Garmin Dash Cam Live: Minikamera pridá akémukoľvek autu funkcie najnovších áut – stačí ju len prilepiť na sklo

Malá odolná krabička s QHD kamerou dokáže nielen nahrávať video, ale aj rozšíriť bezpečnostnú výbavu vášho auta bez akýchkoľvek zásahov do systému vozidla.

Vydané  Text: 
  • Garmin Dash Cam Live je najnovšia generácia palubných kamier do auta;
  • má LTE pripojenie, čo v zásadnej miere rozširuje jej použiteľnosť;
  • nahráva špičkové HDR video v rozlíšení 1440p so šírkou záberu až 140°;
  • obsahuje tiež asistenčné systémy z nových áut, takže technologické novinky môžete využiť aj v starších vozidlách.
  • Garmin Dash Cam Live je v predaji za 399,90 EUR na oficiálnom webe Garmin.sk.

 

Autokamery dostávajú stále viac funkcií

Trh s jednoúčelovými kamerami ani zďaleka nie je tak nezaujímavý, ako by ste si mohli myslieť. Je pravda, že niektoré nové autá prichádzajú s príplatkovou výbavou v podobe palubnej kamery a mnohí sa pri výbere kamerového softvéru rozhliadajú v obchodoch s aplikáciami pre smartfóny, lenže význam jednoúčelových kamier je nespochybniteľný. Každý, kto potrebuje prenosné a stopercentne spoľahlivé riešenie, sa rozhoduje pre zariadenia ako práve Garmin Dash Cam Live.

Pozreli sme sa naň podrobnejšie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Garmin Dash Cam Live je malá kamera s veľkosťou iba 8,2×5 cm s prémiovým dizajnom a robustnými krytmi. Nahráva video v rozlíšení QHD (2560 x 1440 px), so širokým 140° záberom, obrazovým spracovaním Clarity HDR a funkciou automatického ukladania v prípade nehody. Videá sa prehrávajú na 2,9″ displeji, ktorý zaberá celú zadnú stranu. Ovládanie je pritom praktické vďaka mechanickým tlačidlám na boku. Na lokalizáciu využíva GPS aj GALILEO, vstavaná batéria vydrží 30 minút a napája sa cez USB kábel. Priamo v balení je 16 GB pamäťová karta.

Aktiváciou predplatného plánu LTE Vault v aplikácii Garmin Drive získate prístup k funkciám ako sledovanie polohy, upozornenia na krádež a upozornenia na ochranu parkovania. Pripojenie LTE nie je obmedzené dosahom Wi-Fi, takže môžete mať prístup k živému videu takmer odkiaľkoľvek a kedykoľvek.

Priamo v balení sú 16 GB pamäťová karta, lepiaco/magnetický držiak, kábel pre trvalé napájanie cez port OBD-II (funguje aj v čase, keď je elektrický okruh auta vypnutý) a nabíjačku s dvomi USB konektormi pre súčasné napájanie kamery aj mobilu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ďalšou pridanou hodnotou je pokročilejšia správa videí; s funkciou Travelapse môžete z celej cesty spraviť výber najzaujímavejších pasáží a rovno ich zdieľať. Videá sa dajú nahrávať aj v nižších rozlíšeniach Full HD a HD, ktoré podstatne predĺžia trvanie záznamu.

Asistenčné systémy z nových áut

Silnou stránkou autokamery Garmin Dash Cam Live je jej technologická výbava nad rámec konvenčných jednoúčelových autokamier. Obsahuje funkcie známe z nových áut s príplatkovou výbavou, ktoré viete využiť bez akejkoľvek inštalácie do infotainmentu svojho auta. Stačí správne pripevniť kameru na sklo,

Inzercia

Inzercia

Ide napríklad o nasledovné funkcie:

  • živý náhľad: s aktívnym predplatným LTE máte kedykoľvek prístup k živému videu z kamery prostredníctvom mobilnej aplikácie Garmin Drive, tu sa využíva napájanie cez OBD-II.
  • upozornenie na krádež: ak niekto riadi vaše vozidlo bez vášho telefónu vo vnútri, dostanete upozornenie v aplikácii Garmin Drive. Táto funkcia vyžaduje aktívne predplatné LTE.
  • ochrana pri parkovaní: keď kamera Garmin Dash Cam Live zistí, že pri zaparkovanom aute došlo k incidentu, odošle vám v aplikácii Garmin Drive upozornenie s videozáznamom. Táto funkcia vyžaduje aktívne predplatné LTE.
  • automatická detekcia nehôd: keď kamera zistí incident, automaticky uloží video tesne pred, počas a po ňom, aby pomohla zachytiť kompletný záznam udalosti, polohu GPS, dátum a čas.
  • varovanie pred čelnou zrážkou
  • upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu pri rýchlosti vyššej ako 64 km/h
  • upozornenie na pohyb vozidla pred vami vo vzdialenosti 5 až 40 metrov
  • upozornenia na kamery na semaforoch a radary.

 

Tým hlavným však stále ostáva samotná kamera. Garmin si za dlhé roky pôsobenia v oblasti navigácií vybudoval špičkovú reputáciu a svoj know-how prenáša aj do sveta kamier. Práve vďaka aktívnemu LTE pripojeniu je teraz používanie kamery ešte praktickejšie, pretože ju môžete používať aj v čase, keď nie ste vo vozidle. Orientácia na záznam jazdy sa premieta aj do dizajnu prostredia zobrazeného na displeji, ktoré je jednoduché, zamerané na funkčnosť a prehľadnosť. Kto vie anglicky, ten ocení aj hlasové ovládanie, ktoré je k dispozícii neustále počas jazdy.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!