TEST AUDI Q8 SUV, 3. ČASŤ

AUDI Q8 SUV: Stroj na zážitky ako stvorený na nočné jazdy. Ako fungujú matrixové svetlá či nočné videnie?

Nočná estetika je niečo, na čo sa pri hodnotení dizajnu áut celkom zabúda. Lenže v prípade Audi Q8 je nielen vecou estetiky, ale aj funkcie.

Spoznajte s nami Audi Q8 SUV trochu netradične - v noci.
Vydané  Text: 

O novom Audi Q8 SUV po modernizácii sme písali už viackrát a určite by ste si mali prečítať aj dve predchádzajúce časti nášho seriálu:

V dnešnej tretej časti sa sústredíme na niečo, čo obvykle nie je predmetom pozornosti. Nočná estetika.

Má zmysel vôbec sa ňou zaoberať? Odpovedáme, že áno, má, pretože podstatnú časť našich šoférskych životov trávime na nočných cestách a je nanajvýš nevyhnutné, aby bol automobil dobre navrhnutý. Audi Q8 SUV má potenciál stať sa vaším novým snovým autom, pokiaľ ide o relaxačné nočné jazdy za volantom a zážitkové jazdy.

V ústrety noci

O tom, aké stupne výbavy a položky výbavy ponúka nové Audi Q8 SUV, sme písali v predchádzajúcej časti nášho seriálu. Poteší, že už v základnej cene je Q8 SUV vskutku bohatý automobil – samozrejme, je to prémiovka, navyše nie práve lacná. Práve o to ide, že si toto auto nemôže dovoliť každý, inak by nešlo o luxusné auto.

Luxus, to nie je iba materiálové vyhotovenie, technológie na podvozku, riadení či o masážnych sedadlách. V komforte Audi Q8 SUV exceluje, o tom niet pochýb, ale je tu ešte niečo navyše: atmosféra v interiéri. A bezpečnosť, ktorá by mala byť rovnako špičková ako cez deň, tak v noci.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Prémiový dojem z Audi Q8 SUV začína už vo chvíli, keď stojíte vedľa jeho dverí. Cesta je osvetlená projekciou, v našom prípade emblémom „S“. Ide o jeden z príznakov, že tento automobil, hoci iba v „civilnej motorizácii“ 50 TDI quattro, obsahuje aj funkčno-estetický balíček S line.

Rozsvietené predné a zadné digitálne svetlomety vytvárajú okolo vozidla svetelnú kulisu, ktorá priam nabáda myslieť si, že toto je technologicky špičkový automobil. Je to správny dojem a zodpovednosť zaň nesú ako predné LED svetlomety, tak zadné OLED svetlá. Grafika vpredu aj vzadu je v prípade testovaného vozidla variabilná, priamo cez menu stredového displeja si môžete vybrať, ako bude vyzerať svetelný podpis vášho Audi Q8 SUV.

Matrixové svetlá s laserom

v základnej výbave modelu Q8 dostanete matrixové LED svetlá s dynamickými smerovkami vpredu aj vzadu. Tieto svetlomety sú pozoruhodne výkonné a umožňujú tienenie, avšak kto chce ešte viac, Audi naplní jeho očakávania – príplatková položka HD Matrix LED za 944 €. Vrcholová verzia RS Q8 má tieto svetlomety za príplatok 1609 eur.

Tieto inovatívne viacradové HD Matrix LED s Audi Laserlicht svetlomety poskytujú presnejšie osvetlenie cesty vďaka vyššiemu rozlíšeniu v porovnaní so svetlometmi LED. Laserové svetlo Audi dopĺňa hlavné svetlo LED pri vysokých rýchlostiach. Vďaka takmer dvojnásobnému dosahu diaľkového svetla osvetľujú svetlomety širokú oblasť pred vozidlom. V rámci systémových limitov a v závislosti od rýchlosti sa laserové svetlo aktivuje automaticky.

Na prispôsobenie vozidla sú na dotykovom displeji MMI k dispozícii rôzne podpisy denného svietenia, ktoré možno kedykoľvek pohodlne zmeniť.

HD Matrix LED svetlomety majú nasledovné funkcie:

  • Denné svietenie
  • Stretávacie svetlá
  • Diaľkové svetlá
  • Dynamické smerové svetlá
  • Svetlá pre zatáčanie
  • Svetlá do každého počasia
  • Svetlá pre manévrovanie
  • Diaľničné svetlá
  • Automatické, dynamické nastavenie rozsahu svetlometov

LED alebo OLED? Vyberte si technológiu aj grafiku

Za pozornosť stoja aj zadné svetlá s technológiou OLED známou zo špičkových zobrazovacích zariadení. Ide o akronym z organic light-emitting diode, vo voľnom preklade organická dióda vyžarujúca svetlo. Táto obrazová technológia funguje tak, že jednotlivé pixely svietia a dizajnérom dávajú fakticky voľné ruky. Audi to využilo a vodič má prostredníctvom menu v nastaveniach možnosť vybrať si preferovaný dizajn grafiky nielen zadných, ale aj predných svetiel. Digitálne OLED svetlá vzadu sú pre modely Q8 a SQ8 dostupné za 1 114 €, štandardom sú LED zadné svetlá.

