FORD BRONCO: Príchod legendy

Do Európy prvýkrát zavítala americká legenda Ford Bronco! Tento kultový offroad je pripravený na akékoľvek dobrodružstvo.
Vydané  Text: 
Ford po 25-ročnej prestávke znova uviedol kultové Bronco na trh v Severnej Amerike. Model zostal verný pôvodnej DNA a navyše predstavil úplne nové, inovatívne funkcie, ktoré dokonalo umocňujú jeho terénne schopnosti. Teraz sa nové Bronco v obmedzenom počte dostáva do ponuky aj pre európskych milovníkov terénnej jazdy. V limitovanom množstve bude nové Bronco dostupné na Slovensku už v druhej polovici budúceho roka.
### G.O.A.T Rovnako ako pôvodná generácia modelu Bronco, aj tentokrát konštruktéri vychádzali z akronymu G.O.A.T (Goes Over Any Type of Terrain), ktorý odkazuje na schopnosť auta prejsť akýmkoľvek terénom. Podobne ako koza (goat). Jadrom všestranných jazdných schopností modelu Bronco je systém Terrain Management System s jazdnými režimami. Nezabudlo sa však ani na poctivú mechaniku. Vozidlo štandardne používa zadný diferenciál s uzávierkou, zatiaľ čo voliteľný systém predného diferenciálu s uzávierkou a odpojiteľného predného stabilizátora zabezpečuje maximálne kríženie náprav v náročných podmienkach. V extrémnych podmienkach pomáhajú vodičovi aj špeciálni asistenti, ktorí dokážu zmenšiť polomer otáčania až o 40 %, ovládať jazdu s jedným pedálom či zabrániť prevráteniu vozidla v teréne.
### PLNÁ VÝZBROJ Pod povrchom je Bronco postavené na rámovom podvozku z vysokopevnej ocele so siedmimi priečnymi nosníkmi, ktorý tvorí odolné jadro vozidla a podporuje výrazný zdvih pružín kolies, čo mu zasa dodáva pozoruhodné terénne schopnosti. Bronco využíva priečne trojuholníkové ramená vpredu a päťprvkovú nápravu vzadu. Samozrejmosťou sú a vinuté pružiny s dlhým zdvihom a zosilnené tlmiče. Dostupné 17-palcové a 18-palcové disky z ľahkej zliatiny majú obuté univerzálne pneumatiky, ktoré poskytujú pohodlie na cestách aj istotu v teréne.
V náročných podmienkach sa navyše môže majiteľ spoľahnúť na protinárazový kryt vpredu, ako aj ochranné kryty motora, prevodovky, rozdeľovacej prevodovky a palivovej nádrže. Voliteľné bočné prahové lišty sú dostatočne silné na to, aby dokázali uniesť váhu vozidla pri plazivej jazde extrémnym skalnatým terénom. Štandardom sú odkryté ťažné háky vpredu aj vzadu.
### AKO Z LEGA Bronco má odnímateľnú pevnú strechu aj dvere, ktoré pomocou jedného nástroja demontovať už v priebehu niekoľkých minút. A vďaka použitiu bezrámových okien sú aj ľahké, takže s nimi zvládne narábať naozaj každý. Demontovať alebo úplne nahradiť za iný vzor môžete napríklad aj mriežku chladiča či predný nárazník. Plastové rozšírenia blatníkov sa pri náraze v terénnych podmienkach vďaka svojmu dizajnu oddelia bez toho, aby sa poškodili, a dajú sa jednoducho a rýchlo vymeniť.
### KOMFORT BEZ KOMPROMISOV V súlade s drsným a účelným zovňajškom ponúka interiér nového modelu Bronco mimoriadne funkčný dizajn inšpirovaný prvou generáciou. Farby vychádzajú z palety prírodných odtieňov a výber materiálov sa úplne podriadil aspektu trvácnosti. V teréne cestujúci nepochybne ocenia aj masívne držadlá zabudované priamo do prístrojovej dosky.
A hoci je Bronco vyrobené do tých najdrsnejších podmienok, nerobí žiadne kompromisy ani z hľadiska komfortných či praktických prvkov. Združený prístroj prichádza v kombinácii s 12-palcovým stredovým dotykovým displejom infotainmentu SYNC 4. V hornej časti prístrojovej dosky nájdete držiak zariadení, do ktorého si zákazníci môžu pripojiť kamery alebo mobilné telefóny prostredníctvom špeciálneho 12-voltového a USB napájacieho konektora. Okrem toho sa na stredovej konzole nachádza bezdrôtová nabíjacia podložka, ktorá dokáže udržať mobilný telefón na mieste aj pri extrémnom naklonení vozidla. Pre dokonalý prehľad o okolitom teréne má Bronco štandardný 360-stupňový kamerový systém s detailným zobrazením pohľadu na kolesá.








Pokračujte na ďalší príspevok »