REBRÍČKY

Európania majú plné zuby predražených áut a zostávajú pri spaľovákoch! Rebríček najpredávanejších modelov odhaľuje nový trend

Malý hatchback od Dacia bude pravdepodobne tretíkrát za štyri mesiace najpredávanejším vozidlom v Európe.

Vydané  Text: 

Dacia Sandero je na najlepšej ceste stať sa tretíkrát za posledné štyri mesiace najpredávanejším modelom v Európe, k čomu prispel 37-percentný nárast predaja v apríli v porovnaní s rovnakým mesiacom roku 2023.

Podľa predbežných údajov spoločnosti Dataforce, ktoré predstavujú 98 % predaja v Európskej únii, krajinách EZVO a Veľkej Británii, vedie malý hatchback od „diskontnej“ značky koncernu Renault pred Volkswagenom Golf v pomere 24 835 ku 21 592 predaným kusom.

NÁVRAT KRÁĽA

Predaj Golfu sa v apríli zvýšil o 65 percent. Pokračuje tak veľký návrat kompaktného hatchbacku, ktorý v posledných rokoch strácal svoje dominantné postavenie. VW v januári predstavil výrazný facelift modelu Golf. Ambíciou je predĺžiť životnosť obľúbeného kompaktu pred prechodom na plne elektrický pohon v nasledujúcej generácii.

Inzercia

Advertisement

Na treťom mieste sa umiestnil Renault Clio s 19 310 predanými kusmi. Ide o 24-percentný nárast oproti aprílu 2023. Neďaleko za ním sa umiestnil VW T-Roc s 19 225 predanými kusmi, čo podľa predbežných údajov Dataforce predstavuje nárast o 16 percent. To znamená, že po nahlásení údajov zo všetkých trhov môže dôjsť k zmene na 3. a 4. mieste. Prvú päťku uzatvára Peugeot 208 s predajom 17 273 kusov (+18 %). V prvej dvadsiatke chýba minulomesačný predajca č. 1, Tesla Model Y, ktorý sa umiestnil na 26. mieste s 9 329 predanými kusmi. Teda o 11 percent menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

TESLA MÁ PROBLÉMY

Spoločnosť Telsa sa zaplietla do šesť mesiacov trvajúceho štrajku vo Švédsku. Robotníci v dokoch od decembra blokujú dodávky automobilov výrobcu elektrických vozidiel loďami do krajiny.
O šiestu priečku prebiehajú tesné preteky, v ktorých Škoda Octavia predstihla Toyotu Yaris len o štyri predaje. Ďalší konkurenčný súboj je o 10. miesto, kde Citroen C3 vedie pred Fordom Puma v pomere 14 812 ku 14 418 predaným kusom. Toyota mala v aprílovej prvej päťdesiatke šesť modelov na čele s malým automobilom Yaris na 7. mieste. Nasledovala Škoda s piatimi modelmi na čele s modelom Octavia na 6. mieste. VW mal podľa predbežných údajov Dataforce štyri modely na čele s Golfom na 2. mieste, zatiaľ čo sedem automobiliek vrátane Renault, Peugeot, BMW a Volvo malo tri modely.

Inzercia

 

Zdroje:  autonews.com




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement