Volkswagen poodhaľuje elektrický Passat. Koncept ID. AERO zažije svetovú premiéru už za pár dní

Volkswagen po úspechoch modelov ID. 3, ID. 4 a ID. 5 v Európe pomaly orientuje svoju pozornosť na ďalšieho člena svojej rodiny ID. Tentokrát pôjde o elektromobil zasadený do vyššej strednej triedy. Môžeme teda hovoriť o nástupcovi Passatu?
Vydané  Text: 
Volkswagen opäť rozširuje svoju rodinu modelov ID. Zatiaľ ide len o nákresy pripravovaného konceptu s názvom ID. AERO, ktorý je primárne určený pre čínsky trh. Už na prvý pohľad auto zaujme výrazným aerodynamickým tvarovaním karosérie, elegantným dizajnom a priestrannou siluetou. **Svetová premiéra štúdie je naplánovaná na pondelok 27. júna o 14:00**. Uskutoční sa formou digitálnej prezentácie. ### Osvedčená technika Dizajnová predprodukčná vízia Volkswagen ID. AERO rozširuje úspešnú rodinu modelov ID. od nemeckého giganta. Tentokrát však pôjde o **model, ktorý je zasadený do vyššej strednej triedy** a má byť súčasťou programu ACCELERATE, ktorý automobilka pred časom predstavila. Podobne ako ostatné modely s názvom ID., aj pripravovaný **koncept vsádza na modulárnu platformu MEB**. Rovnako tak aj navonok nadväzuje na súčasný dizajnový jazyk modelov VW, avšak tentokrát ho implementuje na limuzínu.
Výrazné tvarovanie karosérie má za cieľ znížiť odpor vzduchu a predĺžiť dojazd na jedno nabitie.
Mimoriadne výraznými prvkami štúdie sú podľa nákresov predné partie a línia strechy. Spredu auto pôsobí uhladene, akoby bolo vyrobené z jedného kusu materiálu. Vďaka presným líniám prednej časti a aerodynamickému tvarovaniu strechy bol docielený nízky súčiniteľ odporu vzduchu, ktorý by budúcemu sériovému autu mala zabezpečovať nízku spotrebu a skvelý dojazd. ### Do Európy príde v roku 2023 **Začiatok predaja sériového auta, postaveného na koncepcii načrtnutej štúdiou ID. AERO, je v roku 2023**. Najskôr sa elektromobil objaví na showroomoch v Číne. V priebehu toho istého roka sa však dočkáme aj verzií určených pre severoamerický, respektíve európsky trh. Je teda pravdepodobné, že vízia ID. AERO ukazuje budúce dizajnové smerovanie Volkswagenu Passat v elektrickej verzii. **Pre náš trh by sa novinka mala vyrábať v Emdene**.

TEST: Volkswagen ID.4 GTX je najlepším európskym elektromobilom. K dokonalosti mu chýba naozaj málo!

Pozreli sme sa na zúbok Volkswagenu ID.4 GTX. Je označenie GTX elektrickým ekvivalentom GTI alebo ide skôr o marketing?




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.