Tesla opäť šokuje: jej nový Roadster zrýchľuje za 1,9 sekundy a prejde až 1000 km!

Tesla Motors opäť prekvapila celý automobilový priemysel. Elon Musk práve predstavil nový Tesla Roadster. So zrýchlením na 100 km/h iba za 1,9 sekundy pôjde o „najrýchlejší vyrábaný automobil na svete“.
Vydané  Text: 
Tesla Roadster je reálny produkčný automobil, ktorý automobilka postaví do roku 2020. Teda za predpokladu, že Elon Musk splní svoje sľuby, čo sa však vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti nedá považovať za isté. Oživenie modelu Roadster by pre Teslu mohlo znamenať veľa, pretože práve takýto typ vozidla a s rovnakým názvom odštartoval celý ten gigant, ktorým dnes Tesla je. Veľa technických údajov zatiaľ Elon Musk nespomenul, vieme však, že z nuly na 100 km/h Roadster vyštartuje za 1,9 sekundy, čím by sa stal najrýchlejším vyrábaným automobilom na svete. Maximálna rýchlosť pritom takisto nie je žiadnym priemerom: ručička na tachometri by sa vraj mala zastaviť až pri 402 km/h! Je vôbec reálne, aby jedno auto dosahovalo takúto rýchlosť a neutrpelo škody na svojej technike? Musk pritom nevylučuje, že by Roadster mohol byť ešte rýchlejší. Rýchlosť 160 km/h dosiahne za 8,8 sekundy.
Ešte nevieme parametre elektromotorov, ktoré poháňajú novú generáciu modelu Roadster. Iba absurdné čísla pre krútiaci moment – 7376 lb / ft. My v Európe počítame krútiaci moment v Nm a po prepočte z amerických metrík by to znamenalo asi 10 000 Nm. Tu však dávame otáznik, pretože ide o takmer nereálne číslo. Musíme počkať na ďalšiu prezentáciu, kde Tesla prejde do technických detailov. Tesla uvádza len to málo, že elektromobil disponuje pohonom všetkých štyroch kolies a z fotografií interiéru usudzujeme, že funkcia autopilota bude dotiahnutá do dokonalosti. Kuriozitou je, že roadster nie je vybavený vonkajšími spätnými zrkadlami, pravdepodobne ich nahradia kamery.
Vieme, že na palube Tesla Roadster budú batérie s kapacitou 250 kWh. Elon Musk sľubuje, že pri dosiahnutí rýchlosti na diaľnici bude vedieť prejsť až 620 míľ, čo je takmer 1000 km dojazd. Tisíc kilometrov, to je už veľmi slušné číslo, ďaleko za možnosťami súčasných áut s konvenčným spaľovacím motorom a tiež za hranicou dojazdu plug-in hybridov.
Nová Tesla Roadster by mohla byť ďalšou revolúciou, ktorú americká značka odštartuje. Je nemysliteľné predpokladať, že by sa cena tohto nového vozidla dostala pod hranicu 200-tisíc amerických dolárov. Cena prvých kusov dokonca dosahuje až 250-tisíc amerických dolárov, Tesla uvoľnila rovných tisíc predobjednávok.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »