Elektromobil Mitsubishi i-MiEV medzičasom oslávil už desiate výročie

Je priekopníkom medzi sériovo vyrábanými elektromobilmi a podnietil vznik Outlanderu PHEV.
Vydané  Text: 
### Spoločnosť Mitsubishi sa venuje výskumu a vývoju elektromobilov už od roku 1966 a dnes stále predávaný model i-MiEV je výsledkom viac ako 50 rokov vývoja. Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) oslavuje 10 rokov od uvedenia mestského vozidla i-MiEV s nulovými emisiami, ktoré pripravilo pôdu automobilovému priemyslu pri zásadnej zmene jeho smerovania k sériovo vyrábaným elektromobilom (EV). i-MiEV si postupne získal povesť modelu schopného ponúknuť ekologickú prevádzku, tichý chod a dobré jazdné schopnosti s minimálnym dopadom na životné prostredie. Modelu i-MiEV sa dostalo uznania nielen pre jeho ekologické prednosti, ale aj spoľahlivé služby v štátnej správe mnohých krajín, rovnako tak ako vo vozových parkoch taxislužieb, autopožičovní a pod. **Okrem toho sa i-MiEV ukázal ako dôležitý pomocník pri odstraňovaní následkov prírodných katastrof**, v podmienkach keď nedostatok benzínu bráni v používaní vozidiel so spaľovacím motorom.
Pohonné ústrojenstvo i-MiEV taktiež našlo uplatnenie v úžitkovom vozidle Minicab MiEV, ktoré bolo uvedené na trh v roku 2011. Spoločnosť MMC tento rok v septembri dodá japonskej pošte 1 200 takýchto vozidiel. Minicab MiEV je aj napriek svojim malým rozmerom dostatočne priestranný pre účely zabezpečenia doručovateľských služieb v mestách.
i-MiEV priniesol na trh hneď niekoľko inovácií, vrátane využívania vyspelých lítium-iónových batériových modulov a dobíjania pomocou elektrického rozhrania CHAdeMO a Type1. **Celosvetové úhrnné predaje modelov i-MiEV a Minicab MiEV za 10 rokov od uvedenia už presiahli 31-tisíc vozidiel** (údaj ku koncu apríla 2019).
Dôležitou skutočnosťou je fakt, že i-MiEV urýchlil výskum a vývoj spoločnosti MMC na poli pohonných jednotiek pre elektromobily, čo v roku 2013 priamo vyústilo do uvedenia modelu Outlander PHEV s pokrokovým hybridným pohonom, ktorý kombinuje elektromotory a benzínový motor. Uplynulé štyri roky za sebou (2015-2018) zároveň predstavuje Outlander PHEV najpredávanejšie plug-in hybridné vozidlo na európskych trhoch. Batéria modelu i-MiEV s kapacitou **16 kWh** spoločne s kompaktným elektromotorom na zadnej náprave poskytuje vozidlu vynikajúce jazdné schopnosti a dojazd 160 km (korelovaná hodnota podľa NEDC), resp. 105 km (podľa WLTP). Vozidlo je vďaka svojim kompaktným rozmerom skvele využiteľné v meste, pričom zároveň ponúka dostatok miesta pre štvoricu cestujúcich vďaka inteligentne obostavanému priestoru. V súlade s rastúcim dopytom po elektromobiloch pracuje spoločnosť MMC na komerčnom využití technológií V2H a V2G (Vehicle to Grid, vozidlo verzus elektrická sieť) s cieľom ďalej rozvíjať a presadzovať využitie elektromobilov a plug-in hybridov (PHEV). Výrobca toto vníma ako ďalší krok na ceste do novej epochy definovanej úzkym prepojením medzi automobilom a človekom, resp. spoločnosťou a životným prostredím. *Zdroje: tlačová správa Mitsubishi, JATO Dynamics Limited*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.