TOP 5 zabudnutých áut s obrovskou hodnotou, ktoré sa našli na šrotovisku

Automobilový priemysel sa stal neodmysliteľnou súčasťou ľudstva od doby, kedy Karl Benz patentoval prvé auto a od kedy Henry Ford začal využívať výrobu na montážnej linke, čím vozidlá priniesol bližšie k ľuďom.
Vydané  Text: 
Žiadny automobil tu však nebude naveky. Majitelia dobre vedia, že o autá sa treba dôsledne starať a vyžadujú si neustálu pozornosť. Jedným zo spôsobov, ako môžu majitelia alebo mechanici ušetriť pár eur, je nájsť vhodné diely na šrotovisku. Tam totižto putujú autá, ktorých dni sú už dávno spočítané. Či už [ide o havarované autá](https://www.adesa.eu/sk/cms/havarovane-auta-na-predaj) alebo len vozidlá, ktoré jednoducho doslúžili, nájsť sa tam dajú skutočne akékoľvek skvosty. Málokto by ale veril, že na šrotoviskách naprieč celým svetom objavili ľudia aj takýchto nezabudnuteľných tátošov.
Zdroj: pxhere.com
### Rolls-Royce Silver Shadow Model Silver Shadow bol stálicou značky Rolls-Royce od roku 1965 až do roku 1980. Tento veľký sedan si naplno užil svoju dlhú výrobnú sezónu a bol špeciálne navrhnutý, aby dizajn áut posunul do budúcnosti. Jeho predchodca, model Silver Cloud, bol totižto považovaný za zbytočne veľký a zastaraný. Napriek tomu, že počet vyrobených kusov bol niečo cez 30 tisíc, považujeme za vzácne vidieť jeden z nich na šrotovisku, pretože išlo o autá, ktoré majitelia doslova milovali a bezchybne ich udržiavali.
Zdroj: pixabay.com
### Ford Mustang Moderný Ford Mustang sa stal akousi klasikou medzi športovými autami a takmer okamžite po jeho predstavení si získal srdcia mnohých fanúšikov rýchlosti. Bohužiaľ, nie každý, kto od detstva sníva vlastniť jedno z týchto automobilov, je napokon aj dobrým vodičom. To sa potvrdilo aj v prípade Fordu Mustang nájdeného na šrotovisku, ktorý mal za sebou zrejme nepeknú zrážku.
Zdroj: pixabay.com
### Rolls-Royce Phantom Coupe Nie každé luxusné auto však skončí na šrotovisku z dôvodu zanedbávania alebo autonehody. Dôkazom je aj Rolls-Royce Phantom Coupe, ktoré na cintoríne vozidiel skončilo po tom, čo na ňom požiar zanechal vážne škody. Cena tohto modelu by sa pokojne mohla pohybovať okolo 500 tisíc eur, a tak nám ostáva už len dúfať, že sa z neho podarilo zachrániť aspoň niekoľko nepoškodených náhradných dielov. Veď aj tie najmenšie súčiastky z Rolls-Royce môžu stáť viac ako niektoré celé vozidlá na šrotovisku.
Zdroj: pixabay.com
### Porsche 911 Turbo Porsche 911 Turbo je skutočne výnimočné auto, ktoré by na šrotovisku naozaj nemalo čo hľadať. Tento model sa vyznačuje špeciálnymi prieduchmi za dverami a pohonom všetkých kolies, ktorý je však pri modeloch Turbo štandardom. V tomto prípade mohlo tiež ísť o autonehodu, prípadne o krádež prednej nápravy zlodejmi dúfajúc, že cenné diely, napríklad diferenciál alebo hnací hriadeľ, výhodne predajú. Nám však už len ostáva domnievať sa, prečo tak výnimočné auto skončilo na šrotovisku.
Zdroj: wikimedia.org
### Bentley Brooklands Starožitný model Bentley Brooklands je vzácny automobil, ktorý by ste kdekoľvek naozaj nečakali. A už vôbec nie na šrotovisku. Opak je však pravdou, preto tam bolo nájdený aj jeden kus tohto klasického luxusného auta. Obsahovalo preplňovaný 6,75-litrový motor V8 (z dielne Rolls-Royce), no ani to mu nezabránilo schátrať medzi ostatnými omnoho bežnejšími vozidlami.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »