Toyota je opäť najväčšou automobilkou sveta, tento rok vyrobila už 4,3 miliónov áut

Minuloročná jednotka Volkswagen je tento rok na treťom mieste. Predbehli ho Toyota aj Renault-Nissan.
Vydané  Text: 

Toyota je najväčším producentom nových automobilov, za tento rok vyrobila už viac ako 4,3 milióna kusov áut a do konca roka presiahne 10 miliónov. Informoval o tom magazín Forbes, ktorý sledoval prvých 5 mesiacov tohto roka.

Od januára do mája 2017 vyrobila automobilka Toyota spolu **4 375 682 áut**, čo je medziročný nárast o 5,6 percenta. Na druhom mieste sa medzi najväčšími výrobcami automobilov umiestnila aliancia **Renault-Nissan** s výsledkom **4 370 093 vyrobených áut** a nárastom 8,4 percenta. **Volkswagen**, ktorý bol v roku 2016 na prvom mieste, je v súčasnosti na tretej priečke rebríčka s výrobou na úrovni** 4 234 900 automobilov** a nárastom 0,1 percenta. Pre zaujímavosť dodávame aj aktálne výsledky značky **Mercedes-Benz**: ten dosiahol najsilnejší polrok v histórii odbytom za január až jún 2017 celosvetovo **1 144 274 (+13,7 %)** kusov osobných vozidiel.
Prečítajte si náš redakčný test Toyota C-HR 1.2 Turbo

Toyota bola od roku 2008 najväčšou firmou v svetovej automobilovej brandži. Výsledkom v roku 2010 bolo 8,42 milióna predaných vozidiel. V roku 2014 predala Toyota viac ako 10,23 milióna automobilov, čím prekonala svoje výsledky o 3 percentá a dosiahla nový rekord. O rok neskôr po druhýkrát za sebou prekročila hranicu 10 miliónov predaných áut. Koncernové značky Lexus, Daihatsu a Hino totiž získali výsledky na úrovni 10,151 milióna predaných exemplárov. Japonský koncern si udržiaval titul najväčšieho producenta na svete bez prestávky od roku 2012 do roku 2015. V roku 2017 sa po ročnej prestávke vracia na prvú priečku. Podľa prognóz uverejnených v časopise Forbes sa rok 2017 skončí pre japonský koncern s výsledkom na úrovni 10,5 milióna predaných kusov. *Text je oficiálnym textom spoločnosti Toyota po redakčnej úprave*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.