K moru na elektromobile a nabíjanie v zahraničí / Elektromobilita so ZSE Drive

Nabíjanie elektromobilu v zahraničí počas letných dovoleniek je pre majiteľa elektromobilu najťažšia otázka.

S roamingom ZSE Drive a drobnou prípravou však nie je dôvod na obavy
Vydané  Text: 

Množstvo dovolenkárov si svoje prázdniny užíva pri mori, či na horách. So stúpajúcimi teplotami začíname rozmýšľať, kde dovolenku strávime a špeciálne majitelia elektromobilov sa pýtajú, ako teplo ovplyvňuje ich elektrické vozidlá a ako ich budú v zahraničí nabíjať.

 

Radšej teplo ako zima

Pre elektromobil je vo všeobecnosti oveľa väčší problém teplo vyrobiť, ako ho odobrať zo vzduchu.

Používanie klimatizácie v lete teda batériu zaťažuje oveľa menej, než keď potrebujete v kabíne kúriť. Navyše, kým v zime najčastejšie kúrime pri teplotách okolo nuly a potrebujeme v kabíne dosiahnuť o 20°C vyššiu teplotu, v lete nám stačí schladiť ju z 35°C na 25°C, takže tu je rozdiel iba 10°C. Taktiež rýchlosti nabíjania sa budú blížiť k maximálnym bez potreby aktivovať energeticky značne vyčerpávajúci ohrev batérie.

Z hľadiska dojazdu preto môžete pri pokojnej jazde v lete počítať s oveľa optimistickejšími číslami, než s akými by ste počítali v zime. Avšak pozor. Staršie elektromobily bez vyspelého systému tepelného manažmentu batérie sa môžu prehriať a vtedy sa ich výkon (nabíjací aj reálny) zníži podobne ako v zime.

Preto pozor na privysoké rýchlosti či agresívnu jazdu.

Pre dosiahnutie maximálneho dojazdu skontrolujte správne nahustenie pneumatík. Môžete ich teoreticky prehustiť o + 0,2 baru na ďalšie zlepšenie spotreby a zvýšenie dojazdu. Na horúcom asfalte sa vám však pneumatiky prirodzene zohrejú a zvýšia svoj tlak, takže stačí skontrolovať, či ich nemáte podhustené.

Nabíjanie v zahraničí Vďaka silnej pozícii ZSE Drive ako roamingového partnera sa vodiči elektromobilov s kartou ZSE Drive dokážu plnohodnotne nabíjať od Gibraltáru až po Tornio na severe Fínska a od rumunskej Konstansy až po Vigo na západe Španielska.

Medzi najlepšie a najspoľahlivejšie stanice celej Európy patria dlhodobo stanice spoločnosti IONITY, ktoré pokrývajú veľkú časť diaľničných odpočívadiel a poskytujú vodičom nabíjanie na výlučne ultrarýchlych nabíjacích staniciach. Ďalšími silnými spoločnosťami dostupnými cez kartu ZSE Drive sú OAMTC a Smatrics v Rakúsku, EnBW a E. ON v Nemecku, HEP a Petrol v Slovinsku a Chorvátsku

K moru na elektromobile

Jednou z najpopulárnejších letných dovoleniek veľkej časti Slovákov je ešte stále Chorvátsko. V minulých rokoch boli cestovatelia s jazdou elektromobilom opatrní, no dnes to už nie je nevyhnutné.

Ak sa chystáte elektromobilom práve tam, s kartou ZSE Drive sa viete nabiť na niekoľkých desiatkach nabíjacích staníc, a to najmä v Rakúsku či Slovinsku.

Akonáhle budete postupovať južnejšie a budete cestovať do Zadaru či Splitu, môžete využiť aj nabíjacie stanice partnerských spoločností ako Petrol, HEP či ChargePoint. K letnej dovolenke patrí aj turistika a hory. Ak by ste chceli preskúmať rakúske Alpy či Dolomity, prekvapí vás najmä hustota a široký výber nabíjacích staníc v Rakúsku, Nemecku a v Taliansku.

Počas roka 2022 precestovali zákazníci ZSE Drive s nabíjaním cez kartu ZSE Drive spolu až 435 000 km. To značí, že elektromobily už dávno neslúžia na krátke mestské trasy, ale čoraz viac ľudí im dôveruje aj na dlhé cesty na dovolenku.

K ich pokoju v duši prispieva aj fakt, že všetky nabíjacie stanice, ktoré sú súčasťou roamingu, nájdu zákazníci v mobilnej aplikácii ZSE Drive, alebo na webovej stránke ZSE Drive.

Niekoľko tipov na bezproblémovú jazdu

Najlepšiu vec, ktorú môžete pre rodinu a svoj elektromobil spraviť, je naplánovať si dovolenku vopred a vybrať si konkrétne zastávky, kde auto nabijete.

Počas horúceho počasia dávajte pozor na teplotu batérie a stav nabitia. Aj keď bezpečná a inteligentná jazda by mala byť samozrejmou, je obzvlášť dôležitou v horúcom počasí.

Extrémne teplo ovplyvňuje aj rýchlosť nabíjania, preto, ak vaše vozidlo nedisponuje pokročilým systémom tepelného manažmentu batérie, si pre rýchlejšie nabíjanie vyberte skoré ráno, alebo neskorý večer.

 


Zdroje:  ZSE








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.