Najvyššia pocta / Predstavujeme Lexus LBX

Japonci milujú symboly. Keď sa teda rozhodli, že najmenší Lexus bude mať miesto klasických dvoch písmen v názve tri, nebolo to len tak.

Tri písmená v názve mal doteraz iba jediný model – ultra vzácny desaťvalcový superšport LFA.
Môžeme si teda domyslieť, že na nový Lexus LBX sú jeho tvorcovia naozaj mimoriadne hrdí.
Vydané  Text: 

Lexus LBX je prvý model značky postavený na platforme globálnej architektúry Lexus GA-B pre malé vozidlá. Naplno využíva jej výhody v podobe nízkeho ťažiska, širokého rozchodu kolies a mimoriadne tuhej karosérie. Všetky aspekty auta sú naladené tak, aby ste aj z najmenšieho modelu cítili takzvaný šoférsky podpis Lexusu, teda niečo, čo je v oblasti jazdných vlastností, pocitu v riadení a posedu za volantom charakteristické pre všetky vozidlá značky Lexus.

„Písmeno L znamená zaradenie do najvyššej triedy. Lexus LBX je prelomový crossover značky Lexus (Lexus Breakthrough Crossover), ktorý ponúka prémiový luxus, technológie a materiály na kompaktnom pôdoryse a otvára brány značky novej klientele.“

Dizajn

Veľmi elegantné línie vyvolávajú pocit organického, prémiového dizajnu. Horizontálne zvýraznené členenie karosérie, napríklad medzi prednými a zadnými svetlami, vizuálne rozširuje už aj tak relatívne širokú karosériu. Všimnite si dôraz na zadné boky auta, s krásnym efektom korzetu pred zadnými kolesami. Nápadné laky a dvojfarebné kombinácie v spojení s vkusnými aplikáciami chrómu dávajú modelu LBX punc malého, ale hodnotného auta. Krátke previsy evokujú agilitu, čo potvrdzuje aj priemer otáčania s hodnotou iba 10,4 metra.

Vaša atmosféra

S modelom LBX prichádza nové členenie výbav, ktoré sa zameriava na atmosféry. To znamená, že jednotlivé možné prvky výbavy auta nie sú nevyhnutne zoradené hierarchicky, ale podľa štýlu a atmosféry, ktorú vytvárajú. Ovplyvňujú dizajn exteriéru ale aj štýl, farebnú ponuku a výber materiálov v interiéri. Základ predstavuje LBX, následne máte na výber medzi atmosférami Elegant a Relax, ktoré sú zamerané na uhladený celkový vzhľad vozidla, alebo Emotion a Cool, ktoré sú športovejšie a majú viac dynamický charakter. Na vrchole ponuky je atmosféra Original Edition, ktorá bude dostupná iba pol roka od spustenia výroby. S modelom LBX však prichádza aj novinka, keď si môžete auto nechať upraviť na mieru cez program Lexus Bespoke Build. Úprava vozidla na mieru umožňuje zákazníkom zmeniť farbu bezpečnostných pásov, vzory výšiviek na čalúnení, farbu prešívania a ozdobné prvky obloženia. Samozrejmosťou je doslova remeselná kvalita spracovania.

Pohonná jednotka

Do moderných veľkomiest, kam je model LBX predovšetkým určený, je perfektným spoločníkom dynamická a mimoriadne efektívna hybridná motorizácia pozostávajúca z 1,5-litrového trojvalcového motora a najnovšej generácie hybridnej prevodovky, riadiacej jednotky výkonu a nového, bipolárneho nikel-metal-hybridného akumulátora. Model LBX je hneď po špičkovom modeli RX druhý, ktorý používa túto technológiu. Nový akumulátor sa vyznačuje nižšou hmotnosťou, kompaktnejšou konštrukciou, prepracovaným chladením, nízkym vnútorným odporom a vysokým výkonom, takže ešte lepšie podporuje spaľovací motor pri zrýchľovaní a rozširuje schopnosť auta jazdiť na čisto elektrický pohon. Výkon pohonnej jednotky je teda miesto tradičných 85 kW (116 k) až 100 kW (136 k) a najvyšší krútiaci moment dosahuje 185 Nm. Lexus LBX zrýchli na 100 km/h za svižných 9,2 sekundy.

