Všetko o novom RENAULT KARDIAN. Medzinárodné SUV odhalilo novú stratégiu značky, s benzínom zatiaľ nekončí

Veľké odhalenie sa uskutočnilo 25. októbra v Rio de Janeiro, kde Renault zároveň predstavil svoju medzinárodnú stratégiu.

Renault Kardian bude spočiatku v predaji v Latinskej Amerike, perspektívne sa môže dostať na medzinárodný trh.
Vydané  Text: 

Renault Kardian je pre automobilku Renault dôležitým míľnikom, pretože predstavuje významný krok v jej medzinárodnej stratégii. O tom, že novinka s názvom Kardian sa už pripravuje, sme písali iba nedávno a zaznamenali sme o ňu veľký záujem – článok dodnes navštívilo viac ako 60-tisíc čitateľov, ktorí jeho čítaním strávili priemerne až 9 minút (podľa Google Analytics). To je pre nás jednoznačným znakom záujmu slovenskej verejnosti o nové malé lacné SUV.

Preto teraz krátko po premiére modelu v Rio de Janeiro zverejňujeme všetko, čo o Renaulte Kardian zverejnil výrobca.

Na začiatok ponúkame súhrn toho dôležitého o novom Renaulte Kardian:

  • Renault Kardian s dĺžkou 4,12 metra, šírkou 1,75 metra a výškou 1,54 metra je vozidlom segmentu B.
  • Rázvor je 2,6 metra, predný nájazdový uhol je 20° a zadný 36°.
  • Je vybavený modulárnymi strešnými nosičmi – podobne ako Dacia Sandero Stepway.
  • Nový motor flexfluel 1.0 s preplňovaním s výkonom 125 koní a krútiacim momentom 220 Nm je kombinovaný s dvojspojkovou automatickou prevodovkou Efficient Dual Clutch (EDC).
  • Obsahuje 13 pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAS), vrátane adaptívneho tempomatu či viackamerového systému.
  • Štandardom v interiéri je 8-palcová stredová obrazovka a digitálny prístrojový panel.

Nový Renault Kardian podrobne

Tlačová správa od výrobcu po preklade bez redakčnej úpravy

Renault Kardian, prvé medzinárodné vozidlo, ktoré predstavuje novú identitu značky Renault, kombinuje robustnú siluetu SUV s uhladenejšími a emocionálnejšími líniami. Tieto znaky nového vizuálneho jazyka značky dodávajú vozidlu moderný a technicky zameraný vzhľad, ktorý ho odlišuje od ostatných medzinárodných mestských SUV.

Robustné a dynamické SUV

Karoséria Renaultu Kardian kombinuje vycibrené línie so zaoblenými tvarmi a zahŕňa kľúčové prvky novej vizuálnej identity značky. Jeho optimálne proporcie, ktoré umožňuje rázvor 2,6 metra, mu dodávajú kompaktnú siluetu. Okamžite rozpoznateľné prvky SUV zahŕňajú strešné tyče, horizontálnu a tvarovanú kapotu a ochranný štít proti striekajúcej vode vystužený farebnými klznými doskami. Výrazné zníženie strechy a šikmé zadné okno vzadu dodávajú siluete dynamický nádych, zatiaľ čo výrazné ramená dodávajú vozidlu robustný vzhľad.

Proporcie maximalizujúce vnútorný priestor

Renault Kardian s dĺžkou 4,12 metra, šírkou 1,75 metra a výškou 1,54 metra je vozidlom segmentu B. Jeho rozmery z neho robia ideálnu voľbu pre jazdu v meste, zatiaľ čo jeho veľké (17-palcové) kolesá, veľkorysý (2,6-metrový) rázvor a nájazdové a výjazdové uhly (20° a 36°) z neho robia všestranné vozidlo vhodné pre všetkých. cesty.

Jeho dlhý, najlepší rázvor v kategórii tiež pomáha maximalizovať vnútorný priestor, najmä v priestore pre cestujúcich vzadu. Jeho batožinový priestor 358 dm3 VDA (410 litrov) je ďalším silným znakom jeho všestrannosti.

Mriežka vytvárajúca pevnú identitu

V súlade s témou kosoštvorca, ktorá je ústredným prvkom identity značky, má Renault Kardian mriežku chladiča s 3D „diamantovým“ vzorom, ktorý tvorí množstvo malých kosoštvorcov, ktorých iskru zvýrazňuje hlboké lesklé čierne pozadie.

Logo „Nouvel’R“ Renaultu, ktoré je na medzinárodnom modeli po prvýkrát, sedí v strede kapely ako namontovaný drahokam.

17-palcové ráfiky brúsené diamantom

Moderný nádych dodáva jeho vzhľadu aj bočnica Renaultu Kardian. Jeho výrazné línie zosilňujú 17-palcové hliníkové ráfiky brúsené diamantom. Dvojfarebné, kombinujú čierny a leštený hliník s množstvom malých faziet v tvare diamantu, čím vytvárajú kontrast z hľadiska jasu.

Úplne nové charakteristické osvetlenie

Neoddeliteľnou súčasťou novej identity značky Renault je charakteristické osvetlenie, ktoré je súčasťou funkcií Kardian s dvoma modulmi na každej strane vozidla. Horný modul usporiada denné LED svetlá (DRL) a smerovky do veľmi tenkého pásika pre elegantný a moderný vzhľad. Spodný modul obsahuje svetlomety s technológiou LED pre vyšší komfort jazdy, čo dáva Renaultu Kardian jedinečný vzhľad. Čisto biela farba týchto LED diód zlepšuje viditeľnosť a tým aj bezpečnosť na ceste.

Zadná časť má charakteristické osvetlenie charakteristické pre modely Renault: zadné svetlá v tvare C. V kombinácii s dizajnom kufra a anténou žraločej plutvy tieto svetlá posilňujú charakter SUV a modernosť značky Kardian.

Modulárne strešné tyče

Renault Kardian je vybavený flexibilnými strešnými tyčami. Namontované pozdĺžne sa dajú veľmi jednoducho prepnúť do krížovej polohy pomocou pravého kľúča. Tieto tyče pojmú až 80 kilogramov nákladu a sú striebornej farby, rovnako ako predné a zadné klzné dosky.

Moderné a svetlé farby

Renault Kardian bude uvedený na trh v Južnej Amerike v piatich farbách: ľadovo biela, hviezdne šedá, Cassiopea sivá, perleťovo čierna, ako aj Orange Energy (úplne nová žiarivá farba vyvážená dvojfarebnou čiernou strechou). Strieborné strešné tyče a predné a zadné klzné plechy ešte viac zvýrazňujú harmonické spojenie oranžovej karosérie s čiernou strechou, výsledkom čoho je rozhodne moderný vzhľad.

MODERNÝ A TECHNICKY ZAMERANÝ INTERIÉR

Interiér Renaultu Kardian je navrhnutý tak, aby poskytoval zážitok vo vozidle, ktorý spája modernosť a technológiu s emocionálnym dizajnom. Kabína má znaky SUV, pýši sa výbavou a kvalitnými materiálmi, ktoré sú zvyčajne vyhradené pre vozidlá vyšších segmentov.

Vysoká konzola a najlepšia úložná kapacita v segmente

Vysoká konzola Renaultu Kardian dodáva kabíne vzhľad SUV. Vysoká konzola ponúka najlepší úložný priestor v segmente 8 litrov, obsahuje lakťovú opierku, štyri porty USB (dva vpredu a dva pre cestujúcich vzadu) a priehradku na smartfón s bezdrôtovým nabíjaním. Celkovo poskytuje Renault Kardian viac ako 26 litrov vnútorného úložného priestoru – viac ako ktorékoľvek iné vozidlo segmentu B v Brazílii.

Volič prevodových stupňov „e-shifter“ a elektrická parkovacia brzda

Renault Kardian je vybavený voličom prevodových stupňov „e-shifter“ (bez mechanického lanka), ktorý umožňuje radenie jednoduchým stlačením. Táto páka v štýle joysticku inšpirovaná svetom hier zaisťuje bezproblémový a intuitívny zážitok z jazdy a dodáva kabíne rozhodne technologický nádych.

Ďalším dizajnovým prvkom interiéru je elektrická parkovacia brzda, ktorá nielenže dodáva kabíne na modernosti, ale tiež lepšie využíva priestor medzi vodičom a spolujazdcom na prednom sedadle.

Digitálna palubná doska

Renault Kardian sa môže pochváliť ďalšou charakteristickou črtou: modernou a rafinovanou sedempalcovou digitálnou palubnou doskou. Rozhranie zobrazuje relevantné informácie o jazde a umožňuje bezproblémovú navigáciu medzi rôznymi zobrazeniami. Farbu podsvietenia obrazovky je možné prispôsobiť pre osem rôznych možností okolitého osvetlenia – ktoré je možné aktivovať prostredníctvom multimediálnej obrazovky – a splynúť s LED diódami pozdĺž panelov predných dverí, čím zvýrazňuje dizajn interiéru Renaultu Kardian. Zvolené okolité osvetlenie je replikované aj na multimediálnej obrazovke.

8-palcová multimediálna obrazovka s nastavením MULTI-SENSE

Ďalším technologickým vrcholom Renaultu Kardian je jeho osempalcová multimediálna plávajúca obrazovka s tenkými okrajmi. Multimediálny systém podporuje Android Auto a Apple CarPlay prostredníctvom káblových a bezdrôtových pripojení, čo umožňuje používanie inteligentných aplikácií pre šoférovanie a zábavu priamo cez obrazovku. Je veľmi citlivý.