Ako si môžete všimnúť na fotografii zadných partií, svetelný výkon zadných OLED svetlometov je vysoký a sú neprehliadnuteľné z obrovskej vzdialenosti aj počas hmly a dažďa – overili sme si to na vlastné oči.

Exteriérové osvetlenie svetlometmi nekončí. V rámci príplatkových paketov možno modely Q8 SUV vybaviť napríklad osvetlenými lištami na prahoch dverí či projekciou loga na vozovku pri otvorených dverách.

Osvetlenie interiéru je potom svet sám o sebe. V testovanom vozidle sme mali možnosť vybrať si farbu osvetlenia z preddefinovaných schém, pričom ambientné svetlo je skôr decentné a počas nočnej jazdy nevyrušuje. Balík Kontur/Ambiente Lichtpaket obsahuje 6 prednastavených farebných profilov osvetlenia plus možnosť nastavenia individuálneho farebného profilu z 30 farieb. Prídavné a kontúrované osvetlenie je umiestnené na dverách, stredovej konzole a palubnej doske. Pre verzie Q8 SUV a SQ8 SUV je príplatkovou položkou za 282 €, verzia RS Q8 je v cene balík Kontur/Ambiente Lichtpaket plus.

Všetky vnútorné svetlá využívajú LED techniku, a tak majú nielen prakticky nekonečnú životnosť, ale aj čistú bielu farbu, ktorá spolujazdcovi a pasažierom vzadu nebude dráždiť oči.

Predné sedadlá majú 3 stupne nastavenia intenzity odvetrávania, 3 stupne vyhrievania, 8 masážnych programov a 5 stupňov intenzity masáží. Tieto luxusné kožené sedadlá vychádzajú podľa cenníka na 1744 €.

Bezpečnosť vo dne i v noci. Nočné videnie je bonus

Za zmienku stojí tiež bezpečnostná výbava, ktorej dôležitosť rastie priamo úmerne času na hodinách. Večerné a nočné jazdy sú spravidla tie rizikovejšie, pretože je znížená viditeľnosť. Preto je potrebné, aby bezpečnostné systémy pracovali spoľahlivo práve v čase zníženej viditeľnosti.

To znamená, že optické kamery musia byť dostatočne citlivé na svetlo, aby rozpoznali okraje cesty a ostatné vozidlá, ako dvojstopové, tak jednostopové, a senzory musia spoľahlivo informovať o bezpečnej vzdialenosti auta od objektov bez ohľadu na optickú viditeľnosť. Ide o teda o komplexný systém, ktorého technologická vyspelosť by vyšla na samostatný odborný príspevok.

Audi Q8 SUV už v základnej výbave prichádza s pestrým balíkom bezpečnostnej techniky a v predaji sú početné pakety s užitočnými funkciami, ako Asistent Paket Tour (adaptívny tempomat, udržiavanie v strede pruhu, asistent pri predchádzaní a iné) či asistenčný paket Parken s parkovacím asistentom plus a možnosťou diaľkového ovládania.

Pre ideálnu nočnú bezpečnosť je k dispozícii Asistent nočného videnia za cenníkových 2 362 €. Za pomoci termovíznej kamery monitoruje pohyb chodcov a zvierat a informáciu prenáša prostredníctvom palubného počítača (žltý symbol). V prípade hroziacej kolízie sa ozve zvukový signál a symbol sa rozsvieti červene. V kombinácii s výbavou HD Matrix LED svetlometmi je osoba/zver 3x v rýchlom slede označená svetlom.

Pri nákupe niektorého z modelov Q8 odporúčame zadovážiť si aj head-up displej a prémiový audiosystém Bang & Olufsen, vďaka ktorým bude nočná jazda nielen bezpečnejšia, ale aj s pôsobivým soundtrackom. Zatiaľ čo Bang & Olufsen Premium je pre modely Q8 SUV a SQ8 SUV k dispozícii za 1 294 €, tí najnáročnejší si zabezpečia Bang & Olufsen Advanced Sound systém s vysúvacími akustickými šošovkami reproduktorov a technológiou Fraunhofer Symphoria 2.0 3D za 7 255 €.

O novom Audi Q8 SUV po modernizácii sme písali už viackrát a určite by ste si mali prečítať aj dve predchádzajúce časti nášho seriálu:

TEST Audi Q8: Nová verzia je stredom pozornosti všade, kde sa objaví. Na sebavedomie má silné argumenty.

Ideálny čas na kúpu nového AUDI Q8 SUV: Dostanete skvelú výbavu a akciové balíky ušetria tisíce





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »