Volkswagen zakladá lacnú automobilku! Poznáme jej názov a detaily týkajúce sa prvých modelov.

Je pravdepodobné, že nová automobilka nebude pôsobiť len v Čine.
Vydané  Text: 
Po neúspechoch so založením ľudových značiek ako Kaili či Tianyue prichádza nemecký Volkswagen s **ďalších pokusom o vytvorenie novej automobilky, ktorá by sa cenovo zaradila pod materskú automobilku.** Nemci sa totiž usilovne pokúšajú o dobytie čínskeho trhu, ktorý im pod nohy kladie rôzne prekážky. Tamojšia vláda im napríklad len nedávno zatrhla predávať automobily pod značkou SEAT, a tak musel koncern premenovať vozidlá tejto značky na SOL.
Logo novej značky, ktorá ponesie názov Jetta.
**Nová ľudová značka, ktorú predstavia už 26. februára vo Wolfsburgu, má koncernu pomôcť expandovať na veľkom čínskom trhu.** Úspech má zaistiť aj použitie špecificky vybraného mena pre novú automobilku. **Ľudová značka tak ponesie názov legendárneho modelu Jetta,** ktorý sa v Číne veľmi úspešne predával od roku 1991 až do roku 2013. Jetta bola prvým modelom koncernu VW, ktorý si našiel cestu k čínskym zákazníkom a vďaka cenovke pohybujúcej sa na úrovni 5 000 eur si rýchlo zabezpečil úspech veľkej skupiny zákazníkov.
Asi nikoho neprekvapí, ak bude novým kľúčovým modelom značky len ďalšia generácia Jetty s označením VA3, ktorá bude stáť na základoch aktuálne predávaného modelu Jetta s logom Volkswagen. Prepracovaná bude predná aj zadná časť tak, aby odpovedala dizajnovému štýlu novej značky. **Okrem sedanu budú k dispozícii aj dva nové SUV modely. Menší z dvojice by mal vychádzať zo SEATu Ateca, pričom dizajn by mal zostať zachovaný.** Drobných zmien sa dočká predná maska, ktorá sa ponesie rovnaký dizajn ako sedan Jetta VA3. Pod kapotou bude na výber medzi benzínovú jednotkou s objemom 1,4 litra so šesťstupňovým manuálom, alebo dvojlitrom so sedemstupňovým automatom. Silnejší model bude tiež dostupný s pohonom všetkých kolies.

Čo to znamená pre Európu?

O príchode novej značky na európsky trh zatiaľ nie je nič známe. Podľa čínskych zdrojov však bude, na rozdiel od predchádzajúcich joint-venture podnikov, automobilka Jetta patriť priamo pod nemecký VW. To v preklade znamená, že za vývoj nových modelov budú zodpovední Nemci, zatiaľ čo FAW-VW bude mať na starosti iba výrobu a predaj na čínskom trhu. **Vzhľadom na úspech konkurenčnej Dacie by Jetta mohla dávať zmysel aj mimo Číny.** Viac o plánoch Volkswagenu sa dozvieme 26. februára.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.