Potvrdené: Mazda bude vyrábať vznetové motory HCCI na benzín

Naftový motor na benzín? Výrobca týmto krokom sľubuje vyššiu efektivitu motorov a nižšie emisie.
Vydané  Text: 
Mazda vyrobí a použije benzínové vznetové motory HCCI v roku 2019, uvádza portál Motor Authority. Technológia bude súčasťou modelovej línie motorov Skyactive-X a hoci automobilka nehovorí o žiadnom modeli, do ktorého by motor nasadila, špekuluje sa o modernizovanej Mazde 3.

V praxi to znamená, že naftový motor budeme tankovať benzínom. Je to spojenie energetickej efektivity naftového motora s kultivovanosťou benzínového. Nie je pritom úplná novinka: v roku 2007 už takýto motor predstavil Mercedes pod názvom DiesOtto, rovnaký produkt skúšali v General Motors v spolupráci s Bosch a iba nedávno (2013) vývoj takéhoto motora oznámil Hyundai, potom však celý projekt označil za riskantný a pridrahý.

ILUSTRAČNÉ FOTO: Motor Skyactiv v Mazda 3 (Test Mazda 3 2.2 Skyactiv-D150)

Motor s technológiou HCCI na benzín fungovať dokáže, na zapaľovanie nepoužíva iskru, ale kompresiu (tlak), ako je tomu v naftových motoroch. Vysoká účinnosť (podľa Mazdy o 20 až 30 percent vyššia) pochádza zo spaľovania zmesi vzduchu a paliva pri nižších teplotách, čo znižuje straty spôsobené produkciou tepla. Tento proces prináša oveľa menej emisií škodlivých plynov a teda aj nižšiu spotrebu paliva samotného.

HCCI znamená Homogeneous Charge Compression Ignition, teda homogenné kompresné zapaľovanie.

Uvedenie nového motora je súčasťou stratégie Sustainable Zoom-Zoom 2030, ktorou sa Mazda zaviazala dramaticky znížiť emisie škodlivých plynov svojich automobilov. Počnúc rokom 2019 automobilka začne s predajom elektrifikovaných automobilov a elektromobilov, do roku 2030 chce znížiť emisie CO2 na polovičnú úroveň oproti roku 2010 a do roku 2050 až o 90 percent.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.