Takto vyzerá čínske auto po siedmich rokoch! Katastrofa, alebo dobrá kúpa?

Majiteľ sa podelil o zážitky so svojím čínskym autom.
Vydané  Text: 
Winston Sterzel sa pred viac ako desiatimi rokmi presťahoval do Číny, kde sa rozhodol tvoriť videá o živote v tejto zaujímavej krajine. Dokonca si tam zaobstaral aj vlastné auto, ktoré v našich končinách určite nenájdete.


Štátna automobilka Chery vznikla v roku 1997 a je desiatou najväčšou automobilkou v Číne. Niektoré automobily sa dokonca predávajú aj na Ukrajine, no značka bojuje o významné postavenie hlavne doma a v Rusku.


Winston si pred siedmimi rokmi vybral práve auto tejto značky, ktoré figuruje pod názvom Riich M1. Vtedy za neho vysolil približne 7 000 dolárov, čo je adekvátna cena za malé mestské auto s litrovým benzínovým motorom od Toyoty. Zaujímavé tiež je, že počas prevádzky sa vyskytli len drobné problémy. Medzi vážnejšie patrí kompresor klimatizácie, ktorý musel niekoľkokrát vymeniť za nový. Slabá kvalita materiálov sa prejavila aj na plastových a gumových spojoch. Plastová rúra, privádzajúca už prefiltrovaný vzduch do motora, sa úplne rozpadla a agregát nejakú dobu nasával aj okolité nečistoty. Problémy zažil aj s prevodovkou, tam zlyhala elektronika. Opravy ale neboli náročné a všetko ho stálo pár drobných.


Po 95 000 kilometroch však našiel aj pozitíva. Medzi ne patria napríklad pneumatiky či spotreba. Vo výsledku je s autom spokojný a rozhodne neľutuje investované peniaze. Sám ale priznáva, že sa európskym automobilom ešte stále nedokáže vyrovnať.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »