Motošport

Juniorské majstrovstvá Slovenska v Dlhej z pohľadu Matiasa Baláža #26

„Taktika bola jasná: dať do toho všetko v technickej časti trate a vybudovať si náskok pred rovinkou, kde som bol najviac zraniteľný.“ Text pre Autoviny pripravili Matias a jeho otec Michal Balážovci.

Text pre Autoviny pripravili Matias a jeho otec Michal Balážovci.
Prečítajte si náš rozhovor s Matiasom Balážom z konca roka 2023
Vydané  Text:  Michal Baláž a Matias Baláž

Vrátime sme sa k víkendovým pretekom Majstrovstiev Slovenska v Dlhej. Počasie nás skúšalo na každom kroku, od lúčov slnka, ktoré hriali, až po divoké prietrže mračien, ktoré nás nútili bojovať s každou zákrutou na mokrých gumách.

Už po prvých tréningoch sme cítili, že tento víkend nebude o víťazstve, keďže naši súperi nás na rovinkách doslova prelietavali. Naša motorka, hoci s dušou bojovníka, nebola v najlepšej kondícii a otec, aj keď sa snažil, už viac z nej vytiahnuť nevedel. Sústredili sme sa teda na moju jazdu, kde som vedel, že mám priestor rásť.

Každým okruhom som sa snažil zlepšiť, a hoci to nebolo ideálne, kvalifikoval som sa na 5. pozíciu. S odhodlaním v srdci som štartoval do oboch pretekov. V prvom preteku som bojoval ako lev, ale napokon ma predbehol jeden maďarský jazdec a skončil som šiesty, zo Slovákov štvrtý. No nevzdával som sa. Druhý závod som nastúpil s pevným rozhodnutím zlepšiť sa. Taktika bola jasná: dať do toho všetko v technickej časti trate a vybudovať si náskok pred rovinkou, kde som bol najviac zraniteľný.

Juniorský moto pretekár Matias Baláž #26 s mamou (foto: Michal Baláž)

Juniorský moto pretekár Matias Baláž #26 s mamou (foto: Michal Baláž)

Štart bol ako blesk a hneď som si polepšil o jednu pozíciu. Vpredu sa odohrávala epická bitka, Mattia Pátek a Michal Ronec #98 predvádzali majstrovskú jazdu, a maďarský jazdec Plachý im dával zabrať. Ja som viedol svoju skupinu a srdnato som sa bránil až do posledného kola, kde na mňa čakal útok od Samuel Odrobina #99. Bolo to na nože, ale v tej chvíli som sa spoľahol na svoju odvahu a ubránil som sa.

Keď sme spočítali body z oboch pretekov, moje srdce zaplesalo, pretože som skončil na úctyhodnom 3. mieste v rámci Majstrovstiev Slovenska a 4. v rámci Alpe Adria Junior Šampionátu. S úctou gratulujem chlapcom a už teraz sa neviem dočkať ďalších pretekov, kde budeme bojovať ešte bližšie k víťazstvu.

Matias Baláž #26 s trofejou (foto: Michal Baláž)

Matias Baláž #26 s trofejou (foto: Michal Baláž)

Má ambície, no najmä talent a odhodlanie stať sa majstrom Slovenska. 6-ročný Matias Baláž bilancuje rok v motošporte

Päťročný talent na motorke. Boli sme na tréningu Matiasa Baláža, novej generácie slovenských pretekárov, ktorého učí Jakub Kornfeil





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement