Ponúka niekto hybrid lacnejšie ako naftu?

Hybridná technika je čoraz populárnejšia, v porovnaní s klasikou je však takmer vždy drahšia. My sme však našli auto, pri ktorom to neplatí!
Vydané  Text: 
Samozrejme, musíme porovnávať porovnateľné. Či už z pohľadu výbavy, maximálneho výkonu sústavy pohonu alebo druhu prevodovky. A tak sme Superb iV porovnali s modelom s dieselovým motorom. Výsledok je zaujímavý. ### Konkurenti Superb iV vybavený plug-in hybridnou technikou a šesťstupňovým automatom sa predáva od výbavy Ambition a jeho sústava ponúka maximálny kombinovaný výkon 160 kW (217 k). Superb s dieselovým motorom je dostupný so všetkými stupňami sériovej výbavy (Active, Ambition, Style, L&K) a dvoma výkonovými alternatívami štvorvalca 2,0 TDI. Vyberať budete z motorov s maximálnym výkonom 110 respektíve 140 kW (150 a 190 k). Superb iV teda budeme porovnávať nie so základným, ale výkonnejším z dvojice štvorvalcov 2.0 TDI. ### Hybrid je lacnejší! Škoda Superb iV Ambition je po uplatnení bonusu Štart k dispozícii za 32 930 €, ak by ste siahli po verzii kombi, budete na základnú verziu potrebovať 34 130 €. Dostanete auto vybavené kombináciou benzínového štvorvalca 1,4 TSI, elektromotora a šesťstupňového automatu. Pre úplnosť dodajme, že Superb iV je na výber s výbavami Ambition, Style a L&K, ponuka je rovnaká pre verziu liftback aj kombi. Ak by ste chceli zostať verní klasike, teda modelu s motorom 2,0 TDI (140 kW/190 k), na Superb vo výbave Ambition musíte mať v prípade liftbacku na účte pripravených **minimálne 34 520 €**, respektíve **35 720 € za kombi**. V obidvoch prípadoch je teda hybridná technika lacnejšia.
### 4×4 s hybridom zatiaľ nie Ak preferujete pohon 4×4, v kombinácii s hybridnou technikou aktuálne k dispozícii nie je. V prípade obidvoch karosérií bude vyberať z motorov 2.0 TSI (200 kW/272 k) a 2.0 TDI (140 kW/190 k). Otázna samozrejme zostáva aj reálna ekonomika prevádzky. Hybrid sa nafte dokáže vyrovnať v meste a na prímestských cestách. Ak jazdíte dlhé diaľničné kilometre, zostaňte verní nafte. Cenová politika značky Škoda je ale v každom prípade veľmi zaujímavá. S hybridnou technikou v populárnom Superbe má zjavne veľké plány a podľa aktuálnych informácií ju postupne uvedie aj do iných modelov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.