AKTUALITA

Elektromobily v centre pozornosti: Čína a USA sa nezhodujú v otázke dotácií a ciel

Čína čelí kritike za dotované elektromobily, ktoré zaplavujú trhy a poškodzujú konkurenciu. USA v reakcii na to zvyšujú clá na dovoz z Číny.

Vydané  Text: 

Čína nikdy neposkytla dotácie na elektrické vozidlá, ktoré sú zakázané v zmysle pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), vyhlásila vo štvrtok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Čínske nové energetické produkty vrátane elektrických vozidiel sú na medzinárodnom trhu veľmi obľúbené,“ uviedla hovorkyňa Mao Ning na pravidelnom tlačovom brífingu. Čína čelí stupňujúcej sa kritike, najmä zo strany USA, podľa ktorých svojimi dotovanými elektromobilmi zaplavuje trhy a poškodzuje konkurenciu. Antidumpingové vyšetrovanie čínskych praktík v oblasti podpory svojho automobilového priemyslu zvažuje aj Európska komisia (EK).

Čína odmieta obvinenia z neférových dotácií svojich elektromobilov

Nové energetické produkty sú výsledkom úsilia podnikov, nie vládnych dotácií, pokračovala hovorkyňa. Čína podľa nej v minulom roku vyviezla do Spojených štátov len 13.000 elektrických vozidiel a tvrdenia o zaplavovaní tamojšieho trhu sú preto nepodložené.

Americká vláda v máji oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,56 miliardy eur). Zameria sa pritom na strategické sektory, ako sú elektrické vozidlá, batérie, oceľ či kritické nerasty. Dlhoočakávané oznámenie sa dotkne celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, batérie, kritické minerály, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty. Clo na dovoz elektrických vozidiel z Číny sa už tento rok zvýši z 25 % na 100 %.


Zdroje: 



ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement