Za cestu z Bratislavy do Košíc v elektromobile zaplatíte až 65 eur! Zdražovanie energií zvýšilo ceny nabíjania

Prevádzkovatelia nabíjacích staníc reagujú na zvyšovanie cien energií.
Vydané  Text: 
Zvyšovanie cien sa dotklo nielen motoristov, ktorí do nádrže tankujú obyčajnú naftu alebo benzín. Vyzerá to tak, že za nabíjanie si budú musieť priplatiť aj fanúšikovia elektromobilov. O zvyšovaní cien elektriny sa hovorí už niekoľko mesiacov a bola to len otázka času, keď **na tento vývoj budú musieť zareagovať aj prevádzkovatelia nabíjacích staníc.** *„Obstarávacie náklady našej spoločnosti na 1 MWh elektrickej energie vzrástli 3,5-násobne v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka,“* uviedol v správe pre klientov popredný prevádzkovateľ nabíjacích staníc na Slovensku. **V závislosti od zvoleného programu a rýchlosti nabíjanie došlo k navýšeniu cien v priemere od 5 do 10 centov za kWh.** Po novom najviac zaplatíte pri využití jednorazového nabíjania s výkonom nad 100 kW, za ktoré si prevádzkovateľ účtuje 65 centov za kWh. **V takom prípade by vás 400 kilometrov dlhá cesta v elektromobile s diaľničnou spotrebou 25 kWh/100 km stála až 65 eur.** Táto cena však platí len pre majiteľov, ktorí nedisponujú zákazníckou kartou ani roamingom pre nabíjanie v rámci siete prevádzkovateľa. Pre tých, ktorí nabíjajú pravidelne, existujú možnosti predplatiť si výhodnejšie programy a získať tak bonusové výhody s lacnejším nabíjaním. Zvyšovanie cien sa navyše nedotklo všetkých programov a majitelia vernostnej karty si budú môcť užívať aj viaceré pripravované novinky. **Prevádzkovateľ totiž navyšuje limit bezplatného parkovania pri rýchlonabíjačke, a to až o 30 minút.** Okrem toho majú v pláne *„pridať ďalších približne 150 rýchlych nabíjacích staníc, pričom pri množstve existujúcich staníc budeme zvyšovať výkon.“* Týmto sa potvrdzuje, že kúpa elektromobilu sa nemusí spájať s lacnejšími prevádzkovými nákladmi. Aj preto je dôležité pri kúpe rátať s vlastným miestom pre nabíjanie batériového vozidla, ideálne pri vlastnom dome. **Rýchlonabíjacie stanice by tak v ideálnom prípade mali byť využívané len sporadicky,** predovšetkým pri ceste na dovolenku. Aktualizované podmienky nabíjania nájdete [TU.](https://data.greenway.sk/clientzone/pricelist_SK_20220301.pdf)




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.