Spoznajte najnovšie technológie v autopriemysle – tieto budete používať aj vy už čoskoro

Niektoré technológie sú tak zložité, že je pochybné ich samotné využitie v aute počas jazdy. Vyberáme pre vás preto prehľad inovácii, ktoré považujeme za celkom užitočné a ich systém ovládania by mal byť pomerne jednoduchý.
Vydané  Text: 
### Kvalitnejší vzduch v autách Volvo Nová technológia automobilky Volvo má certifikovanú účinnosť podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia). Vďaka nej bude vo vozidle čistejší a kvalitnejší vzduch, ktorý sa dá porovnať so vzduchom vonku a vodič má možnosť nechať vyčistiť vzduch v kabíne aj pred jazdou. Špeciálny senzor meria množstvo jemných prachových častíc s priemerom do 2,5 mikrometra v kabíne. Tento pokročilý systém je už dostupný pre všetky modely radu V60 a V90. ### Identifikátor problémov v aute od Škody Zvukový analyzátor od Škody porovnáva zvuk motora a iných systémových zvukov s uloženými vzormi, čím pomáha identifikovať problémy v aute. Aplikácia “počúva” zvuky auta a pomáha technikom diagnostikovať problémy v aute. Aplikácia dokáže v súčasnosti rozoznať 10 rôznych typov zvukov, napríklad systém riadenia, klimatizáciu a prevodovku. Do databázy plánuje automobilka pridať aj ďalšie zvukové vzory, čím by sa jej pôsobenie rozšírilo. Novinka je testovaná v 14 krajinách a má 90-percentnú úspešnosť v diagnostikovaní problémov.

Toto tu ešte nebolo. Poruchu chcú identifikovať podľa zvuku!

Škoda ohlásila veľmi zaujímavý projekt. Jej aplikácia Sound Analyser, na báze umelej inteligencie pre smartfóny a tablety, nahrá zvuk vozidla a porovná ho s už dostupnými akustickými vzormi.

### Hologramy na prednom skle Rôzne automobilky na čele s General Motors investovali 50 miliónov dolárov do start-upu Envisics, ktorý má prerobiť head-up displeje. S použitím automatizovanej reality zobrazí hologram cesty, aby zvýraznil iné vozidlá, chodcov a zobrazí tiež navigáciu. Na rozdiel od súčasných head-up displejov sa zobrazenie hýbe spolu s autom. Rovnako však využíva predné sklo ako zrkadlo. Nová technológia by mala byť súčasťou elektrického Cadillacu Lyriq. ### Inteligentné (smart) helmy Smart helmy robia cesty bezpečnejšie nielen pre motocyklistov, ale pre všetkých účastníkov cestnej premávky vrátane chodcov. Tali Connected helma zahŕňa prvky na zvýšenie viditeľnosti, zabudované smerovky a zadné svetlá. Prilbu je možné prepojiť s aplikáciou v smartfóne cez Bluetooth, vďaka čomu môže vodič telefonovať, počúvať hudbu, ale aj inštrukcie z navigácie, detekciu pádu alebo nehody či dokonca dostávať notifikácie o automatických pohotovostných službách. ### Autá ako systémy mobilnej platby Visa a Sirius XM vyvinuli systém, ktorý umožňuje objednávať a automaticky zaplatiť za každodenný tovar ako napríklad jedlo, palivo, známky a mýto či parkovanie. Všetko z pohodlia sedadla s využitím infotainmentu alebo hlasových príkazov. Nie je pritom potrebná žiadna interakcia s telefónom a systém je použiteľný v aute akejkoľvek značky. Stačí pripojenie na 4G-LTE a služby Sirius XM.

Nenechajte sa nachytať na psychologické triky predajcov áut. Toto sú najčastejšie, ktorými si zvyšujú čísla

Každý, kto kupoval nové alebo jazdené auto, sa už s podobnými taktikami stretol. Možno si ale neuvedomil, že sú to všetko psychologické triky.

**Zdroje**: * https://www.caranddriver.com/news/a34302844/gm-envisics-head-up-displays-ar/ * https://www.startitup.sk/volvo-predstavilo-novinku-aku-nik-necakal-bude-sa-ti-vdaka-nej-v-aute-lepsie-dychat/ * https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/new-skoda-app-uses-sound-check-car-health * https://www.cnet.com/roadshow/news/ces-2020-car-tech-innovations/








Pokračujte na ďalší príspevok »