Motoristický novinár Erik Stríž o chybách vodičov: „Tomuto sa radšej vyhnite“

Keby boli vodiči vyspelejší, väčšina problémov na cestách by jednoducho zmizla. Aj v roku 2018 však majú vodiči problémy s pochopením jazdných pruhov, s motorkármi, cyklistami, so zipsovaním a ďalšími vecami.
Vydané  Text: 
Ilustračné foto (zdroj: redakcia)
Keď trávite veľa času na cestách a ak dokonca z vašej práce vyplýva, že musíte za tým volantom sedieť a odjazdiť týždenne stovky a tisíce kilometrov, pochopiteľne budete na cestách stretávať všetky typy vodičov. Väčšina z nich je neutrálnych, čo znamená, že nemáte dôvod si ich veľmi všímať, správajú sa kultivovane a ak sa aj s nimi dostanete do takmer kolíznej situácie, bez nadávania a stresov pokračujete ďalej. V horšom prípade vyplníte papiere pre poisťovňu a problém s triezvou hlavou vyriešite. Existujú však vodiči, ktorí sú nervózni, nebezpeční, neznalí legislatívy a dobrých mravov – a práve ich si pamätáme najčastejšie. Ako motoristický novinár som sa rozhodol spísať niekoľko vecí, ktoré považujem za najhoršie alebo najotravnejšie, ak sa s nimi na cestách stretávate príliš často.

#6 Nepúšťanie chodcov, ignorovanie motorkárov a cyklistov

Každému vodičovi sa občas stane, že tomu chodcovi, ktorý má už pol nohy na prechode, jednoducho nedá prednosť a prejde bez zastavenia. Viem to pochopiť. Ale obchádzať chodcov na prechode a dokonca zachádzať do protismeru, len aby vodič nemusel stlačiť brzdu, to je už totálny vrchol a dokonalá ukážka arogancie, ktorá by sa mala trestať tvrdými postihmi. Existuje austrálska štúdia, ktorá tvrdí, že mozog vodiča automobilu nespracováva informácie korektne a stáva sa, že hoci sa pozerá na motorkára, v skutočnosti ho nevidí. Prečítať si o tom viac môžete v článku Prečo vodiči nevidia motorku, aj keď na ňu hľadia na stránkach Trendu. Možno je to pravda, ale ťažko sa mi to toleruje, pretože ja tých motorkárov a cyklistov vidím vždy. Ak ich niekto chcene či nechcene prehliada, je to dôvod, aby mu bol odobratý vodičský preukaz a vôbec jeho oprávnenie riadiť automobil. Povinnosťou každého účastníka premávky je dbať na svoje okolie a rešpektovať ostatných ich bez ohľadu na to, či sedia na motorke, bicykli alebo v obrovskom nadrozmernom esúvečku. S tým, že vodiči áut nerešpektujú prednosť v jazde, ak sa na hlavnej ceste pohybuje motorka alebo bicykel, sa stretávame doslova každý deň a je to skoro neuveriteľné, že tých nehôd nie je viac. Pravdou je, že vodič auta, ktorý zámerne nedáva prednosť motorkám alebo bicyklom, hoci má tú povinnosť, je nebezpečný a stálo by za zváženie, či takýto človek patrí nie na cesty, ale vôbec do vyspelej spoločnosti.

« Zobraziť predchádzajúcu stranu článku Zobraziť ďalšiu stranu článku »








Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement