FACELIFT ELEKTROMOBILU

Koniec Škody Enyaq 80 a 80x. Česi odpočítavajú dni do premiéry vylepšeného Enyaqu

Po mimoriadne dôležitej premiére novej generácie Škody Kodiaq už Česi chystajú ďalšiu novinku. Škoda už počíta do začiatku výroby vynoveného modelu Enyaq.

Prvé obnovené jednotky zídu z výrobnej linky v novembri 2023.
Verzie 80 a 80x údajne majú byť z predaja stiahnuté.
Vydané  Text: 

Už len pár týždňov a česká automobilka Škoda Auto spustí výrobu modernizovanej verzie modelu ENYAQ. Výroba sa má spustiť začiatkom novembra.

Na rozdiel od zdania sa Česi neobmedzili len na drobnú kozmetiku, aby sa auto podobalo na iné novinky a používali nové logá tvorené už iba samotným textom SKODA so štylizovaným mäkčeňom zakomponovaným priamo do horného oblúka písmena S.

Elektrický model dostal vskutku signifikantné vylepšenia v oblasti technológii. Automobilka sľubuje dlhší dojazd a kratší čas nabíjania.

Čo sa na Škode Enyaq zmení?

Výrobca sa rozhodol poriadne zmodernizovať pohonný systém. Škoda má nové elektrické motory a vylepšený systém správy batérie.

Preto tá zmena nomenklatúry: modely Enyaq 80 a 80x budú nahradené výkonnejšími verziami 85 a 85x.

Viac výkonu z nového motora

Nové motory sú výkonnejšie ako tie doteraz používané. V závislosti od verzie je k dispozícii namiesto 150 kW (204 k) až 210 kW (285 k).

V prípade Škody Enyaq 85x to znamená nárast o 15 kW (najvýkonnejšia Škoda Enyaq 80x v súčasnej ponuke bola vybavená motorom s výkonom 195 kW/265 k).

Športová verzia RS má ešte väčší výkon. Zvýšil sa z 220 kW (299 k) na 250 kW (340 k).

Verzia 85 zrýchli z 0 na 100 km/h až o 2 sekundy rýchlejšie ako súčasná 80. V prípade verzie 85x sa čas skráti o 0,3 s. Najvýkonnejší Enyaq RS v rade potrebuje len 5,5 sekúnd na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h. Vo všetkých výkonnejších verziách zostáva maximálna rýchlosť nezmenená a je 180 km/h.

Inovácie v technológii batérií zahŕňajú aj možnosť predohrevu pre prípravu batérie na vysokovýkonné nabíjanie. Výrobca stručne spomína aj optimalizáciu chemického zloženia článkov (detaily bohužiaľ neprezrádza).

Všetko sa však premieta do zvýšeného dosahu. Škoda Enyaq 85 prejde až 565 km ( kupé 576 km).

V prípade variantu 85x môžete počítať s dojazdmi od 538 km do 548 km (kupé). Najvýkonnejší Enyaq RS prejde vzdialenosť 541 km až 547 km (kupé).

Zmeny nastali aj v interiéri auta.

Vynovený Enyaq má modernizovaný multimediálny systém (dostupný od variantu 85) so softvérom 4.0 a novým užívateľským rozhraním a zmenenou grafikou obrazovky pred vodičom.

Škoda sľubuje, že hlasová asistentka Laura by mala lepšie rozumieť príkazom používateľa a rýchlejšie reagovať. Jediné, čo môžeme urobiť, je tomuto avízu dôverovať a počkať na prvý redakčný test.

TEST: Zobrali sme Škodu Enyaq Sportline iV 80x na dovolenku k moru. Týždeň nám ukázal, že ide o plnohodnotné auto a nie o brzdu ciest + dáta

Je leto, tak prečo si nevyraziť k moru a pritom nevyvrátiť všetky mýty odporcov elektromobility. Presne to sme sa rozhodli urobiť pri našom výlete Škodou Enyaq Sportline iV 80x do chorvátskeho mesta Pula.









Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.