Táto obrazovka poskytuje prístup k nastaveniam MULTI-SENSE pre ešte viac emócií a vnemov a umožňuje vodičovi vybrať si medzi tromi jazdnými režimami – Eco, Sport a MySense – a rôznymi možnosťami okolitého osvetlenia podľa nálady.

Moderné materiály a žiarivé farby

Celý interiér Renaultu Kardian bol navrhnutý tak, aby sprostredkoval pocit modernosti a dynamiky, a to aj pri výbere farieb a materiálov. Sedadlá sú čalúnené látkou s odtieňmi oranžovej. Osviežujúcu farbu dodáva aj prístrojová doska s oranžovým prešívaním a ozdobným pásom vyrobeným zo zrnitej potiahnutej látky TEP – materiálu, ktorý sa používa aj na výplne predných dverí.

Charakteristické sedadlá Renaultu Kardian sú nápadne zdobené líniami 3D kosoštvorca.

PREVENCIA A OCHRANA: SMART TECHNOLÓGIE

Renault Kardian je nabitý technológiami a obsahuje 13 pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAS) – dva z nich nie sú dostupné v žiadnom inom vozidle segmentu B v Brazílii. Pocit bezpečia, ktorý prináša vysoká jazdná poloha, dopĺňa výbava pasívnej bezpečnosti – vrátane šiestich airbagov – a zosilnená konštrukcia karosérie na zníženie dopadov kolízií.

Systém varovania pred mŕtvym uhlom a viacpohľadové kamerové systémy – jedinečná výbava v tomto segmente

Pre bezpečnú a plynulú jazdu je Renault Kardian vybavený systémom varovania pred mŕtvym uhlom, ktorý nie je dostupný v žiadnom inom vozidle segmentu B v Brazílii. Tento systém upozorní vodiča, ak sa mimo jeho zorného poľa nachádza vozidlo – napríklad pri zmene jazdného pruhu. Systém, ktorý funguje pri rýchlostiach medzi 30 a 140 km/h a využíva štyri ultrazvukové senzory namontované na oboch stranách vozidla, vydáva vodičovi vizuálne varovania prostredníctvom blikajúcich LED svetiel na vonkajších spätných zrkadlách. Túto funkciu možno jednoducho aktivovať alebo deaktivovať prostredníctvom multimediálnej obrazovky na prístrojovej doske.

Viacnásobný kamerový systém – ďalšia výbava, ktorá nie je dostupná v žiadnom inom vozidle segmentu B v Brazílii – zjednodušuje vodičovi život tým, že zobrazuje prekážky v prednej, zadnej a bočnej časti vozidla na osempalcovej multimediálnej centrálnej obrazovke počas cúvania. a parkovacích manévroch. Vodič môže zmeniť uhol kamier na ľavej, pravej, prednej a zadnej strane.

Systém adaptívneho tempomatu

Systém adaptívneho tempomatu (ACC) Renault Kardian je užitočnou funkciou na dlhé cesty a ponúka vodičovi pohodlie a bezpečnosť. Tento systém založený na senzoroch automaticky upravuje rýchlosť vozidla, aby pomohol vodičovi udržiavať vopred nastavenú vzdialenosť od vozidla vpredu bez toho, aby musel stláčať plynový pedál. Ak vpredu nie je žiadne vozidlo, ACC funguje ako bežný tempomat. Tento systém je možné aktivovať od rýchlosti 30 km/h a jeho stav sa zobrazuje na obrazovke navigácie.

Systém upozornenia na bezpečnú vzdialenosť

Tento systém informuje vodiča o časovom intervale medzi jeho vozidlom a vozidlom vpredu, aby sa mohol držať v bezpečnej vzdialenosti. Funguje, keď je rýchlosť vozidla medzi 30 a 180 km/h, ale vypne sa, keď je systém adaptívneho riadenia zapnutý.

Systém varovania pred čelnou zrážkou a aktívne núdzové brzdenie

Systém varovania pred čelnou zrážkou využíva technológiu kamery a radaru, aby upozornil vodiča, ak sa príliš priblíži k vozidlu pred ním. Na obrazovke navigácie sa zobrazí vizuálne varovanie a keď sa očakáva, že vodič začne brzdiť, spustí sa zvukové varovanie. Ak vodič nezareaguje včas, systém aktívneho núdzového brzdenia automaticky zabrzdí, aby vozidlo zastavil.

