Toyota spustila výrobu Yarisu v Česku, investovala vyše 180 miliónov eur do rozšírenia závodu

Závod TMMCZ bude vyrábať model Yaris aj úplne nový model Aygo X.
Vydané  Text: 
* **Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) sa stala druhým európskym závodom, ktorý vyrába model Yaris – Auto roka 2021** * **Spoločnosť Toyota investovala vyše 180 miliónov eur do rozšírenia závodu v Kolíne, aby mohla vyrábať hybridné elektrické vozidlá na báze platformy B svojej globálnej modulárnej architektúry TNGA** * **Závod TMMCZ bude vyrábať model Yaris aj úplne nový model Aygo X** Spoločnosť Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) spustila vo svojom výrobnom závode v českom Kolíne výrobu modelu Yaris – držiteľa titulu Auto roka 2021. Stala sa tak druhým európskym závodom, ktorý v regióne vyrába najpredávanejší model Yaris. Okrem nej ho vyrába ešte francúzska spoločnosť Toyota Motor Manufacturing France (TMMF). Uvedenie druhého modelu znamená pre spoločnosť TMMCZ (predtým TPCA) významný míľnik, odkedy v januári 2021 prešla do úplného vlastníctva spoločnosti koncernu Toyota Motor Europe. Toyota investovala vyše 180 miliónov eur do transformácie závodu na výrobu vozidiel segmentu A a B na báze svojej platformy TNGA B. Kapacita závodu sa tak rozšírila a zaviedla sa trojzmenná prevádzka, aby bolo možné rozbehnúť výrobu modelu Yaris a v roku 2022 uviesť na trh **nový model Aygo X**.

Nová Toyota Aygo X: Prečo by ste si mali kúpiť práve takéto auto, ak žijete v meste?

Nové Aygo X je v podstate Yaris Cross v ešte kompaktnejšom a lacnejšom vyhotovení.

„*Za posledné tri roky sme vybudovali nové výrobné priestory, nastavili nové logistické trasy, nainštalovali nové technológie a, čo je najdôležitejšie, v našom závode Toyota sme privítali takmer 1 600 nových zamestnancov. Tiež by sa chcel poďakovať našim vzácnym dodávateľom a externým partnerom v regióne za skvelú spoluprácu a neutíchajúcu podporu*,“ uviedol **Koreacu Aoki**, prezident spoločnosti TMMCZ. Investícia spoločnosti Toyota do závodu TMMCZ umožní tiež vyrábať tam hybridné vozidlá. Tento krok je odrazom úspechu modelu **Yaris Hybrid, ktorého predaj predstavuje 80 % celkového predajného mixu Yaris v Európe**. Hybridné elektrické hnacie sústavy pre závody TMMCZ aj TMMF sa vyrábajú v závode Toyota Motor Manufacturing v Poľsku. „*Je to vynikajúci krok vpred pre budúcnosť spoločnosti TMMCZ, pretože začína vyrábať náš najpredávanejší automobil v Európe. Cieľom spoločnosti Toyota z hľadiska európskeho predaja je dosiahnuť 1,5 milióna predaných vozidiel do roku 2025, pričom model Yaris bude pri dosahovaní tohto cieľa hrať kľúčovú úlohu. Zavedenie architektúry TNGA aj hybridných hnacích sústav v závode TMMCZ je v súlade s našou stratégiou v regióne*,“ uviedol **Marvin Cooke**, výkonný viceprezident pre výrobu koncernu Toyota Motor Europe.

Jedno nemá v základnej výbave ani rádio! Ktoré lacné auto je naozaj lepšie? Fabia, Yaris alebo i20? (slovenské výbavy a ceny)

AKTUALIZOVANÉ - V našom novom seriáli sa venujeme porovnávaniu konkurenčných automobilov z hľadiska ich cien a výbavy. Dnes sa venujeme Škode Fabia, Toyote Yaris a Hyundaiu i20.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.