Inzercia

Inzercia

Praktická stránka

Batožinový priestor má maximálnu kapacitu 332 litrov pri modeloch s predným náhonom. Autá s pohonom všetkých štyroch kolies E-FOUR ponúkajú o 85 litrov menej.

Čo je to luxus?

Čo je to luxus? Musí sa nevyhnutne spájať s veľkými rozmermi? Práve túto otázku inžinieri a dizajnéri Lexusu popierajú tým, že aj malému modelu dopriali maximálnu pozornosť venovanú detailom. Na palube nájdete špičkové materiály a to najlepšie dielenské vypracovanie s citeľným dotykom ľudských rúk. Luxus je najmä o pocite a ten v modeli LBX budete mať pri jazde, posede, digitálnych systémoch auta, ale aj pri počúvaní vašej obľúbenej hudby.

Jednoduchá elegancia

Krása často spočíva v jednoduchosti. Interiér modelu LBX je na prvý pohľad jednoduchý, no zároveň vďaka použitým materiálom, farbám a celkovému spracovaniu vytvára dojem a atmosféru vyššej triedy. Displej s uhlopriečkou 9,8“ teraz tvorí elegantnú súčasť palubnej dosky, aby nenarúšal estetiku interiéru. V rámci programu Lexus Bespoke Build si môžete jednotlivé prvky v kabíne prispôsobiť tak, aby auto reflektovalo váš vkus, či životný štýl.

Správny posed

Inžinieri znížili bod posedu na 285 mm, čo vyvoláva lepšie prepojenie posádky s autom a zároveň je príjemnejšie pri jazde, pretože ste v ťažisku auta. Palubná doska vás obopína dostatočne na to, aby vyvolala pocit bezpečia, no zároveň zaručuje perfektnú viditeľnosť všade naokolo.

Ako na koncerte

O dychberúci zvukový zážitok sa stará audiosystém od dlhodobého partnera značky Lexus, špecialistov z Mark Levinson. Obsahuje až 13 reproduktorov, ktoré sú optimálne rozmiestnené po celom vozidle. Patrí medzi ne aj doplnkový basový reproduktor (subwoofer) integrovaný do zadných dverí, čím sa zabránilo strate priestoru v batožinovom priestore.

Na dosah ruky

Kokpit vodiča pokračuje v koncepcii Tazuna, ktorú značka Lexus prvý raz predstavila v modeli NX. V rámci nej sú ovládacie prvky umiestnené v bezprostrednej blízkosti vodiča, aby ich obsluha vyžadovala minimálny pohyb rúk alebo očí. Vodič sa tak môže sústrediť na riadenie vozidla pri čo najmenšom rozptyľovaní pozornosti. Koncepciu Tazuna reprezentuje nová, 12,3-palcová plne digitálna prístrojová doska, ktorá sa vo vozidle značky Lexus objavuje prvý raz. Rozloženie a významnosť umiestnenia ukazovateľov údajov sa mení podľa zvoleného režimu jazdy a možno ich prispôsobiť podľa individuálnych preferencií. Do ponuky prvkov dodávaných na želanie sa dostal aj projekčný head-up displej.

Nočné výlety

Matrix LED svetlá sa starajú o dokonalý výhľad bez oslňovania okolitej premávky.

 

Elegancia, dobrý pocit a hudba, ktorá rozvibruje aj korienky vašich vlasov. Asi tak sa dá stručne charakterizovať výlet na palube nového modelu Lexus LBX. Tento model sa bezostyšne zameriava na mladšie publikum a dnešní mladí ľudia zmýšľajú trochu inak.

Veľkosť pre nich nie je hlavným ukazovateľom kvality ani luxusu. Zato vzhľad, hodnotné materiály a špičkové spracovanie áno.

