Pokuta za esemeskovane za volantom je to najmenej. Štatistiky z USA ukázali alarmujúcu realitu

Písanie správ za volantom je nebezpečnejšie ako jazdiť v opitosti.
Vydané  Text: 
Každý šofér vie, že písanie správ za volantom rozptyľuje jeho pozornosť a je preto nebezpečné. Aj napriek tomu to z času na čas robí a zabúda na dôsledky. Výskumy v Spojených štátoch, kde je esemeskovanie jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd, prinášajú alarmujúce údaje.
1. Ľudia, ktorí počas šoférovania píšu správu, sú v 6-krát väčšom riziku dopravnej nehody ako šoféri, ktorí sú intoxikovaní alkoholom alebo drogami. **Esemeskovanie je teda nebezpečnejšie ako alkohol za volantom**. 2. Šoférovi trvá v priemere 5 sekúnd, kým napíše správu. Ak jazdí rýchlosťou 88 km/h a pozrie sa dole na mobil na 5 sekúnd, **prejde dĺžku futbalového ihriska**. Maximálny čas, počas ktorého sa môže šofér bezpečne pozrieť inde ako na cestu, sú 2 sekundy. 3. V Amerike zomrie **každý deň** 11 tínedžerov kvôli esemeskovaniu počas šoférovania. Tínedžeri sú preto podľa štatistiky až v 400-krát väčšom riziku nehody spôsobenej textovaním ako dospelí vodiči. 4. Podľa National Safety Council vedie používanie smartfónu počas šoférovania k **6 miliónom nehodám ročne**. 6. Štúdia z univerzity v Utahu dokázala, že mladý šofér, ktorý používa mobil, má rovnaký **reakčný čas ako 70-ročný šofér**, ktorý mobil nepoužíva. 7. 64% všetkých dopravných nehôd v USA je zapríčinených používaním mobilu počas šoférovania. 8. Iba v USA je každý rok zranených 421-tisíc ľudí v dôsledku používania mobilu za volantom.
Moderné technológie sa stali súčasťou našich životov a niekedy si ani neuvedomujeme, aký negatívny vplyv majú na naše bežné životy. Ľudia sa stávajú čoraz častejšie závislými od telefónov a ich nedostupnosť vnímajú ako hrozbu. Výrobcovia automobilov sa stále častejšie zaoberajú možnosťami, ako zvýšiť bezpečnosť jazdy, avšak v prvom rade by mal každý vodič prevziať zodpovednosť do vlastných rúk a pochopiť, že používaním telefónu počas šoférovania neohrozuje iba seba, ale aj spolujazdcov a ostatných ľudí okolo seba.
Video nižšie poukazuje na dôsledky písania SMS správ, chatovania a telefonovania za volantom. Nie sú tam žiadne tragédie, ale iba nehody, v ktorých figurovali mladí ľudia s očami nalepenými na displeji mobilu. Video by malo byť výstrahou všetkým, ktorí počas jazdy používajú mobily a myslia si, že práve im sa nič nestane.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.