KOMENTÁR: Organizácia Euro NCAP je na smiech a jej „hviezdičky“ už nemožno brať vážne. O skutočnej bezpečnosti nič nevypovedajú

Nárazové testy sa dnes vykonávajú úplne inak. Uprednostňované sú predovšetkým asistenčné systémy.
Vydané  Text: 

Dacia Jogger dostala od európskej organizácie vykonávajúcej nárazové testy zlé hodnotenie – len jedinú hviezdičku z piatich. **Bežných motoristov, uvažujúcich nad novým rodinným autom, môže zverejnené hodnotenie od Dacie Jogger veľmi rýchlo odradiť.** Mnohí si určite pamätáte, že autá, ktoré v minulosti získali pri nárazových testoch jedinú hviezdičku, boli vlastne len pojazdné truhly na cestách, v ktorých ste mohli prísť o život aj pri strete s nákupným vozíkom. Stačí sa pozrieť na Hyundai Accent z roku 1998. Ten rovnako získal len jedinú hviezdičku za bezpečnosť. Alebo taký Fiat Seicento z roku 2000, ktorý sa po náraze do prekážky skrčil ako botoxové pery elitnej influencerky.
Hyundai Accent, Fiat Seicento a Dacia Sandero - všetky tri autá získali rovnaké jednohviezdičkové hodnotenie. Rozdiel v pasívnej bezpečnosti medzi Sanderom a dvadsaťročnými autami je však priepastný.
**Patrí Dacia Jogger do rovnakej kategórie ako Accent alebo Seicento?** Pri pohľade na hviezdičkové hodnotenie by mnohí logicky odpovedali, že áno. Realita je však úplne iná a **Dacia Jogger dosahuje podobnú úroveň pasívnej bezpečnosti ako súčasný Hyundai Bayon, Fiat 500e či Opel Mokka.** Spomínaní konkurenti však získali až štvorhviezdičkové hodnotenie, zatiaľ čo Jogger odchádzal domov s oveľa horším výsledkom. Ako je to možné?
**Organizácia Euro NCAP dnes vo väčšej miere prihliada na prítomnosť asistenčných systémov na palube.** Cieľom aktívnej bezpečnosti (na rozdiel od pasívnej) nie je monitorovať pevnosť karosérie či riziko poranenia posádky pri náraze, ale fungovanie a prítomnosť elektronických systémov, ktorých cieľom je zrážke zabrániť alebo minimalizovať jej možné následky. A práve v tejto oblasti stratila Dacia Jogger najviac bodov, čo ovplyvnilo celkové hodnotenie. Rumunský výrobca však vo výbave neposkytuje systémy ako udržiavanie v jazdnom pruhu, monitorovanie únavy vodiča za volantom alebo čítanie dopravných značiek na ceste. **Dôvod je jednoduchý – Dacia vyrába cenovo dostupné autá a každý asistenčný systém navyše by predražil výrobu.** Len pre predstavu: Euro NCAP strhol modelu Jogger body aj za malichernosti ako je absencia upozornenia na nezapnuté pásy v treťom rade sedadiel.
**Za najväčšie faux pas však považujem rozhodnutie organizácie Euro NCAP nevykonať nárazovú skúšku s modelom Jogger.** V praxi tak nový model rumunskej automobilky nedostal ani šancu ukázať svoje schopnosti s ohľadom na pasívnu bezpečnosť. Organizácia jednoducho prepísala hodnotenie, ktoré v minulosti získalo príbuzné Sandero, strhla autu nejaké body za asistenčné systémy a zverejnila jednohviezdičkový výsledok na svojej stránke.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.