PLATBY AUTOM

Za tankovanie, diaľnice, nabíjanie či parkovné budeme platiť priamo autom. Digitálnu peňaženku pre platby v aute už dokončujú Qualcomm a JP Morgan

Platby v aute sa stávajú čoraz dôležitejšími, keďže výrobcovia automobilov sa snažia presadzovať funkcie dostupné za poplatok.

Vydané  Text: 

Digitálne platby stále rastú

Rýchle elektronické platby zažili počas covidových vĺn rozmach a dnes je celkom bežné, že aj seniori v obchodoch platia mobilnými telefónmi či hodinkami.

Elektronické platby však nie sú obmedzené iba na nákupy v obchodoch a na internete, pravdepodobne sa dočkáme zväčšenia ich početnosti aj vďaka novým digitálnym peňaženkám, z ktorých si poskytovatelia služieb môžu strhávať poplatky za licencie, predplatné alebo nákup digitálnych produktov.

Funguje to už dnes, skoro všetci využívame niektoré predplatené služby, ktoré sa platia automaticky, ale vývoj v nasledujúcich rokoch poukazuje na dramatický rast takýchto platieb.

Týka sa to aj automobilového priemyslu, ktorý sa už niekoľko rokov zahráva s koncepciou predplatného funkcií. Vo svojej podstate ide o prenesenie koncepcie nákupu softvéru pre mobilné telefóny, tablety a počítače, avšak v tomto prípade viazané na konkrétny automobil.

Automobilky a tiež ďalšie spoločnosti zúčastnené na vývoji autopriemyslu sa zaoberajú aj tým, ako spraviť tieto služby výhodnejšími, no tiež bezpečnejšími a používateľsky prívetivejšími. Jedným z výziev je štandardizácia, ktorú dnes do veľkej miery poskytujú poskytovatelia ako Visa, MasterCard, American Express, Google či Apple, ale do samotných automobilov sa ešte akoby nedostala.

Peňaženka od Qualcomm pre autá

Špecialista na čipy Qualcomm sa teraz spojil s JP Morgan, aby trhom ponúkli digitálnu peňaženku s extra úrovňou bezpečnostnej ochrany, ktorá podľa spoločností pomôže urýchliť platby vo vozidle.

Nový systém peňaženky vo vozidle ukladá podrobnosti o kreditných a debetných kartách podobným spôsobom ako Apple Pay a Google Pay, ale na zvýšenie bezpečnosti pridáva ďalší krok biometrickej autentifikácie pomocou kamery v kabíne auta.

Qualcomm a JP Morgan uviedli, že táto nadštandardná biometrická kontrola umožňuje rôznym používateľom auta platiť z individuálnych účtov, a nie z jednej karty spojenej so samotným autom.

Systém využíva platformu na správu tokenov identity od Qualcommu postavenej na technológii blockchain. Platba sa uskutočňuje pomocou jednorazového tokenu vygenerovaného peňaženkou, nie odosielaním údajov o kreditnej karte.

Každé platobné riešenie je momentálne pripojené k autu, nie k jednotlivcovi,“ povedal Nimish Shrivastava, senior riaditeľ produktového manažmentu. „S týmto novým riešením môže byť každá osoba zastúpená [platobným] tokenom.“

Tankovanie, parkovné či diaľničné poplatky

Systém je možné použiť aj v požičovniach áut, povedal Qualcomm počas demonštrácie funkcie na technologickej výstave CES. Peňaženka by sa používala aj na platby za externé služby, ako je nabíjanie, tankovanie, platbu za používanie spoplatnených úsekov ciest (cestné mýto, diaľničné poplatky), parkovanie alebo za jedlo a nápoje v reťazcoch rýchleho občerstvenia, uviedol Qualcomm.

Qualcomm uviedol, že jeho systém môže byť nasadený v automobiloch pomocou jeho čipsetov Snapdragon a bude k dispozícii na integráciu už od druhej polovice tohto roka.

Ďalšie funkcie auta za poplatok navyše

Platby v aute sa stávajú čoraz dôležitejšími, keďže výrobcovia automobilov sa snažia presadzovať stiahnuteľné vylepšenia pre auto, ako aj iné nákupy vo vlastných obchodoch s aplikáciami, ktoré bežia priamo v infotainmente.

Mercedes-Benz je momentálne v kontexte platobných systémov v aute najpokročilejšia automobilka. Stalo sa tak najmä po tom, čo uviedla na trh svoju najnovšiu verziu operačného systému MBUX s rozpoznávaním odtlačkov prstov, ďalšou formou biometrickej autentifikácie. To umožňuje platby v spolupráci s Mastercard za tankovanie a digitálne služby na vybraných trhoch vrátane Nemecka.

Medzi jednoduchšie platobné systémy patrí ten od portugalskej siete Via Verde, ktorý umožňuje platby v aute na základe rozpoznávania evidenčného čísla vozidla. Systém začal spoplatnenými cestami, no odvtedy sa rozšíril do parkovacích garáží, servisu vozidiel, trajektov, elektrického nabíjania a siete reštaurácií McDonald’s.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.