AKTUALIZÁCIA: Kontroly na hraniciach sa predlžujú. Potrvajú dlhšie než sa pôvodne čakalo

Kontroly na hraniciach Slovenska sa opäť predlžujú.

Pôvodne mal sprísnený režim na hraniciach skončiť 13.10.2023.
Najviac nelegálnych migrantov bolo zaznamenaných na hranici s Maďarskom.
Vydané  Text: 

Od zajtra, 13.10.2023, malo dôjsť k oficiálnemu uvoľneniu režimu na hraniciach. Sprísnené hraničné kontroly prišli zo strany Poľska, Česka a Rakúska, ako priama odpoveď na zvýšené množstvo nelegálnych migrantov prechádzajúcich cez územie Slovenska ďalej na západ. Pôvodne sa hovorilo o náhodných alebo riadnych hraničných kontrolách, ktoré mali trvať len 10 dní. Dnes už však je zrejmé, že táto doba sa poriadne predĺži.

Poľsko

Ako informuje portál teraz.sk, hraničné kontroly na hraniciach s Poľskom budú predĺžené minimálne do 2. novembra 2023. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski oznámil, že zavedenie hraničných kontrol je v súlade so Schengenským kódexom a dodal, že Poľsko o svojich krokoch bude informovať aj Európsku komisiu. Celkovo sa tak hraničné kontroly dotknú celej pozemnej hranice. Aktuálne zostáva otvorených 8 cestných, 3 železničné a 11 priechodov určených pre peších.

 

Rakúsko a Nemecko zavádzajú mýto za emisie, čoskoro sa pridá aj Slovensko. Kto nezadá údaje včas, bude platiť najdrahšie mýto automaticky

Česko

Už v stredu 11.10.2023 Praha informovala o predĺžení hraničných kontrol na našich hraniciach. Pôvodne sa, podobne ako s Poľskou stranou, hovorilo o dočasnom obmedzenom režime formou náhodných hraničných kontrol do 13.10.2023. Český minister vnútra Vít Rakušan po rokovaní vlády zopakoval, že ide o preventívne riešenie s cieľom zabrániť nelegálnej migrácii. Kontroly sa tak predlžujú až do 2. novembra. Zároveň dodal, že polícia v období od 4.10. do 9.10. celkovo skontrolovala až 43 749 osôb. Z tohto množstva sa podarilo bezpečnostným zložkám odhaliť až 283 ilegálnych migrantov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Rakúsko

V čase písania tohto článku nebolo zrejmé, či sa hraničné kontroly na pozemnej hranici medzi Rakúskom a Slovenskom predĺžia. Správu však budeme aktualizovať.

Maďarsko

Poslednou krajinou v zozname aktualizácie uzatvorených hraníc je Maďarsko, z ktorého na naše územie prúdi väčšina nelegálnych migrantov. Z pohľadu našej južnej hranice sa kontroly predlžujú až do 3. novembra 2023. V stredu tento krok schválila vláda Slovenskej republiky. Ich režim sa nemení. Pôjde o náhodné kontroly po celej dĺžke pozemnej štátnej hranice medzi Slovenskom a Maďarskom. Samotný účinok obmedzeného režimu na hraniciach lepšie popisujú čísla. Kým za 39. týždeň bolo zaevidovaných až 2496 nelegálnych migrantov, za 40. týždeň ich bolo len 1929. Čísla hovoria o počte zaznamenaných osôb na hranici s Maďarskom.

Inzercia

Inzercia

NOVÁ ŠKODA KODIAQ je tu! Pod kapotou zostáva nafta, v interiéri prevažuje udržateľnosť. Čo sa ešte zmenilo?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.