Facelift

Vylepšené Audi Q7: Nová verzia má inovatívne svetlá a impozantný dizajn. Poznáme ceny

Audi opäť vylepšilo svoju vlajkovú loď medzi rodinnými SUV.

Svieži dizajn exteriéru s novou prednou a zadnou časťou obsahuje vpredu aj svetlomety HD Matrix LED s laserom, vôbec prvýkrát v modeli Q7.
Facelift zahŕňa aj nové kolesá, farby, ozdobné obklady a sedadlá s kontrastným prešívaním.
Vydané  Text: 

Sebavedomie má už v základnej výbave

Pamätáte si na Audi Pikes Peak quattro z roku 2003? Išlo o koncepčný automobil odhalený na severoamerickom medzinárodnom autosalóne a bol predzvesťou príchodu veľkého SUV s názvom Q7. Kuriózne je, že dizajn prednej časti sa v porovnaní s konceptom napokon zmenil iba minimálne, čo v konečnom dôsledku celkovej estetike veľmi prospelo. Aj prvá generácia Audi Q7 s modelovým ročníkom 2005 je preto nadčasová, dodnes vyzerá krásne a moderne a sotva by ste našli niekoho, komu sa toto SUV vyslovene nepáči. Prvé SUV značky so štyrmi kruhmi sa verejnosti predstavilo na autosalóne vo Frankfurte v roku 2005, práve v čase 25. výročia trvalého pohonu všetkých kolies quattro s medzinápravovým diferenciálom Torsen (rozdelenie krútiaceho momentu 40:60 vpredu/vzadu).

Prvá generácia Q7 je dodnes vskutku krásnym vozidlom – hoci sa medzitým dočkal významných technologických vylepšení. Ponuka benzínových motorov sa pohybovala od 272 do 350 k, zatiaľ čo dieselové motory mali výkon až do 500 PS. Od začiatku výroby v roku 2006 do ukončenia výroby prvej generácie v roku 2015 sa pre Q7 prvej generácie rozhodlo viac ako 550 000 zákazníkov.

Najnovšia verzia modelu Q7, facelift z konca januára 2024, vylepšuje tento dobrý základ o ďalšiu techniku, pričom sa na Slovensku predáva od vskutku priaznivých 68 9300 €. Samozrejme, že to nie je ľudová cena, lenže toto je veľké luxusné SUV s nemeckou technikou a charakterom, ktorý v určitých ohľadoch prekonáva aj konkurentov od Mercedesu, BMW či Jaguaru.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Laserové svetlá avizuje modrý akcent

Rám Singleframe zaujme svojou nezávislou farebnou schémou. Voliteľne dodávané optické balíky Black a Black Plus nastavujú výrazné akcenty v exteriéri okolo Audi Singleframe lišty na bočných oknách a nárazníkoch.

Štandardne na cestu v Q7 svietia vysokointenzívne LED svetlomety; na želanie sú k dispozícii Matrix LED svetlomety. K dispozícii sú aj HD Matrix LED svetlomety s laserovým svetlom Audi. Pracujú s 24 LED diódami a jednou vysokovýkonnou laserovou diódou každá. Sú okamžite rozpoznateľné prostredníctvom modrého ambientného svetla zabudovaného do svetlometov, ktoré symbolizuje presnosť laserovej technológie.

Laserové svetlo sa aktivuje pri rýchlosti nad 70 km/h a výrazne zvyšuje dosah diaľkových svetiel.

Novinkou pre svetlomety najvyššej triedy sú digitálne signatúry denného svietenia. Dodávajú modelu Q7 charakteristický a nezameniteľný vzhľad tým, že používateľ si môže prostredníctvom MMI vybrať jeden zo štyroch rôznych svetelných podpisov. Nový je však nielen rozšírený rozsah funkcií svetlometov, ale aj ich dizajn. Vyššia poloha denných svetiel dodáva modelu Q7 širší vzhľad a väčšiu expresivitu. Po prvý raz sú v modeli Q7 ako voliteľná výbava k dispozícii aj do značnej miery digitalizované zadné svetlá OLED, ktoré majú tiež štyri digitálne svetelné signatúry.

