcentmi na karosérii a prednej maske chladiča.

Na zadnej časti je ešte jeden podstatný detail, ktorý definuje estetiku vozidla – ide o zadné OLED svetlomety s digitálnym svetelným podpisom a variabilnou grafikou – verzia S8 využíva variant číslo 2. Zaujímavosťou je, že keď sa k autu priblížite na dva metre, rozsvieti sa viac červených svetiel

Čierno-čierna aj pestrofarebná. S8 je taká, akú ju chcete mať.

Priaznivo hodnotíme tiež výber lakov karosérie. Audi sa vydalo cestou dokonalej personalizácie modelu S8, takže všetky laky určené pre rodinu A8 sú dostupné aj pre vrcholový športový variant. Základom je čierna Brilant, ponuka pozostáva z deviatich metalických lakov, perleťovej sivej Daytona a pestrého výberu lakov Audi exclusive s lesklým aj matným povrchom. Detailom typickým pre verziu S8 je napokon hliníkové spracovanie krytov vonkajších spätných zrkadiel, športová verzia ich má v sérii ako jediná.

Ideálna kombinácia farieb pre Audi S8 neexistuje, pretože každý preferuje niečo iné, no nami testovaná verzia s čiernym lakom mythostčiernym optickým paketom však bola pastvou pre oči. Čierna je nadčasová.

Slobodu výberu Audi poskytuje aj pri personalizácii interiéru. Východisková farebná schéma môže byť čierna, hnedá koňaková, tmavohnedá, sivá, červená alebo niektorá z béžových, no pre zákazníkov modelu S8 bude azda najväčším lákadlom interiérový balík Design paket čierna/červená crimson Audi exclusive, ktorý čierny lesk dopĺňa o nádherné červené akcenty prešívania a červené bezpečnostné pásy. Alternatívne možno červenú nahradiť farbou „modrá oceán“. Dodajme, že vo verzii S8 je štandardne dodávané čalúnenie v koži Valcona s kosoštvorcovým štepovaním, zatiaľ čo stredová konzola, lakťová opierka a kryt airbagu sú potiahnuté kožou Feinnappa s ozdobným stehom.

Priestor na zadných sedadlách s bohatým vyšívaním a kontrastnými červenými bezpečnostnými pásmi. Aj zadné sedadlá sú elektronicky polohovateľné, vyhrievané, ventilované a masážne.
Nesmieme zabudnúť na elegantné pripomienky, že sa nachádzate v športovej verzii. Emblémy S sú prítomné na tých najdôležitých miestach - volante, prahu dverách i na karosérii.

Ani to však stále nie je všetko, pretože personalizácia interiéru pokračuje výberom obloženia interiéru. Obklad palubnej dosky je v modeli štandardne Carbon Vektor, ale zákazník má na výber aj príjemné drevené dekory jaseň, eukalyptus, orech a ďalšie zo vzorkovníka Audi exclusive, napokon aj obľúbený klavírový lak.

Špecialitou modelu S8 je napokon sériovo dodávané ambientné osvetlenie interiéru Lichtpaket Kontur/Ambiente s šiestimi predvolenými farebnými motívmi a individuálnym s výberom 30 odtieňov. Keď skombinujete červené osvetlenie interiéru s interiérovým balíkom Design paket čierna/červená crimson Audi exclusive a čiernym stropom, môžeme sa baviť o estetickej dokonalosti interiéru. [GALLERY id=32218]

Skvelé auto. Čo viac dodať.

Audi S8 TFSI quattro je vskutku výnimočné vozidlo. Nechce pútať pozornosť prvoplánovo dizajnovými vrtochmi, napriek tomu zaujme na prvý, druhý aj tretí pohľad. Tieto ďalšie pohľady sme vám sprostredkovali v seriáli, ktorý sme týmto príspevkom zavŕšili. Rozhodne vám odporúčame prečítať si aj predchádzajúce tri diely seriálu o Audi S8, v ktorom sme postupne poukázali na všetky tie detaily, ktoré vytvárajú výnimočné auto, o ktorom budú snívať ešte aj ďalšie generácie chlapcov a dievčat.

» Zistite o Audi S8 TFSI quattro viac na oficiálnych stránkach Audi.sk.

AUDI S8: Náskok vďaka technike je stále aktuálny. Spočíva v malých aj veľkých veciach

V tretej časti nášho seriálu o Audi S8 sa venujeme jeho technologickému zázemiu, ktoré rozhodne stojí za pozornosť.

Typ motora 8-valcový benzínový motor V8 so systémom priameho vstrekovania paliva s reguláciou lambda sondy, kontrolou klepania, s prepĺňaným turbodúchadlom a prepĺňaným výfukovým turbodúchadlom, Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV)
Zdvihový objem 3 996 ccm
Max. výkon 420 kW (571 k) pri 6 000 ot./min
Max. krútiaci moment 800 Nm pri 2 050 – 4 500 ot./min
Akcelerácia 0-100 km/h 3,8 s
Max. rýchlosť 250 km/h
Druh pohonu Stály pohon všetkých kolies quattro so samosvorným stredovým diferenciálom a športovým diferenciálom vzadu
Prevodovka automatická, 8-stupňový tiptronic s možnosťou manuálneho radenia
Spojka Hydraulický menič krútiaceho momentu s regulovaným premostením priameho záberu
Podvozok a nápravy 5-prvkové zavesenie kolies prednej aj zadnej nápravy, vzduchový podvozok s aktívnym riadením výšky
Objem nádrže 82 litrov
Kombinovaná spotreba (WLTP) 11,5 l/100 km




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.