Ďalší kľúč ADAS

Sada ADAS Renault Kardian obsahuje aj asistenčný systém rozjazdu do kopca, ktorý sa automaticky spustí, keď vozidlo zastaví na svahu väčšom ako tri stupne. Tento systém zabraňuje cúvnutiu vozidla tým, že automaticky použije brzdy, keď vodič zdvihne nohu z brzdového pedála, aby stlačil pedál plynu. Pred uvoľnením bŕzd udrží vozidlo v pokoji na dve sekundy.

Okrem toho systémy obmedzovača rýchlosti a tempomatu poskytujú vodičovi väčší pokoj a pomáhajú znižovať spotrebu paliva a únavu na dlhých cestách.

6 airbagov pre všestrannú ochranu

Pasívna bezpečnosť je pre Renault Kardian tiež vysokou prioritou, pretože má celkovo šesť airbagov – vodiča, spolujazdca, bočné a hlavové. Štruktúra karosérie vozidla je v prednej časti zosilnená, aby sa znížila sila nárazu v prípade čelného alebo bočného nárazu. Okrem toho v kritických jazdných situáciách systém elektronickej kontroly stability (ESC) zasiahne, keď zistí, že vozidlo nejde tam, kde vodič riadi.

ZVÝŠENÝ POKOJ Z JAZDY

Renault Kardian slávnostne otvára novú modulárnu platformu skupiny Renault v Brazílii. Je na vrchole svojho segmentu z hľadiska spotreby paliva a emisií CO2 vďaka novému 1,0-litrovému preplňovanému motoru s výkonom 125 k s výkonom 125 k a 220 Nm v kombinácii s dvojspojkovou prevodovkou EDC. Mechanická kombinácia nevídaná v Latinskej Amerike.

Prvý sériový model založený na novej modulárnej platforme Renault Group

Renault je svetovou francúzskou značkou číslo jeden so zameraním na štyri priemyselné a obchodné centrá – Latinskú Ameriku, Severnú Afriku – Turecko, Indiu a Južnú Kóreu.

S ohľadom na tieto trhy vyvinula skupina Renault jedinečnú modulárnu platformu, ktorá poskytuje základ pre dizajn a konštrukciu vozidiel „à la carte“. V budúcnosti umožní vývoj siedmich medzinárodných vozidiel, montovaných v štyroch priemyselných regiónoch skupiny – Latinskej Amerike, Turecku, Maroku a Indii.

Vysoká miera flexibility, ktorú ponúka táto platforma, umožní ponúknuť veľmi odlišné karosérie a siluety s dĺžkami vozidla 4 až 5 metrov, štyrmi možnosťami rázvoru (s rozmermi 2,6 až 3 metre), ako aj tromi dĺžkami zadného modulu. Renault Kardian je prvým – a najkompaktnejším – vozidlom, ktoré využíva výhody tejto novej modulárnej platformy. Ako ukázal súčasne predstavený koncept Niagara Concept, táto platforma pomôže vyvinúť veľmi rôznorodé vozidlá, ako sú veľké pick-upy a ďalšie atraktívne siluety. Je dôležité poznamenať, že nová evolutívna platforma Renault Group bude využívať elektrickú a elektronickú architektúru novej generácie, kompatibilnú so všetkými súčasnými a budúcimi predpismi.

Nový motor flexfluel s výkonom 125 koní a krútiacim momentom 220 Nm

Renault Kardian bude v Brazílii uvedený na trh s novým 1,0-litrovým trojvalcovým preplňovaným motorom s priamym vstrekovaním s výkonom 125 k (92 kW) a krútiacim momentom 220 Nm. Tento motor bude spojený s automatickou prevodovkou Efficient Dual Clutch (EDC) pre optimálny pôžitok z jazdy.

Táto mechanická kombinácia, ktorá znižuje spotrebu paliva v kombinácii so systémom Stop & Start, ponúka vynikajúcu odozvu – a lepší pôžitok z jazdy – s obmedzenými emisiami CO2. Jeho krútiaci moment 220 Nm umožňuje efektívnu a energeticky úspornú jazdu.

Efektívna dvojspojková automatická prevodovka

Rovnako ako mnohé európske modely značky, aj Renault Kardian je vybavený trojvalcovým preplňovaným motorom 1.0 a prevodovkou Efficient Dual Clutch (EDC). Tento systém využíva dve spojky na veľmi rýchle radenie bez prerušenia krútiaceho momentu, čím sa zvyšuje komfort jazdy a odozva. Vodič môže radiť nahor alebo nadol aj manuálne pomocou páčok na volante. Okrem toho táto prevodovka využíva technológiu mokrej dvojspojky – konkurenčnú výhodu na latinskoamerickom trhu – na optimalizáciu chladenia spojok a predĺženie ich životnosti. Táto prevodovka s technickým názvom DW23 bude svetovou novinkou a debutuje na trhoch Latinskej Ameriky.

 

 









Pokračujte na ďalší príspevok »