Lexus LBX sa teda na luxus pozerá cez úplne inú optiku a ponúka to najlepšie, čo vie, na zatiaľ najmenšej platforme, spoločnej so sesterským modelom Toyota Yaris Cross. To je však veľmi povrchný pohľad. Lexus má dlhší rázvor, rozšírené nápravy, strategicky umiestnené výstuhy a dodatočné zvary.

Charakteristický pocit z jazdy prinášajú sedadlá umiestnené nižšie a bližšie k ťažisku auta. Samozrejmosťou je špecifické naladenie podvozka na komfort, pokojnú jazdu, agilné a zábavné jazdné vlastnosti.

O pozornosti venovanej detailom hovorí už len systém Vehicle Braking Posture Control: ten automaticky vyvažuje pôsobenie brzdnej sily na predné a zadné kolesá tak, aby sa auto zbytočne neponáralo a udržiavalo pri brzdení vyrovnaný postoj. Tento systém funguje aj v zákrutách a cez jemné použitie bŕzd vyrovnáva náklony karosérie.

Menšie rozmery modelu LBX majú svoju výhodu – sú vhodné do mestskej premávky, kam toto auto svojou koncepciou mieri. Parkovanie potom zjednodušuje aj výborný výhľad z auta a dodatočné asistenčné systémy.

Bezpečnostná výbava modelu LBX je naozaj rozsiahla a obsahuje prvky, ktoré naozaj oceníte v mestskej džungli – napríklad asistent pre bezpečné vystupovanie z auta. Sú tu aj elektronické kľučky dverí, či celý zástup asistenčných systémov, ktoré tvoria súčasť štandardnej výbavy, ako napríklad predkolízny systém, adaptívny tempomat, udržiavanie v jazdnom pruhu, asistent jazdy v dopravnej zápche, automatické diaľkové svetlá a podobne.

Pohonnú jednotku vybrali inžinieri tak, aby zodpovedala podmienkam, v ktorých LBX najčastejšie bude jazdiť. To znamená mestskú premávku. Preto sa rozhodli pre najnovší hybridný systém pozostávajúci z mimoriadne ľahkého 1,5-litrového benzínového trojvalca a elektromotorov so systémovým výkonom 100 kW (136 k) a krútiacim momentom 185 Nm, čo zodpovedá dvojlitrovému atmosférickému motoru, avšak s lepším priebehom výkonu a s oveľa nižšou spotrebou.

Konštruktéri zvolili novú bipolárnu Ni-MH batériu so zníženou hmotnosťou a kompaktnejšou konštrukciou, ktorá sa však vyznačuje vyšším výkonom s omnoho rýchlejšou odozvou. Prispieva tým k lepšiemu výkonu modelu LBX, pretože zaisťuje okamžitú a silnú akceleráciu, ale aj nízku spotrebu. Využíva výhody prepracovanej konštrukcie chladiaceho systému, ktorá pomohla predĺžiť životnosť a výkon akumulátora.

Lexus LBX je teda ultimátnym vyjadrením hodnôt značky Lexus. Štýlový, kvalitný, úsporný, bezpečný a dobre jazdiaci. Cena sa začína na úrovni 32 900 €. Ako jedno z mála áut v tejto kategórii ponúka LBX aj pohon 4 × 4, ktorý je dostupný od vyššej atmosféry Elegant za cenu od 40 900 €.

 





Vždy som túžil pracovať s autami a tento sen sa mi splnil v tej najdokonalejšej podobe. A nevyužil som ho len na to, aby som sa mohol voziť po meste. Chcel som autám rozumieť a vedieť ich čo najlepšie ovládať. Tak som si ako prvé auto kúpil staré BMW 328i. Po rokoch úprav (auta aj šoféra 🙂 ) som s ním na Slovakia Ringu už naháňal oveľa novšie a silnejšie autá. Vždy ma fascinovala jazda na hrane a tak na okruhu trávim čo najviac času. Či už pre zábavu, alebo občas ako inštruktor. Autá nehodnotím len podľa infotainmentu a objemu kufra, ale najmä podľa charakteru, techniky a jazdných vlastností. Obľúbené autá? Toyota GT86, Mazda MX-5, BMW M3 a Porsche 911 GT3.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.