Dacia vyrobila už 10 miliónov áut, pripomíname si jej staršie modely

Dacia si tento rok pripísala hneď niekoľko významných míľnikov. Ten posledný sa týka celkového množstva vyrobených áut.
Vydané  Text: 
Dacia má dôvod na oslavu. Po viac ako 50 rokoch existencie značky si pripísala dôležitý míľnik. Podarilo sa jej vyrobiť už 10 miliónov automobilov a kuriózne je, polovicu z celkového počtu rumunská automobilka vyrobila v uplynulých 8 rokov. Aj keď začiatky neboli jednoduché, **dnes patrí Dacia k najobľúbenejším značkám v Európe**. ### 54 rokov existencie **Prvý model výrobcu, Dacia 1100, vyšiel z výrobnej linky už v roku 1968**. Išlo o licencovaný Renault 8, ktorý mal byť vyrábaný pre lokálny trh. Ako uvádza [portál autoevolution.com](https://www.autoevolution.com/news/dacia-builds-10-million-vehicles-is-getting-good-at-making-them-faster-186907.html#), v rovnakom období si Renault 8 licencovalo aj Bulharsko pod označením Bulgarrenault. Toto auto však nezískalo dostatočnú popularitu a už v roku 1970 bol projekt zrušený. Dacia však ďalej napredovala.

Dacia 1100.jpg
Autor: Klexy, CC BY-SA 3.0, Odkaz **Automobilka ťažila predovšetkým z licencií od Renaultu a už v roku 1969 predviedla model 1300, ktorý bol „prebrandovaným“ Renaultom R12. Posledná modernizácia tohto vozidla zišla z výrobných liniek až v roku 2004**, krátko pred tým, ako sa svetu odhalil **Logan, ktorý všetko zmenil**. Do roku 2006 sa však vyrábal pick-up odvodený zo staručkej „tisíctristovky“.

Dacia 1302 Pick-up
### Pomohlo spojenie s Renaultom **Dacia 1300 sa teda vyrábala dlhých 35 rokov** (ak počítame s pick-upom, tak to bolo 37 rokov), **pričom sa celkové množstvo vyrobených kusov zastavilo na čísle 2,3-milióna**. Ak by sme to mali porovnať, s niektorým z novodobých modelov značky, tak napríklad **[Dusterov sa od roku 2010 vyrobilo viac ako 2 milióny](https://en.media.dacia.com/news/2-million-duster-behind-the-scenes-of-a-success-story-d6a5-989c5.html)**, pričom jubilejný dvojmiliónty kus zišiel z výrobných liniek len nedávno.
Automobilka však začínala postupne a väčší rozmach dosiahla najmä v posledných rokoch. **Prvý milión vyrobených áut oslávila už v roku 1985, teda celých 17 rokov od svojho vzniku. Na druhý milión si musela počkať až do roku 1998**. Veci sa však výrazným spôsobom urýchlili v čase, keď do značky vstúpil Renault. **5 miliónov vyrobených kusov rumunská automobilka zaznamenala už v roku 2014**. No a teraz, po ôsmych rokoch od tohto jubilea, sa jej počet vyrobených kusov zdvojnásobil. ### Až 7 miliónov v jednej továrni **Zaujímavosťou je, že z celkového množstva 10 miliónov vyrobených kusov pripadá až [7 miliónov na historickú továreň v rumunskom meste Mioveni](https://www.renaultgroup.com/en/our-company/locations/pitesti-plant-2/)**. Toto číslo sa pritom Dacii podarilo dosiahnuť 19. januára 2022. **Aktuálne najpredávanejším modelom značky je Sandero, ktorého sa celkovo predalo už viac ako 2,6-milióna kusov. Za ním nasleduje legendárna Dacia 1300 a na treťom mieste je stále viac vyhľadávané SUV Duster**. Práve** Duster sa stal aj jubilejným autom s poradovým číslom 10 000 000. Automobilka svoje SUV v špeciálnej edícii Extreme plánuje zaradiť do svojho múzea**, kde bude stáť po boku viacerých legendárnych modelov.
Momentálne má Dacia vo svojom portfóliu celkovo 7 modelov rôznych tried. Nechýba obľúbené Sandero a Sandero Stepway, priestranný Logan, SUV Duster a hneď dvojica veľkopriestorových modelov Jogger a Lodgy. No a samozrejme nesmieme zabudnúť ani na najlacnejší elektromobil na trhu, maličký Spring.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!