Mini oživuje svoj 9-ročný elektromobil, má však o 60 koní menej

Elektro-fanúšikovia zrejme viac ani nepotrebujú.
Vydané  Text: 
Automobilový výrobca Mini spadajúci pod strechu koncernu BMW v týchto hodinách publikoval správu o svojom elektrickom modeli Mini Electric. Koncepčné vozidlo by malo byť vzorom pre produkčnú verziu v roku 2019 a kuriozitou je, že má o 90 konských síl menej výkonu ako jeho predchodca z roku 2008. Je ďalším z projektov v rámci stratégie NUMBER ONE > NEXT.



V októbri 2008 Mini predstavilo elektromobil MINI E s výkonom 204 konských síl a dojazdom do 240 kilometrov. Premiéru zažilo v novembri na autosalóne Los Angeles Auto Show a vyše 600 vyrobených kusov putovalo do rúk súkromných vlastníkov. Tí elektromobily skúšali v bežnej prevádzke a aj ich zistenia boli využité pri vývoji elektromobilu BMW i3.

Dnešný koncept Mini Electric s plne elektrickým pohonným systémom dokáže vyvinúť maximálny výkon 150 konských síl. Má sofistikovaný dizajn, ktorý vo veľkej miere využíva možnosti LED osvetlenia a moderných karosárskych technológií. Od bežného Mini sa nový koncept líši v prvom rade atypickým matným šedým lakom karosérie, ktorý je doplnený o nápadné žlté akcenty. Aj strecha dostala žlto-bielu úpravu.



Kriticky sa pozeráme na disky kolies, ktoré majú asymetrickú vnútornú štruktúru. Nepochybujeme ale o tom, že Mini/BMW tomuto riešeniu venovalo veľa pozornosti a zabezpečilo, aby sa takýto nezvyčajný vzhľad nepodieľal na nepresnom vyvážení kolies a v konečnom dôsledku celej geometrie vozidla.



Mini neukázalo interiér svojho koncepčného elektromobilu a ani nespresnilo jeho technické parametre. Dokonca ani údaje o výkone pohonného systému, keďže však motor zdieľa s BMW i3, odhadujeme jeho maximálny výkon na 150 koní. Elektromobil z roku 2008 mal výkon až 208 koní, čo je takmer o 60 konských síl viac. Zrejme sa ukázalo aj to, že ľudia do mesta viac koní pod kapotou ani nepotrebujú.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.