Najlepšie auto pre rodinu do 20 000 eur? Porovnali sme kombi a SUV rôznych značiek:

Keď sa povie rodinné auto, mnoho ľudí sa začne okamžite pozerať po SUV. Pritom kombi ponúkajú rovnakú úžitkovú hodnotu za menej peňazí. Alebo nie? Poďme si to preveriť!
Vydané  Text: 

CELÝ TEXT NÁJDETE V ČASOPISE AUTO MOTOR A ŠPORT Vyššie ťažisko, horšia aerodynamika, vyššia spotreba a spravidla drahší servis. Na druhej strane vyšší podvozok, často pohon všetkých štyroch kolies, pre niekoho pohodlnejšie nastupovanie a lepší výhľad z auta. Toto sú argumenty, ktoré platia v prípade áut typu SUV. Rozhodli sme sa preveriť, aký je reálny rozdiel medzi SUV a ekvivalentnými kombi. A ak majú vyššiu cenu, tak za čo si reálne priplácate. Kde to bolo možné, zvolili sme aj pohon 4 × 4. ### Škoda Octavia Combi vs. Škoda Karoq Škoda Karoq ponúka o niečo menej priestoru než Octavia, avšak vo výrazne kratšej karosérii. Cenový rozdiel medzi týmito autami je 1 290 €. Octavia má navyše bohatšiu základnú výbavu a väčší kufor. Karoq zas ponúka za príplatok (644 €) vyberateľné sedadlá Varioflex, ktoré sa dajú úplne vybrať a batožinový priestor tak môžete zväčšiť až na 1 810 litrov. Uberajú však z priestoru nad hlavou zadných pasažierov. Rozdiel v hmotnosti je prekvapivo malý, v spotrebe ich delí približne pol litra v prospech Octavie. O aerodynamike hovorí drastický rozdiel v maximálnej rýchlosti: Octavia Combi ju má až o 21 km/h vyššiu. Ak by ste chceli argumentovať dostupnosťou pohonu 4 × 4 v Karoqu, máme protiargument: Octavia ho časom dostane tiež do ponuky.

### Kia Ceed SW vs. Kia Sportage Cenový rozdiel 3 300 € je z tých výraznejších. Pri voľbe SUV navyše vôbec nezískate väčší batožinový priestor. Treba však povedať, že Sportage má aj po dorovnaní o čosi bohatšiu výbavu (napríklad vyhrievané zadné sedadlá) a ponúka veci, ktoré v Ceede SW nenájdete (polohovateľné zadné sedadlá a lepší posed v nich). Ak si zvolíte kombi Ceed SW, dostanete nielen väčší kufor, ale ušetríte aj viac ako liter na spotrebe. Výhoda modelu Sportage sa prejaví až pri výbere pohonu všetkých štyroch kolies, kde síce cenový rozdiel ešte viac stúpne, avšak Ceed vám pohon aj zadnej nápravy nikdy neponúkne.
### Renault Megane Grandtour vs. Renault Kadjar Ďalší veľmi tesný súboj, kde SUV dokonca vyhráva v úplne nečakanej disciplíne – maximálnej rýchlosti, až kým sa nepozrieme na cenový rozdiel. Ten nám vyjde takmer na 4 000 €. Iste, Kadjar ponúka väčšiu variabilitu a pre niekoho aj pohodlnejšie nastupovanie či manipulovanie s detskou sedačkou. Tento cenový rozdiel je však extrémny, najmä ak výbavou sú si obe autá dosť podobné. Kadjar však dokáže na rozdiel od Meganu ponúknuť pohon 4 × 4, čo sa cení. My sme však v kalkulácii rátali s prednokolkou.

CELÝ TEXT NÁJDETE V ČASOPISE AUTO MOTOR A ŠPORT




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!