TOP5 najlepších automobilových múzeí a sídiel v Európe

Nie je prekvapením, že tie najlepšie automobilové múzeá a sídla nájdete v Nemecku. Teda až na jedno, ktoré nájdete v Anglicku. Ak sa počas leta chystáte vyraziť smerom na západ, určite by ste nemali vynechať návštevu aspoň jedného z nižšie uvedených showroomov a múzeí.
Vydané  Text: 
## Múzem Mercedesu v Stuttgarte 160 automobilov značky Mercedes-Benz na 16-tisíc metrov štvorcových každý rok pritiahne do Stuttgartu celý milión návštevníkov. Prehliadka obrovského showroomu a múzea zaberie asi dve hodiny, počas ktorých si okrem automobilov a viac ako 1500 zberateľských predmetov pozriete aj vnútorný priestor tejto úžasnej postmodernej budovy. Okrem historických i moderných automobilov Mercedes-Benz uvidíte aj tie, ktoré ešte niesli meno zakladateľa automobilizmu Carla Benza. Ten ešte v roku 1886 zaregistroval patent na vôbec prvú motorovú trojkolku a v roku 1890 sa názvu pričlenilo meno Mercedes. Vstup do múzea je platený.
## 45 rokov budovy BMW Tower a múzea BMW Už od dňa svojho sprístupnenia 18. mája 1973 sa sídlo spoločnosti BMW Group stalo ikonou histórie architektúry, ale aj stabilnou súčasťou panorámy Mníchova. Budova je natoľko ikonický, že patrí priamo do podnikového imidžu značky. Na jar 2013, teda práve 40 rokov po kolaudácii, zvolila odborná porota tento komplex navrhnutý profesorom architektúry Karlom Schwanzerom za jeden z 15 najpôsobivejších firemných centrál vôbec. Okrem tohto takzvaného „štvorvalca“ sa do zoznamu dostalo už iba jedno ďalšie sídlo spoločnosti z Nemecka. Sídlu spoločnosti BMW a jej múzeu bol v roku 1999 udelený titul chránenej pamiatkovej budovy. Súčasťou tohto komplexu je aj múzeum, v ktorom nájdete doslova všetko, čo má niečo spoločné so značkou BMW. Je to priestor na prezentáciu histórie značky a jej spoločenskej hodnoty. Asi nikde na svete nie je prítomná väčšia úcta k histórii podnikania, ako práve v tomto mníchovskom múzeu. Vstup do múzea si rovnako ako v prípade Mercedesu zaplatíte.
## Múzem Audi v Ingolstadte (museummobile) Ani múzem tretej nemeckej automobilky sa nevyhlo nevšednosti. Podľa portálu TripAdvisor patrí Audi múzem medzi 5 najlepších miest pre turistov v Nemecku a je držiteľom obrovského množstva pozitívnych recenzií návštevníkov, tak aj certifikátov, ktoré by mali dokazovať zážitok z každej jeho návštevy. Podľa slov návštevníkov ide o jedno z najlepších automobilových múzeí vôbec, keďže v ňom nájdete prakticky všetky druhy dopravných prostriedkov, od osobných áut, až po motorky. Najzaujímavejšia na tomto múzeu je skutočnosť, že priamo umožňuje aj kúpu nových automobilov, v dôsledku čoho prakticky nepretržite z komplexu odchádzajú ľudia na svojich nových autách. Múzeum má očividne silnú auru, ktorá núti ľudí, aby neoťáľali s kúpou a rovno podpísali všetky papiere, ktoré im predajcovia položia na stôl. V múzeu sa nachádza viac ako 80 osobných automobilov a motocyklov, ktoré demonštrujú históriu spoločnosti. 14 z nich sú najdôležitejšie prototypy vrátane tých historických modelov ešte z roku 1889, keď bol celý automobilový priemysel v plienkach. Alebo ak chcete, práve v tomto čase robil svoje prvé kroky.
## Stiftung AutoMuseum Volkswagen vo Wolfsburgu Jedno z najväčších automobilových múzeí v Európe patrí, neprekvapivo, koncernu Volkswagen. Nájdete v ňom expozície všetky značiek koncernu, teda aj Audi, Porsche a tiež „našu“ škodovku. Okrem trvalých expozícii všetkých typov automobilov, ktoré sú pravidelne čistené a udržiavané v esteticky dokonalom stave, nájdete v komplexe múzea aj možnosť otestovať si SUV-čko Volkswagen Tuareg na umelej off-road trase, prípadne ďalšie zaujímavé aktivity na zabitie času kreatívnym a pútavým spôsobom. Múzeum spoločnosti Volkswagen sa nachádza v nemeckom Wolfsburgu a otvorené bolo 25. apríla 1985. Okrem rozsiahlej expozície sa môže pochváliť aj veľmi priaznivým hodnotením od návštevníkov: na Google ho ľudia z celého sveta ohodnotili na skvelé 4,5 hviezdičky z maximálnych piatich.
## Sídlo McLarenu Možno vás prekvapí, že interiér sídla legendárnej automobilky McLeren nemá po stenách vyvesené žiadne veľkoformátové fotografie úspechov značky alebo spektakulárne výstavné siene. Sídlu v anglickom grófstve Surrey neďaleko Londýna vládne striktný minimalizmus, dizajnová čistota a nadčasová elegancia. Znie to ako marketingový balast? Možno, ale keď sa pozriete na video nižšie, pochopíte, že budova si tieto superlatívy zaslúži. Komplet stál až 300 miliónov libier a navrhnutý bol tak, aby nenarúšal okolitú panorámu. Sídlo McLarenu v Anglicku teda nie je múzeum v pravom zmysle slova, ale svojim návštevníkom ponúka nevšedný pohľad na produkty jednej z najznámejších automobilových značiek sveta.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.