VIDEO: Do elektrického autobusu namontovali prídavné kúrenie na naftu, teraz z neho vychádza čierny dym

Ďalší dôkaz, že batériová technológia ešte nie je pripravená nahradiť fosílne palivá.
Vydané  Text: 
Kuriozita, ktorú si Adam Kurdybelski jednoducho musel počas jazdy za elektrickým autobusom natočiť. **Všimol si totiž, ako z neho vychádza hustý čierny dym.** Pomerne vtipný je tiež pohľad na veľký nápis „100 % electric“, ktorý prekrýva čierna škvrna z celodenného vypúšťania exhalátov a tuhých častíc v poľskom meste Katovice. Ako je však možné, že z batériového autobusu, ktorý by lokálne nemal vypúšťať ani gram CO2, vychádzajú oblaky čierneho dymu? **Dopravný podnik v reakcii na toto video priznal, že elektrický autobus má v zimnom období problém dojazdom a vyhrievaním interiéru.** Neustále otváranie dverí na zastávkach totiž ochladzuje interiér a štandardne zabudované elektrické tepelné čerpadlo pracovalo na plný výkon, čo výrazne skracovalo dojazd týchto autobusov. Počas mrazivého počasia so zapnutým kúrením by tak s najväčšou pravdepodobnosťou ekologický autobus nedokončil svoju celodennú službu bez nabíjania.
Foto: Solaris
Z tohto dôvodu sa rozhodol miestny dopravný podnik doinštalovať **prídavné vykurovacie zariadenie na naftu, ktoré nie je závislé na elektrickej energii z hlavnej batérie.** Tieto zariadenie sa však zvyknú používať len sezónne a ich technický stav nie je v najlepšej kondícii, čo vysvetľuje prítomnosť hustého dymu. Odporcovia týchto vozidiel tak majú v rukách ďalší dôkaz, že **technológia batériových elektromobilov ešte nie je pripravená nahradiť klasické fosílne palivá bez výrazných kompromisov.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.