Dôležité fakty o zimnej vode do ostrekovačov

Keď teploty klesnú pod nulu, vodiči by mali mať v stieračoch mrazuvzdorný čistič. Niet pochýb o tom, že jasný výhľad a čisté sklá sú obzvlášť dôležité, pretože bezpečnosť je hlavným cieľom každej jazdy. Kvapalina do ostrekovačov chráni okná nielen pred najrôznejšími nečistotami, zvyškami, mrazom, ale aj ľahkým snehom.
Vydané  Text: 

Značiek a typov kvapalín do ostrekovačov je na trhu veľa. Ponuky nájdete ako na internete, tak aj v obchodných reťazcoch, ich letákoch a katalógoch. Avšak nie všetky kvapaliny sú vyrábané rovnako. Čo treba zohľadniť pri výbere a kúpe zimnej vody? ### Kedy si zadovážiť zimnú kvapalinu? Aj keď zimnú kvapalinu používame v zimnom období, je potreba ju naliať do nádržky ostrekovača skôr, ako príde prvý mráz. Treba myslieť aj na prepláchnutie ostrekovača, aby tam nezostala letná voda, ktorá by mohla zamrznúť. ### Zložky zmesi Zimné zmesi do ostrekovačov sú v predaji väčšinou už riedené. Na obale majú informáciu, do koľko °C znášajú mráz, aby nezamrzli. Obsahujú alkohol a ďalšie prísady, ako parfumy, farbivá či saponáty, ktorých účelom je zvýšenie čistiacich vlastností a zmiernenie nepríjemného zápachu. Kvalitné zimné zmesi obsahujú ako alkoholovú zložku etanol. Lacnejšie kvapaliny s metanolom alebo izopropanolom môžu poškodzovať nielen kondíciu vášho vozidla, ale aj vaše zdravie. Preto je dobre sa týmto produktom radšej vyhnúť. ### Maximálny efekt Koncentráty na čistenie zimných skiel sú cenovo výhodnejšie ako hotové zmesi. Aby sa dosiahol požadovaný efekt čističa, koncentrát zimnej kvapaliny by sa mal vždy riediť. V opačnom prípade tieto koncentráty zanechávajú na oknách škvrny a zabraňujú tak jasnému výhľadu. Venujte preto dostatočnú pozornosť správnemu pomeru zmesi, ktorý je vytlačený na etikete. Pretože iba správna zmes zaisťuje dokonalý výsledok čistenia a optimálnu ochranu pred mrazom. ### Nepoužívajte letné čističe v zime Používanie letných čistiacich prostriedkov v zime je absolútnym „No-Go“! Letné a zimné čističe skla sa líšia ich zložením a ich účinok je prispôsobený znečisteniu konkrétnej sezóny. Okrem toho zimné prostriedky obsahujú alkoholy ako etanol a glykoly, ktoré znižujú bod mrazu. V jesenných mesiacoch dodávatelia automobilového príslušenstva menia sortiment z letného na zimný. U väčšiny výrobkov to je možné rozpoznať podľa symbolu snehovej vločky. ### Tip Do nádrže by ste nikdy nemali nalievať obyčajnú vodu. V chladnom počasí sa tak stane z vody zamrznutý blok, ktorý môže predstavovať nebezpečenstvo na cestách. Okrem toho, kolísanie teploty v motorovom priestore môže viesť k tomu, že sa z vody stane miesto pre plesne. Správne tekutiny obsahujú nemrznúcu prísadu, ktorá pomáha udržiavať ju v tekutom stave a bez baktérií. ### Výhody kvapalín do ostrekovačov
  • Bezpečnosť: Najdôležitejšia výhoda kvapalín do ostrekovača je, samozrejme, bezpečnosť. Čelné sklo plné rozmazaných chrobákov, špiny či posypovej soli môže zhoršiť viditeľnosť a spôsobiť nehodu.
  • Ochrana: Suché stieracie lišty s drsným povrchom môžu poškodiť vaše čelné sklo. Tekutina zvlhčuje sklo a pomáha predchádzať tomu, aby sa stierače zmenili na brúsny papier.
  • Pohodlie: Plný zásobník a extra tekutina môžu ušetriť problémy s rozjazdom a stratou času. Naplánujte si dopredu bezproblémové cestovanie.
  • Údržba: Kontrolujte si nádržku na kvapaliny stierača, motorový olej, tlak v pneumatikách a hladinu chladiacej kvapaliny. Vaše vozidlo bude fungovať lepšie a vydrží dlhšie.
### Pozor! Ak zabudnete doliať kvapalinu a zamrzne vám kvapalina na ostrekovanie, môže prísť k roztrhnutiu hadičiek a celý ostrekovací systém zostane nefunkčný. Treba si dať na to pozor. Je veľmi nepríjemné, keď sadnete do vozidla a zistíte, že ostrekovače nefungujú alebo sú poškodené. ### Zhrnutie Čítajte etikety na produktoch, ktoré poskytujú užitočné technické údaje a pokyny na použitie. Nezabudnite skontrolovať vôňu tekutiny. Ak zistíte zápach acetónu, je lepšie túto tekutinu nekupovať. Nízkokvalitné kvapaliny do ostrekovačov stoja spravidla menej ako osvedčené výrobky, ale nemusia spĺňať svoj účel. Je lepšie utratiť o niečo viac, ale za lepší a kvalitný výrobok, aby ste chránili vaše zdravie, bezpečnosť a vaše vozidlo.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.