Inzercia

Inzercia

Okrem toho – podobne ako v Audi A8, Q8 a Q5 – majú digitálne zadné svetlá OLED v spojení s asistenčnými systémami funkciu indikácie priblíženia: Keď sa k stojacej Q7 priblížia iní účastníci cestnej premávky zozadu na vzdialenosť menšiu ako dva metre, riadiace jednotky automaticky aktivujú všetky digitálne segmenty OLED. Medzi ďalšie funkcie patria dynamické smerovky, ako aj rôzne sekvencie príchodu domov a odchodu z domu, ktoré zodpovedajú každému digitálnemu svetelnému podpisu.

Vylepšená ponuka výbavy

Najnovšou modernizáciou Audi opäť vylepšilo ponuku výbavy modelu Q7. Prešívanie na čalúnení sedadiel v základnom modeli sú teraz štandardne v kontrastnej sivej farbe. Na výber je tiež deväť dekoratívnych obkladov. Novinky v ponuke výbavy: V prípade základného modelu je k dispozícii prírodné drevo – strieborný jemnozrnný jaseň, matný karbón Twill a matný brúsený hliník s lineárnym reliéfom pre Q7 so športovým balíkom S line, ako aj pre SQ7 TFSI.

K dispozícii sú tri nové povrchové úpravy, ktoré zákazníkom umožňujú ďalšie prispôsobenie modelu Q7. Pre obzvlášť športový vzhľad sú teraz v ponuke metalické laky zlatá Sakhir, modrá Ascari a červená Chili.

Audi v rámci aktualizácie modelu rozširuje aj ponuku aplikácií: Prvýkrát môžu cestujúci priamo používať obľúbené aplikácie od poskytovateľov tretích strán (napríklad Spotify alebo Amazon music). Pravidelné aktualizácie softvéru a neustále rozširovanie ponuky aplikácií umožňujú ešte väčšiu individualizáciu informačno-zábavného systému. Obchod s portfóliom aplikácií špecifických pre daný trh rozširuje modulárny súbor nástrojov infotainmentu tretej generácie (MIB 3).

Interiér AUDI Q7 po facelifte – ťažko by ste hľadali výraznejšie odlišnosti od AUDI Q8

Asistenčné systémy

V oblasti asistenčných systémov vodiča sa modernizuje najmä zobrazenie okolia. Virtuálny kokpit Audi okrem iného zobrazuje upozornenie na zmenu jazdného pruhu, ostatných účastníkov cestnej premávky, upozornenie na vzdialenosť, asistent pre križovatky a informácie o svetelnej signalizácii online v úžasnej kvalite Full HD.

Okrem obchodu s aplikáciami a nového displeja okolia sa v rámci produktovej modernizácie rozširuje aj štandardná výbava modelu Q7 – štandardná výbava pre spaľovacie motory V6 teraz zahŕňa 20-palcové zliatinové disky, sedadlá v druhom rade, pozdĺžne manuálne nastaviteľné v pomere 35:30:35 a asistent jazdy s núdzovým asistentom.

Medzi ďalšie prvky výbavy patrí alarm s ochranou proti odtiahnutiu rozhranie pre smartfón s integrovaným úložiskom aplikácií a Audi phone box light.

Audi SQ7 v akcii, zadný pohľad

Jazdné vlastnosti

Jazdné vlastnosti Q7 definuje päť charakteristík: vyvážené, pevné, kontrolované, presné a bez námahy. Odpruženie, riadenie, pohon a brzdové a riadiace systémy zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní spoľahlivo bezpečnej, sebaistej a pohodlnej jazdy. Dokonca aj štandardná výbava s vyváženým odpružením s oceľovými pružinami zabezpečuje konzistentný zážitok z jazdy v Q7. Q7 je spoľahlivé a bezpečné aj ako ťažné vozidlo – môže ťahať až 3,5 tony.

Elektronicky riadené vzduchové odpruženie s plynulým adaptívnym tlmením – adaptívne vzduchové odpruženie alebo adaptívne vzduchové odpruženie sport (štandardná výbava modelu SQ7 TFSI a línie S line) – sú k dispozícii ako výbava na želanie. V závislosti od preferencií vodiča a jazdnej situácie odpruženie upravuje jazdnú výšku až o 90 milimetrov a zároveň ponúka reguláciu úrovne. Na diaľnici sa odpruženie automaticky zníži až o 30 milimetrov v závislosti od aktuálnej rýchlosti a o 15 milimetrov s adaptívnym vzduchovým odpružením Sport. Počas jazdy v teréne možno pomocou funkcie „Lift“ v systéme Audi drive select zvýšiť svetlú výšku až o 60 milimetrov pri nízkych rýchlostiach.

Quattro a riadenie zadných kolies znamená, že sú nielen poháňané, ale predovšetkým otáčané. Význam tejto technológie je nesporný a nevšedne nápadný.

Okrem toho voliteľné riadenie všetkých kolies (štandardná výbava modelu SQ7 TFSI) zabezpečuje zvýšenú úroveň bezpečnosti a komfortu. Pri nízkych rýchlostiach sa zadné kolesá natáčajú až o päť stupňov v opačnom smere ako predné kolesá. To znižuje polomer otáčania až o jeden meter a zvyšuje ovládateľnosť. Vodič zároveň pociťuje väčší komfort a stabilitu pri vyšších rýchlostiach, pretože zadné kolesá sa otáčajú v rovnakom smere ako predné. Balík pokročilého odpruženia s elektromechanickou aktívnou stabilizáciou náklonu a riadením všetkých kolies je k dispozícii aj ako voliteľná výbava pre motory V6 TFSI a TDI. Na zlepšenie ovládateľnosti Q7 v každodenných situáciách, ako je manévrovanie na parkoviskách, v garážach a doma v garáži, bol systém riadenia optimalizovaný pre väčšiu ľahkosť.

Motorizácie

Ponuku otvára motor 45 TDI quattro trojlitrový vznetový motor s výkonom 170 kW (231 k) a pôsobivým krútiacim momentom 500 Nm, ktorý sa dosahuje v rozmedzí medzi 1 500 a 3 000 ot. Z miesta Audi Q7 45 TDI zrýchľuje na 100 km/h za 7,1 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť je 226 km/h.

Po tomto motore nasleduje 50 TDI quattro výkonnejšia verzia s výkonom 210 kW (286 k) a krútiacim momentom 600 Nm. Vďaka tomu veľké SUV zrýchli z nuly na 100 km/h za 6,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 241 km/h.

Audi Q7 55 TFSI  je vybavené benzínovým šesťvalcom s objemom tri litre a priamym vstrekovaním paliva, ktorý dosahuje výkon 250 kW (340 k). Poskytuje maximálny krútiaci moment 500 Nm v širokom rozsahu otáčok od 1 370 do 4 500 min-1. Audi Q7 s preplňovaným benzínovým motorom zrýchli z nuly na 100 km/h za 5,6 sekundy. Elektronicky regulovanú maximálnu rýchlosť dosahuje pri 250 km/h.

Všetky motory V6 v Audi Q7 sa môžu pochváliť ťažnou kapacitou až do 3,5 tony. To je viac než dostačujúce na ťahanie karavanov, prívesov pre kone a podobne.

Všetky motory spolupracujú s osemstupňovou prevodovkou tiptronic, permanentným pohonom všetkých kolies quattro a mild-hybridným systémom, ktorý dokáže v zákazníckej prevádzke zlepšiť spotrebu paliva až o 0,5 litra na 100 kilometrov. Jeho kľúčovými komponentmi sú lítium-iónový akumulátor a remeňový alternátorový štartér (BAS), ktorý dodáva energiu 48 V hlavnému elektrickému systému SUV. V rozmedzí 55 až 160 km/h môže Q7 jazdiť s vypnutým motorom až 40 sekúnd, keď vodič stiahne nohu z plynu. Po brzdení systém BAS rýchlo a bez námahy znovu naštartuje šesťvalec. Rozsah funkcie štart-stop sa začína pod rýchlosťou 22 km/h.

AUDI SQ7 po facelifte, bočný pohľad

AUDI Q7 po facelifte, bočný pohľad

V rámci modernizácie produktu SQ7 TFSI teraz poháňa osvedčený motor 4.0 TFSI s výkonom 373 kW (507 k) a krútiacim momentom 770 Nm s rýchlo radiacou osemstupňovou prevodovkou tiptronic a trvalým pohonom všetkých kolies quattro. S týmto motorom SQ7 TFSI zrýchli z nuly na 100 km/h len za 4,1 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je elektronicky regulovaná na 250 km/h. Motor 4.0 TFSI s poradím spaľovania 1-3-7-2-6-5-4-8 poskytuje charakteristický športový a atraktívny zvuk.

Pri nízkom až strednom zaťažení – od 160 do 250 Nm – a otáčkach motora od 950 do 2 500 min-1 s maximálnym požadovaným krútiacim momentom 145 Nm systém na požiadanie deaktivuje valce 2, 3, 5 a 8 na vyšších prevodových stupňoch vypnutím vstrekovania a zapaľovania a uzavretím sacích a výfukových ventilov. Proces prepínania trvá len milisekundy a prebieha prakticky bez všimnutia.

V režime štyroch valcov sa pracovné body aktívnych valcov posunú na vyššie zaťaženie, čo zvyšuje tepelnú účinnosť, zatiaľ čo deaktivované valce pracujú v podstate bez strát, ako plynové pružiny. Keď vodič stlačí plynový pedál, deaktivované valce sa okamžite aktivujú. Na dosiahnutie športového zvuku je v oboch valcoch výfukový ventil vonkajších výfukových potrubí, ktoré modulujú zvuk v závislosti od zaťaženia a otáčok motora.

Fotogaléria: Facelift AUDI SQ7 (modelový ročník 2025)

Kolesá

V ponuke kolies je na výber päť nových dizajnov s priemerom 20 až 22 palcov. Pre 21-palcové disky kolies sú k dispozícii farby Black Metallic, Gray Silk Matte s lesklými čiernymi vsuvkami alebo Diamond Cut Black Metallic a ďalšie.

Audi SQ7 TFSI vychádza z výrobnej linky s 20-palcovými diskami a pneumatikami 285/45 v štandardnej výbave. Alternatívne sú v ponuke aj iné 21- a 22-palcové kolesá. Brzdové kotúče na prednej náprave majú priemer 400 milimetrov, na zadnej náprave 350 milimetrov. Čierne brzdové strmene, ktoré sa na želanie dodávajú v červenej farbe, a na prednej náprave nesú logo S, ktoré definuje štýl Audi.

Dostupnosť a ceny

Uvedenie Audi Q7 na trh – s prepracovaným dizajnom, inovatívnou technológiou osvetlenia a s rozsiahlejšou výbavou – bude v prvom štvrťroku 2024. Ceny pre 45 TDI quattro sa začínajú od 68 930 eur, zatiaľ čo 50 TDI quattro stojí 71 870 eur. Cena modelu 55 TFSI quattro je 71 870 eur. Cena športového modelu SQ7 TFSI začína na 99 700 eur.

Ideálny čas na kúpu nového AUDI Q8 SUV: Dostanete skvelú výbavu a akciové balíky ušetria tisíce

TEST Audi Q8: Nová verzia je stredom pozornosti všade, kde sa objaví. Na sebavedomie má silné argumenty.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.