VIDEO: Jazdili sme s Peugeotom 408 za takmer 50 000 €! Stojí za to?

Za 50 000 € už môžete vyberať aj z prémiového segmentu. Existuje dôvod, prečo uprednostniť práve Peugeot?

Vydané  Text: 

Mnohé nedostatky v prípade Peugeotu 408 zatieni fakt, že je to skutočne pekný kus auta. A keby v testovanej konfigurácii nestálo takmer 50 000 eur, označil by som Peugeot 408 za ľudové CLA či BMW 4 Grand Coupé. Aj keď tie samé o sebe nie sú základnou cenou až tak vzdialené. Peugeot 408 však len ťažko zaradiť do špecifickej kategórie, pretože svojim oplastovaním a svetlou výškou sa môže hlásiť aj ku crossoverom. Niečo ako Volvo S60 Cross Country, ktoré sa dnes už viac nevyrába.

PEKNÝ LIFTBACK

Tým však podobnosti s crossovermi končia, pretože na benefity ako pohodlnejšie nastupovanie či lepší výhľad s auta môžete v tomto prípade zabudnúť. Auto je síce položené o niečo vyššie, no samotná kabína aj strecha majú tvar Gran Coupé a na bežnom parkovisku 408čka zásadne nevytŕča nad bežnými hatchbackmi.

Okrem zaujímavého vzhľadu ponúkne 408čka aj slušný batožinový priestor s dobrým prístupom vďaka karosérii liftback. Samozrejme, pre zvažujúcu sa strechu doň nebudete môcť vkladať vysoké predmety, ale napríklad také lyže sa aj vďaka otvoru pri lakťovej opierke zmestia bez problémov. Rovnako tak sa mi páči dvojdielne a pevne uchytené plató, s ktorým nemusíte nijak manipulovať. Jednoducho sa otvorí spolu s vekom kufra. Operadlá zadnej lavice sú taktiež sklápateľne, a to dokonca priamo z batožinového priestoru.

Inzercia

DOSTATOK MIESTA

Pokiaľ ide o vnútorný priestor, v druhom rade sa aj so strešným oknom zmestia vyšší cestujúci. Peugeot im doslova vykrojil miesto na hlavu. Zásadný problém som nemal ani s pozdĺžnym miestom a potešili praktické sieťky na drobnosti, lakťová opierka, výduchy klimatizácie aj vstupy na USB. Menej priestoru som však mal na samotné chodidlá a rodiny nepotešia ani ISOFIXy schované za zipsom.

Vpredu nájdete už dobre známu palubnú dosku z modelu 308 so všetkými prednosťami a nevýhodami. Ako vysoký človek som mal dostatok priestoru aj napriek spomínanej sklenenej streche, celkovo je interiér 408čky paradoxne vzdušnejší než v prípade modelu 508, ktorý je plnohodnotným zástupcom strednej triedy.

Materiály či spracovanie sú fajn, aj keď sedadlo vodiča a spolujazdca zvykne povrzgávať. S mojou výškou stále nevidím poriadne na prístroje a infotainment zvykne zamŕzať, prípadne nereaguje na dotyk. Animácia síce zbehne, ale funkcia sa nespustí. Samozrejme, veľkú chválu si zaslúžia skratky i-Toggles, ako aj ponechanie základných fyzických ovládačov. Hlbšie nastavenia sú však naďalej odkázané na dotykové ovládanie.

VO VATIČKE

Najviac ma však prekvapilo, ako 408čka jazdí. Je mimoriadne tichá a kultivovaná aj na diaľnici, pričom hybridný systém prepína medzi spaľovacím motorom a elektromotorom tak jemne, že si to prakticky nemáte šancu ani všimnúť. Samotný podvozok poteší v meste úrovňou odhlučnenia, ale tiež filtráciou nerovností, ktorú som si vyskúšal aj na rozbitých mačacích hlavách v hlavnom meste. Skutočne, klobúk dole. Pohodová a plynulá jazda Peugeotu vyhovujú, ostré zákruty na okreskách už menej. Autu síce výkon nechýba, no elektronika ani samotná koncepcia pohonu ho nedokáže zužitkovať čo i len trochu zábavným spôsobom. Tento Peugeot nebude lámať žiadne rýchlostné rekordy, a preto ho v tomto smere netreba ani ďalej trápiť. Viac sa by som sa v tomto aute tešil na dovolenku k moru než na Pezinskú babu.

Ak vás zaujíma spotreba a dojazd, rátajte skôr so skromnejšími číslami. V lete dokážete prejsť na elektrinu maximálne 50 kilometrov, v zime očakávajte necelých štyridsať. To je dnes už mimoriadne priemerné číslo. Pokiaľ máte energiu v baterkách a vyberiete sa mimo mesta v hybridnom režime, môžete jazdiť za 3,5 l/100 km, prípadne za 5,5 l/100 km po vybití akumulátora. V tomto smere som čakal vyššie hodnoty, tie môžu nastúpiť pri prekročení rýchlostných limitov na diaľnici, kde si bude musieť pohonná jednotka vystačiť už len sama.

Každopádne je Peugeot 408 skutočne milým prekvapením a ak ste náhodou rozmýšľali nad modelom 508, no chceli by ste o niečo vzdušnejší interiér a vyšší podvozok, nebudem vám mať za zlé, ak uprednostníte práve 408čku.





Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.