Kto boli páni stojaci za zrodom značky Mercedes-Benz?

Jedna z najznámejších automobilových značiek sveta by nevznikla bez významných nemeckých inžinierov a vynálezcov Gottlieba Daimlera a Karla Friedricha Benza, ale nemali by sme zabudnúť ani na Wilhelma Maybacha a Emila Jelíneka.
Vydané  Text: 
Zľava Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach a Karl Benz
### Gottlieb Daimler a Wilhelm Maybach Gottlieb Daimler bol spoločne s Wilhelmom Maybachom vynálezcom moderného spaľovacieho motora z roku 1883, vtedy nazvaného „Daimlerov sen“. V roku 1885 spoločne skonštruovali prvý motocykel, takzvaný Petroleum Reitwagen a o rok neskôr (1886) aj svoj prvý štvorkolesový automobil poháňaný spaľovacím motorom. Niektoré zdroje uvádzajú, že hoci bol rok výroby 1886, prvýkrát Daimler svoje auto predviedol až v roku 1887. Predaj prvého automobilu sa potom uskutočnil až v roku 1892. Daimler mal vtedy 58 rokov. Je dôležité pripomenúť, že aj pred výrobou motora od Daimlera a Maybacha existovali spaľovacie motory, ale statické a určené na priemyselné využitie. Vyrábala ich nemecká firma Deutz-AG-Gasmotorenfabrik už v 60. a 70. rokoch 19. storočia, v ktorej pre Nikolausa Otta pracovali Daimler aj s Maybachom.

Carl Benz.png
By Unknown – Benz, Carl Friedrich: Lebensfahrt eines deutschen Erfinders. Die Erfindung des Automobils, Erinnerungen eines Achtzigjährigen. Leipzig 1936, S. 155-156. zeno.org, Public Domain, Link ### Karl Benz V rovnakom období, ale nezávisle od Daimlera, zostrojil Karl Benz svoj prvý automobil, ktorý sa dodnes nachádza v múzeu v Mníchove. „Benz Patentwagen“ z roku 1885 (patent bol udelený 29.1.1886) je považovaný za vôbec prvý automobil poháňaný spaľovacím motorom na svete. Vo svojom automobile Benz použil jednovalcový štvortaktný benzínový motor s elektrickým zapaľovaním, ktorý mal výkon 0,75 koní. Automobil mal iba tri kolesá, štvorkolesové začal vyrábať od roku 1891. Ak vás zaujíma životný príbeh Karla Benza, odporúčame vám prečítať si jeho autobiografiu s názvom Lebensfahrt eines deutschen Erfinders (Životná cesta jedného nemeckého vynálezcu).

„Benz Patentwagen“ z rokov 1885, prvý automobil skonštruovaný Karlom Benzom (replika vystavená na Slovensku)
### Založenie firiem a ich spojenie Ešte v roku 1883 založil Karl Benz firmu Benz & Cie a v roku 1890 založil Daimler spoločnosť Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). Firma Benz & Cie sa dnes považuje za najstaršieho výrobcu automobilov na svete. K spojeniu dvoch velikánov automobilového priemyslu prišlo až v roku 1926 spojením firiem Benz & Cie a Daimler-Motoren-Gesellschaft, čím vznikla spoločnosť s názvom Daimler-Benz AG s automobilmi so značkou Mercedes-Benz. Logo značky tvorí **vavrínový veniec prevzatý z loga Benz & Cie** a **trojcípa hviezda predstavujúca zem, vodu a vzduch**, ktorej autorom je Gottlieb Daimler. Sídlo spoločnosti sa nachádza v nemeckom Stuttgarte a patrí medzi najväčších výrobcov automobilov na svete.
### Emil Jelínek **Ako sa ale do názvu súčasného Mercedesu-Benz dostalo meno Mercedes?** Určite ste už niekde zachytili, že to bolo meno dcéry, ale nie Daimlerovej. Daimler predal jeden z prvých automobilov firmy DMG nadšencovi automobilizmu Emilovi Jelínkovi, ktorý bol zhodou okolností obchodník s kontaktmi vo vyššej spoločnosti, navyše ho fascinovali nové autá, dohodol sa preto s Daimlerom na predaji áut. Jelínek bol aj automobilový pretekár, pričom ako pretekársky pseudonym používal meno svojej dcéry Mercedes. Neskôr sa tak volal aj celý jeho pretekársky tím. Preto sa práve Jelínek považuje za tvorcu značky Mercedes. Po uzatvorení zmluvy o predaji vozidiel DMG Emilom Jelínkom začala firma v roku 1900 vyvíjať nový motor, ktorý dostal názov Daimler-Mercedes.

Mercedes 35hp 01.jpg
Von MartinHansV – Eigenes Werk, Gemeinfrei, Link Za historický prvý automobil nesúci názov Mercedes bol ten z roku 1900, jednalo sa o pretekárske auto pre Jelínka s maximálnym výkonom 35 koní. Automobil bol považovaný za prvý moderný automobil, pretože prichádzal s množstvom inovácií, napríklad s nízko uloženým ťažiskom, lisovaným oceľovým rámom, ľahkým a vysoko výkonným motorom a sendvičovým chladičom. Za zrodom tohto prelomového automobilu stál Wilhelm Maybach.


**Zdroje a užitočné odkazy:** The history behind the Mercedes-Benz brand
Gottlieb Daimler
Wilhelm Maybach
Karl Benz
Emil Jellinek

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!