KIA EV6 je nové Auto roka 2022 a najlepšie elektrické SUV roka! Nemôže s ním držať krok žiadny súper, tvrdia Briti

EV6 kombinuje špičkový dojazd so schopnosťou rýchleho nabíjania, s ktorou nemôže držať krok žiadny súper, povedal Steve Huntingford, šéfredaktor magazínu What Car, v ktorého ankete teraz EV6 zvíťazilo v kategórii elektrických SUV.
Vydané  Text: 
### KIA EV6 je novým elektrickým SUV roka Model EV6 značky Kia získal prestížne ocenenie „Auto roka 2022“ ako aj titul „**Elektrické SUV roka**“ v **britskej súťaži magazínu What Car?**. Toto prelomové víťazstvo prvého plne elektrického vozidla Kia je len druhýkrát v histórii, kedy vyhral titul “Auto roka” magazínu What Car? elektromobil, prvým bol v roku 2019 model e-Niro. Najnovšia trofej „Auto roka“ pre model Kia EV6 nasleduje po **rekordnom počte ocenení** od odborníkov z mienkotvorných medzinárodných mediálnych titulov za 10 mesiacov od prvého globálneho predstavenia automobilu v marci minulého roka. Medzi ocenenia patrí víťazstvo v kategórii „Premium“ v rámci nemeckých cien Auto roku a získanie ocenenia „Crossover roka“ od Top Gear. Model EV6 sa dostal aj do užšieho výberu kandidátov na titul Auto roka 2022, pričom víťaz by mal byť známy 28. februára. „*EV6 kombinuje špičkový dojazd so schopnosťou rýchleho nabíjania, s ktorou nemôže držať krok žiadny súper, čím rieši dve najväčšie obavy, ktoré ľudia stále majú v súvislosti s elektrickými autami. A čo viac, vďaka modulárnej platforme dokázala Kia využiť kompaktnú veľkosť a vyrobiť auto, ktoré je mimoriadne priestranné a praktické*,“ povedal **Steve Huntingford**, šéfredaktor magazínu What Car?. „*Keď sa k tomu pridajú suverénne jazdné vlastnosti, výnimočná prepracovanosť, konkurencieschopná cena a jedny z najlepších záručných podmienok na trhu, je jasné, že futuristické EV6 nielenže vyzerá ako budúcnosť, ale budúcnosť z nej priamo srší*.“ **Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe**, povedal: „*Pre spoločnosť Kia je veľkou cťou vyhrať titul „Auto roka 2022“ na tohtoročnej súťaži magazínu What Car?. EV6 bol mimoriadne dobre prijatý zákazníkmi a médiami v celej Európe vďaka pôsobivému dojazdu, schopnostiam ultra rýchleho nabíjania, odvážnemu dizajnu a najmodernejšiemu interiéru. Najvzrušujúcejšie je, že EV6 je len začiatok toho, čo príde od spoločnosti Kia, keďže pokračujeme na našej ceste k elektrifikácii – s 11 novými modelmi EV, ktoré majú prísť do roku 2026*.“ EV6 prináša na trh crossoverov dlhý dojazd, výkon s nulovými emisiami, ultrarýchle nabíjanie 800 V a charakteristický štýl. EV6 dokáže dosiahnuť dojazd až 528 kilometrov na jedno nabitie v kombinovanom cykle WLTP, zatiaľ čo pokročilá technológia nabíjania 800 V znamená, že vodiči môžu nabiť z 10 na 80 percent vozidlo len za 18 minút. Je to prvé plne elektrické vozidlo Kia a demonštruje vzrušujúci potenciál novej elektrickej globálnej modulárnej platformy (E-GMP) spoločnosti so šiestimi ďalšími špecializovanými elektrickými modelmi, ktoré budú nasledovať po EV6 do roku 2026. Kia sa snaží svoju modelovú ponuku plne elektrifikovať v Európe do roku 2035, ďalšie kľúčové trhy po celom svete budú nasledovať do roku 2040.

Práve teraz: Kia EV6 dostala kompletný slovenský cenník, zverejňujeme ceny všetkých verzií

Model EV6 ponúkne tri úrovne výbavy, z toho dve, ktoré značka Kia ešte nikdy predtým nemala.

### Kia Sorento víťazom kategórie „Ťahač karavanov roku 2022“ Popri oceneniu pre EV6 sa uznania dostalo aj modelu Sorento v kategórii SUV s titulom „Ťahač karavanov roku 2022“, udeleným v spolupráci s britskou Asociáciou kempovania. Porota zvolila Sorento s motorom 2,2 litra CRDi a osemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou za ideálne vozidlo pre všetkých, ktorí potrebujú často ťahať karavan alebo príves. Sorento vďaka výkonnému naftovému motoru utiahne príves o hmotnosti až 2500 kg, pričom SUV samo o sebe odvezie až sedem osôb, ponúka veľkorysý priestor pre náklad i cestujúcich a s ohľadom na použité technológie a ďalšie prvky výbavy zaručuje pohodlie a konektivitu na palube.

TEST: Kia Sorento je rodinné auto roka, ukážeme vám prečo

V Spojených štátoch sa Kia pochválila tým, že jej model Sorento v sedemmiestnej verzii získal ocenenie Najlepšie rodinné auto roka 2021. Súhlasíme s tým, že si Kia titul zaslúži a pozreli sme sa do takejto sedemmiestnej verzie, aby sme vám ukázali praktickú stránku tohto priestranného SUV.

### Súťaž Auto roku magazínu What Car? Spotrebiteľský magazín What Car? každoročne vyberá najlepšie nové vozidlá v niekoľkých kategóriách. Cenu môže získať také vozidlo, ktoré bolo otestované v priamom porovnaní s príslušnými konkurentmi, a to priamo v prevádzke a vo vyhradených skúšobných priestoroch; testovanie vykonáva tím skúšobných komisárov redakcie What Car?. Z víťazov jednotlivých kategórií je následne vybraný celkový víťaz súťaže „Auto roku“.








Pokračujte na ďalší príspevok »