Zraz historických Citroënov 2CV overil spoľahlivosť ikony, zástup 36 „kačíc“ prekonal aj Pezinskú Babu

Tohtoročného zrazu sa zúčastnilo 36 historických vozidiel Citroën, medzi ktorými boli aj zahraničné posádky z Čiech a z Rakúska.

Svojich súrodencov prišli podporiť aj modely Citroën Traction Avant, Citroën DS ale aj Citroën CX v špeciálnej 3-nápravovej verzii, ktorú si pred rokmi do výroby zadala nemecká pošta pre každodenné rozvozy poštových zásielok na veľké vzdialenosti
Vydané  Text: 

Citroën 2CV je vskutku výnimočný automobil, ktorý sa nezmazateľne zapísal do automobilovej histórie. Je výrazný nielen vďaka svojej jednoduchej koncepcii a pokrokovým technickým riešeniam, ale aj vďaka hravosti a radosti, ktorú šíri všade tam, kde sa objaví.

Pri prejazde po slovenských cestách sa za pestrofarebnou kolónou kačíc otáčajú hlavne rodiny s deťmi; autá sa totiž pri jazde zábavne nakláňajú a sem tam melodicky zatrúbia. Pozdravujú tak hlavne deti a ich rodičov, ale aj ostatných, ktorí poznajú tieto autá z francúzskych komédií a tešia sa zo stretnutia s nimi. Pre rodičov a starých rodičov je to často príležitosť zaspomínať si na autá svojho detstva, hoci sa s nimi zoznamovali niekedy len prostredníctvom žandárskych komédií a filmov s Fantomasom.

Názov 2CV pochádza z francúzskeho výrazu „deux chevaux“ (dva kone). Popularitu priniesla vozidlu hlavne jeho pohodlná jazda, jednoduchá údržba a opravy pomerne jednoduchej ale pokrokovej konštrukcie, ale tiež dostupnosť, vďaka čomu Citroën 2CV „rozpohyboval“ povojnové Francúzsko. Prezývka, resp. familiárne označenie „kačica“ (alebo kačka, kačička) si auto získalo vďaka svojmu mäkkému pruženiu, vďaka ktorému je jazda veľmi pohodlná a pri jazde po hrboľatej vozovke alebo prejazde nerovností sa autíčko nakláňa ako kačica.

Tohtoročný zraz slovenského Citroën 2CV klubu sa konal v Pezinku a v jeho blízkom okolí.

Tohtoročného zrazu sa zúčastnilo 36 historických vozidiel Citroën, medzi ktorými boli aj zahraničné posádky z Čiech a z Rakúska.

24. medzinárodný zraz Citroën 2CV klubu Slovakia privítal 26 vozidiel, opäť zaujal a potešil všetkých priaznivcov pestrofarebných vozidiel Citroën 2CV. Miestom zrazu bol areál Rozálky, z ktorého sa kolóna starých, ale starostlivo udržiavaných 2CV premiestnila do centra mesta Pezinok. Pokiaľ majitelia týchto sympatických veteránov trávili čas v Malokarpatskom múzeu, okoloidúci návštevníci centra mesta, ale aj ľudia ktorí sa prišli pozrieť na vystavené exponáty Citroën sa potešili v kontakte s automobilovou históriou, ale mnohí využili aj možnosť zoznámiť sa s najnovšími modelmi značky – Citroën C5 X alebo Citroën C5 Aircross PHEV.

Po výstave v centre mesta kačice zamierili na Pezinskú Babu, ktorá je pre mnohých symbolom automobilových pretekov do vrchu, ktorú historické vozidla zvládli tiež.

Ďalšou zastávkou bola Modra, vinárske mestečko, ktoré privítalo účastníkov, aby sa v kľude naobedovali a oddýchli si po náročnej jazde.

Tematicky tretím miestom s vinárskym nádychom bolo vinárstvo a galéria Elesko, kde sa účastníci zrazu zoznámili s technológiou spracovania hrozna a výroby kvalitného vína.

Tohtoročného zrazu sa zúčastnilo 36 historických vozidiel Citroën, medzi ktorými boli aj zahraničné posádky z Čiech a z Rakúska. Svojich súrodencov prišli podporiť aj modely Citroën Traction Avant, Citroën DS ale aj Citroën CX v špeciálnej 3-nápravovej verzii, ktorú si pred rokmi do výroby zadala nemecká pošta pre každodenné rozvozy poštových zásielok na veľké vzdialenosti.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.