WHO schválilo Toyotu Land Cruiser ako „auto prevoz vakcín“. Má zachrániť až 20% ich množstva pred znehodnotením

Japonská automobilka predstavila Land Cruiser špeciálne prispôsobený na prepravu vakcín do ťažko dostupných oblastí. Je to prvý automobil s chladiarenským systémom na takýto účel, ktorý získal od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) kvalifikáciu PQS (Performance, Quality and Safety). Takto upravený Land Cruiser zvýši dostupnosť vakcín v rozvojových krajinách.
Vydané  Text: 
### Špeciálne vybavené vozidlo Chladiarenské vozidlo vzniklo vďaka spolupráci 3 spoločností – Toyota Tsusho, Toyota Motor Corporation a B Medical Systems. Automobil bol vyrobený na základe terénneho modelu Land Cruiser 78. Auto bolo vybavené chladiacim systémom na prepravu vakcín pri predpísanej teplote od B Medical Systems, model CF850. Chladnička má kapacitu 396 litrov a zmestí sa do nej 400 balení vakcín. Zariadenie je možné napájať priamo z auta počas jazdy, ale má aj vlastnú nezávislú batériu, ktorá vydrží 16 hodín. Systém sa dá tiež nabiť z externého zdroja – elektrickej siete alebo generátora. Takto upravené vozidlo dostalo kvalifikáciu PQS ako zdravotnícke vybavenie v súlade s normami WHO. ### Bezpečnostné normy WHO PQS je systém kvalifikácie lekárskeho vybavenia vyvinutý WHO, ktorý stanovuje štandardy zdravotníckeho vybavenia tak, aby bolo vhodné na výkon činností riadených OSN, agentúr spojených s OSN a popredných charitatívnych a mimovládnych organizácií. Je to veľká výhoda aj pre rozvojové krajiny, ktoré nemajú vlastné štandardizované systémy zdravotníckeho vybavenia.
Chladnička na uskladnenie vakcín
### Ochrana zdravia detí Vakcíny odporúčané pre deti sa zvyčajne musia uchovávať pri teplote od 2 do 8°C. V rozvojových krajinách vyjde približne 20 % vakcín nazmar v dôsledku teplotných výkyvov počas prepravy a distribúcie do nemocníc a na kliniky. Dôvodom je zlá cestná infraštruktúra a nedostatok špecializovaných chladiarenských vozidiel prispôsobených na prepravu liekov. Každý rok zomiera 1,5 milióna detí na choroby, ktorým sa dá zabrániť očkovaním. Jedným z dôvodov je znehodnotenie časti preparátov v dôsledku zlých prepravných a skladovacích podmienok. Chladiarenské terénne vozidlo postavené na základe Toyoty Land Cruiser zvýši účinnosť očkovania a zlepší verejné zdravie v rozvojových krajinách. Vhodne upravený Land Cruiser možno použiť aj na prepravu a distribúciu vakcín na COVID-19 v krajinách so slabo rozvinutou cestnou infraštruktúrou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.