Malá senzácia

Toto bude váš prvý elektromobil! Nová lacná Škoda Epiq: Cena, dostupnosť, fotky a všetky informácie o novinke

V predaji bude už budúci rok a očakáva sa, že základná cena bude iba 25-tisíc eur. Ide pritom o batériou poháňaná elektromobil veľkosti Škody Kamiq.

Kompaktné SUV bude silným hráčom na trhu, keďže veľkosťou prekoná aj Citroen e-C3 a Renault 5.
Vydané  Text: 

Značka Škoda sa postarala o veľký rozruch. Predstavila nový automobil s názvom EPIQ, ktorý bude elektrickou alternatívou crossoveru Kamiq.

Veľkosťou by mal model prekonávať aj lacné elektromobily Citroen e-C3 a Renault 5, pričom cenovka novinky by už budúci rok mohla začínať na 25-tisíc eurách.

To je suma, ktorá je na elektromobil skoro nevídaná, ak nepočítame najlacnejší elektromobil na trhu Daciu Spring. V porovnaní s takým Springom však Škoda Epiq ponúkne podstatne viac priestoru.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zatiaľ je Škoda Epiq koncepčný automobil, teda kým sa dostane do výroby, ešte pravdepodobne prejde menšími zmenami.

Lacná elektrická Škoda s off-road dizajnom

Škoda Epiq – najdôležitejšie údaje

Škoda Epiq je nový  model elektrického crossoveru, malého SUV. Stojí na podvozkovej platforme, ktorá umožňuje montáž iba elektrického pohonu na batériu, teda jeden až dva elektromotory a v podlahe uložený trakčný akumulátor.

Epiq má vynikať účinným energetickým manažmentom, a tak na jedno nabitie bude schopný prejsť až 400 kilometrov.

Škoda Epiq popri rýchlom nabíjacom výkone ponúkne aj obojsmerné nabíjanie, vďaka čomu sa z vozidla stáva pojazdné elektrické úložisko, ktoré môže poskytovať energiu domácim a iným spotrebičom. Zatiaľ však výrobca neupresňuje, akým výkonom bude vedieť elektrická platforma napájať externé spotrebiče.

Inzercia

Inzercia

Škoda Epiq je elektrický crosssover s pridanou úžitkovou hodnotou. Prezentuje sa v striebornom laku karosérie s presklenou strechou a strešnými nosičmi. Minimalistický vzhľad dizajnovej štúdie modelu Škoda Epiq podčiarkuje matný metalický lak vo farbe biela Moon.

Zadná časť vozidla zaujme robustným nárazníkom či nápisom Škoda lakovaným v odtieni Unique Dark Chrome.

Crossover má celkovú dĺžku 4,1 metra a relatívne vysoký podvozok, pričom exteriérovým dekorom evokuje off-road. Napokon, automobil podlieha dizajnovému jazyku Modern Solid, ktorý má práve takéto charakteristiky. Lesklá čierna maska sa volá Tech-Deck Face a po jej stranách sa nachádzajú LED moduly v tvare písmena T s dvojitou funkciou denného svietenia a smerových svetiel. Predné svetlomety sú nižšie, pôsobia skôr nenápadne a ich svetelné moduly disponujú technológiou LED Matrix s dizajnom inšpirovaným kubizmom.

Šírka Škody Epiq s vyklopenými spätnými zrkadlami sa bude pohybovať okolo dvoch metrov.

Zaujme veľkým vnútorným priestorom, batožinový priestor má vďaka vysokému profilu zadnej časti karosérie až 490 litrový objem – počítaný po horný okraj zadných sedadiel alebo po kryt batožinového priestoru.

Interiér Škody Epiq

Interiér Škody Epiq zaujme „športovým minimalizmom“, ak to tak možno nazvať. Výrobca veľmi účelne zachoval fyzické ovládacie prvky pod hlavným stredovým displejom, pričom prichádza s úplne novým volantom. Nenájdete na ňom príznačné kruhové logo Škodovky, ale iba nápis SKODA so štylizovaným mäkčeňom zapracovaným do pôdorysu písmena S.

Automobilka nezabúda ani na početné riešenia Simply Clever, ktorými sú jej automobily typické:

Simply Clever prvky sa nachádzajú aj v batožinovom priestore, a to napríklad háčiky na tašky, cargo elementy, upevňovacie prvky alebo odkladací priestor ukrytý pod podlahou. Na dvojramennom volante sa objavuje nový nápis Škoda, ako aj fyzické tlačidlá a haptické otočné ovládače uľahčujúce ovládanie základných funkcií počas jazdy. Užívateľský zážitok umocňuje mobilný digitálny kľúč, ktorý umožňuje širokú škálu nastavení prostredníctvom smartfónu. Škoda Epiq podporuje aj obojsmerné nabíjanie, vďaka čomu sa z vozidla stáva pojazdné elektrické úložisko, ktoré môže poskytovať energiu domácim a iným spotrebičom.

Komplexný pohľad na interiér Škoda Epiq zhora. Vidíme päťmiestne usporiadanie interiéru so športovo ladený sedením.

Cena a dostupnosť

Škoda Epiq je nateraz koncept, teda kým sa dostane do výroby, prejde ešte menšími či väčšími úpravami. Má si však zachovať charakter.

Automobil by mohol byť uvedený do výroby a predaja už v roku 2025, teda o rok, pričom základná cenovka by sa mala podľa automobilky pohybovať okolo úrovne 25-tisíc eur.

Malý mestský crossover sa bude vyrábať v španielskej Pamplone ako spoločný projekt vývoja a výroby značiek Škoda, Cupra a Volkswagen, ktoré tvoria skupinu objemových značiek Core koncernu Volkswagen, uvádza automobilka.

Nová lacná Škoda Epiq: Všetky oficiálne fotografie od výrobcu!

Škoda investuje 5,6 miliardy eur

Automobilka na svojej výročnej konferencii vyhlásila, že počas najbližších rokov investuje do elektromobily až 5,6 miliardy eur.

Tvrdí, že rast podielu elektromobilov na troch skôr spomaľuje, pretože ľudia nemajú o elektromobily taký záujem, ako sa pôvodne predpokladalo. Aj preto bude ponúkať klasické spaľovacím pohonom poháňané automobily dovtedy, kým to bude možné, ako nám v rozhovore potvrdil aj člen predstavenstva Martin Jahn.

Toto spotrebiteľské nastavenie je potrebné zmeniť tým, že sa drasticky znížia ceny elektromobilov a zároveň vzrastie ich užitočnosť – príkladom takéhoto prístupu môže byť práve koncept Epiq, z ktorého sa budúci rok stane sériový model.

Škoda Auto počas roka 2023 celosvetovo dodala 866 800 vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast až o 18,5 percenta. Automobilka pritom dosiahla rekordné tržby 26,5 miliardy eur s medziročným rastom 26,2 percent a prevádzkový zisk predstavuje 1,8 miliardy eur s rastom závratných 182,3 percent.

Na nasledujúcej strane nájdete oficiálne vyjadrenie výrobcu o novinke:



Stránky: 1 2



Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.