DOPRAVNÁ PORADŇA / PORUCHA NA DIAĽNICI

K pokazenému autu na diaľnici zavolala Diaľničnú patrolu, platila aj tak. Chyba však nebola na strane NDS, odťah do servisu nemá kto preplatiť

Služby Diaľničnej patroly sú bezplatné, ale nevykonáva všetky služby, ktoré by mohol motorista potrebovať.

Otázku od čitateľky o poplatkoch za odťah z diaľnice zodpovedala NDS.
Vydané  Text: 

Poruchy, nehody aj prekážky na ceste rieši Diaľničná patrola

Vedeli ste, že zakúpením diaľničnej známky automaticky získavate aj služby, za ktoré si inak musíte platiť poistenie u poisťovní alebo asistenčných spoločností?

Je to tak, služba má názov Diaľničná patrola a evidentne ide o medzi motoristami veľmi priaznivo hodnotenú službu (prečítajte si hodnotenie Diaľničnej patroly na Facebooku.

Služby sú bezplatne k dispozícii aj pre cudzincov s riadne zakúpenou známkou a tiež pre motoristov, ktorých vozidlá boli od povinnosti kúpiť si diaľničnú známku oslobodené.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Po tom, čo sme v roku 2015 prvýkrát o službách Diaľničnej patroly a potom pravidelne každý rok, si rovnakú tému osvojili viaceré slovenské médiá a postarali sa tak o odovzdanie vedomosti o tejto cennej služby slovenskej verejnosti.

Pre motoristov je dôležité vedieť, že keď na svojom vozidle dostanú poruchu alebo defekt, nemusia hneď volať svoju asistenčnú službu a prípadne doplácať za výjazd alebo nadštandardné výkony. Stačí zavolať na telefónne číslo 0800 100 007 alebo udalosť nahlásiť cez mobilnú aplikáciu Pomoc na diaľnici Apple AppStoreGoogle Play. Výhodou aplikácie je, že umožňuje presnú lokalizáciu miesta udalosti, takže motorista nemusí vysvetľovať, kde sa presne nachádza. Pre správnu funkčnosť aplikácie je potrebné zapnúť GPS a pripojenie na internet.

Zaujímavou funkciou aplikácie je možnosť sledovanie dianie na diaľnici a odpočívadlách cez vybrané kamerové systémy, na výber sú zatiaľ body na ťahoch D1, D2 a R1 s možnosťou uloženia konkrétnych bodov do vlastného zoznamu.

Cez aplikáciu alebo telefónne číslo môžete nahlasovať aj prekážky na diaľnici, ak ich spozorujete.

Rieši Diaľničná patrola aj odťah? Áno, ale má svoje limity.

Denník Startitup vo svojom príspevku nesprávne informoval, že Diaľničná patrola zabezpečí aj odťah vozidla, pričom sa autor príspevku odvolával práve na náš príspevok, v ktorom však služba odťahu uvedená nebola.

Inzercia

Inzercia

Na základe uvedeného príspevku si podľa vlastných slov motoristka Oľga pri poruche vozidla zavolala na odťah Diaľničnú patrolu, po ktorej však musela platiť za služby odtiahnutia. Oľga nás kontaktovala s otázkou, či je tento poplatok v poriadku:

Volala som na 158 a poslali mi diaľničnú patrolu. Tá mi zavolala odťahovú službu a tá auto odviezla do ich servisu SOSTeam Slovakia. Odťah vozidla ma stál 150€. Vozidlo má platnú diaľničnú známku a teraz sa vôbec neviem dopátrať, kto by mi mohol odťah vozidlo preplatiť. Diaľničná spoločnosť – operátor ani na e-známke nevedia poradiť,“ pýta sa motoristka.

Pýtali sme sa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), či je to tak má byť.

NDS postupuje pri odstraňovaní prekážok v zmysle platného zákona o cestnej premávke, podľa ktorého je povinnosťou správcu komunikácie zabezpečiť plynulosť a bezpečnosť premávky. Pokiaľ prekážku neodstráni ten, kto ju spôsobil, povinnosťou NDS je zabezpečiť bezodkladné odstránenie. Posádka Diaľničnej patroly v prípade potreby poskytne zoznam zmluvných partnerov pre odstránenie prekážky motoristovi, ktorý spôsobil prekážku. Motorista môže tieto kontakty využiť, pokiaľ prekážku nevie odstrániť sám (napríklad formou privolania asistenčnej služby zo svojho poistenia). Diaľničná patrola vykoná odstránenie prekážky nepojazdného vozidla len v takom prípade, ak to bezpečnostná situácia dovoľuje: keď vozidlo tvorí priamu prekážku v jazdnom pruhu a je možné prekážku jednoducho odstrániť (napr. stiahnutím vozidla z jazdného pruhu) alebo ak tvorí prekážku s vysokým rizikom vyvolania kolízie a ohrozenia účastníkov cestnej premávky (napr. premiestnenie vozidla z rýchleho pruhu do odstavného pruhu),“ odpovedá Eva Žgravčáková, hovorkyňa DNS.

Zhrnuté, Diaľničná patrola zabezpečí presunutie pokazeného vozidla na bezpečné miesto, ale odťah samotný, napríklad do servisu či domov, zabezpečuje štandardná odťahová služba.

Ak má motorista vo svojom PZP alebo inom poistení takéto služby zahrnuté, je najlepšie, keď kontaktuje vlastnú poisťovňu s takouto potrebou.

Národnú diaľničnú spoločnosť sme ešte 6.9.2023 upozornili aj na nesprávnu informáciu o poskytnutí odťahovej služby priamo Diaľničnou patrolou vo vyššie uvedenom príspevku na Startitupe,

Áno, redakciu StartitUp sme už požiadali o korekciu, lebo bohužiaľ, zaviedli motoristov,“ dodala Žgravčáková. Príspevok bol 7.9.2023 o 08:07 hod. aktualizovaný a dnes poskytuje motoristom správne informácie.

Dá sa vymknúť aj z nového auta? Môže za to táto funkcia kľúča, asistenčná služba vám nemusí pomôcť

Niektoré funkcie nových áut nie sú domyslené tak, ako by sme si predstavovali.

TIPY NA PODOBNÉ ČLÁNKY:

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.