Nové Volvo XC90 bude elektrické, potvrdzujú to prvé neoficiálne snímky

Odkaz pre starých fanúšikov značky: Nie, päťvalce už neuvidíme.
Vydané  Text: 
Nové Volvo XC90 pokračuje v dizajne súčasnej generácie, **najvýraznejšou zmenou je uzavretie prednej masky chladiča.** Tú pravdepodobne potrebovať nebude, pretože pôjde o čisto elektrické vozidlo. Celkový štýl exteriéru **nebude výrazným odklonom od toho, čo už dobre poznáme.** Bonusom majú byť nejaké dizajnové prvky z modelov Polestar. Pre nový model sú určené tiež vysúvacie kľučky dverí a inovované stvárnenie tradičných vertikálnych zadných svetlometov. Volvo uviedlo, že vozidlo novej generácie dostane skutočný názov a nie alfanumerické označenie. Značka vlastnená Geely uviedla, že prvé písmeno bude samohláska, **pričom niektoré správy tvrdia, že XC90 bude premenovaný na Embla.** Nedávne prihlásenie ochrannej známky však ukazuje, že Švédi prijali zákonné opatrenia na registráciu EXC90. Možno sa novozaregistrovaný názov bude používať pre súčasný model, pretože Volvo plánuje pokračovať v jeho výrobe. Dokonca pripravuje jeho ďalší facelift, ktorý by mohol prísť spolu s čisto elektrickým derivátom, ktorý by sa volal EXC90. V tejto chvíli však nie je nič oficiálne a z našej strany sú to všetko špekulácie v snahe rozlúštiť záhadu.
**Medzitým čerstvé patentové obrázky odhaľujú veľkú časť interiéru, aj keď mu chýbajú niektoré časti.** Napriek tomu môžeme ľahko povedať, že SUV bude mať infotainment orientovaný na výšku a kontinuálny dizajn vetracích otvorov. Bočné ramená volantu naznačujú, že bude obsahovať kapacitné dotykové tlačidlá, zatiaľ čo „plávajúca“ stredová konzola ponúka dostatok úložného priestoru pod ňou.
Je potrebné poznamenať, že XC90/Embla novej generácie bude len dočasným vlajkovým SUV, pretože Volvo pripravuje ešte väčší model XC100 (v skutočnosti bude mať iný názov), ktorý by mal nadviazať na koncept Recharge z roku 2021. A, samozrejme, **pôjde tiež o elektrické auto ako súčasť ambícií spoločnosti úplne vyradiť spaľovacie motory do konca tohto desaťročia.** Volvo bolo medzi prvými výrobcami automobilov, ktorí oznámili plány na postupné vyraďovanie ICE z prevádzky s cieľom prejsť na elektromobily.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »