Hyundai Kona Electric: Game Changer

Žiadna automobilka neprichádza na trh s modelom, o ktorom nepredpokladá, že bude úspešný. V prípade Hyundai Kona Electric však jej úspech naozaj predstihol aj tie optimistickejšie očakávania.
Vydané  Text: 
Viac sa dozviete na Hyundai.sk: KONA Electric Hyundai Kona vzbudzuje už od svojho uvedenia na trh záujem u všetkých skupín obyvateľstva. Jeho dizajn, široké portfólio pohonných jednotiek, praktická karoséria a aj dostupnosť pohonu 4 × 4 mu umožňujú dostať sa do hľadáčika naozaj veľkej skupiny kupujúcich. Príchod elektrickej verzie Kona Electric sa na začiatku javil už iba ako logický ťah, ako upozorniť na fakt, že Hyundai sa vážne zaoberá aj alternatívnymi formami pohonu. Čoskoro sa však ukázalo, že Kona Electric nie je iba „povinná výbava“ modelového radu a akýsi módny doplnok, ale príjemné a reálne využiteľné auto, čo si vskutku rýchlo začali všímať aj zákazníci.
Príchod aktuálnej verzie so zväčšenou kapacitou batérie však spôsobil na trhu malý ošiaľ. Tam, kde často stotisícoví prémioví konkurenti len veľmi pomaly a ťažkopádne prekonávali magickú hranicu dojazdu 300 km (aj to len v ideálnych podmienkach), ponúkla Kona Electric so 64 kWh batériou dojazd až 449 km, ktorý podľa našich testov neklesol pod hranicu 320 km ani v mrazivých podmienkach. Rýchlo sa rozkríklo, že spomedzi elektromobilov patrí Kona Electric k tým najlepším a navyše v tomto kontexte predstavuje aj mimoriadne dobrý pomer ceny, výkonu, výbavy a reálneho dojazdu. Kona začala prepisovať pravidlá v segmente. Dopyt postupne prevyšoval ponuku, a tak bol Hyundai donútený zvýšiť produkciu tohto elektromobilu. A to je asi najlepšie meradlo úspechu. Hyundai Kona Electric však za posledné roky získal mnoho ďalších ocenení. ### Kratšie čakacie lehoty Od marca 2020 sa bude Hyundai Kona vyrábať popri juhokórejskej fabrike Ulsan aj v Českej republike. Dôvodom je vysoký dopyt. Následne sa Hyundai môže stať vďaka kapacite 80 000 vozidiel ročne najväčším výrobcom bezemisných vozidiel v Európe.
### Ocenenie v Severnej Amerike Severoamerické úžitkové auto roka 2019. Tak znie ocenenie, ktoré spolu získali modely Kona a Kona Electric na severoamerickom trhu. Cenu udeľovala porota pozostávajúca z motoristických novinárov na detroitskom autosalóne. ### Najlepší elektromobil To si o modeli Hyundai Kona Electric myslia užívatelia obľúbeného anglického portálu HonestJohn.co.uk. V Anglicku sa elektrická Kona teší veľkej obľube a zákazníci oceňujú jej výborný pomer ceny a výkonu v spojení s ľahkou ovládateľnosťou a bezkonkurenčnou zárukou. ### Do oblakov
Trochu netradičný rekord, ktorý však jednoznačne má svoju váhu: Hyundai Kona Electric dosiahol spomedzi elektromobilov najväčšiu výšku, keď sa na začiatku roka 2020 vyšplhal až na hranicu 5 731 m n. m. Miesto činu bol horský priechod Sawula Pass v Tibete. Tento pokus je, samozrejme, zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov. ### A čo ďalej? Pokrok Kony Electric ani náhodou nedosiahol svoj koniec. Hyundai plánuje predstaviť verziu s ešte modernejšou batériou a väčším dojazdom už čoskoro!
Viac sa dozviete na Hyundai.sk: KONA Electric




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!