NOVÝ MODEL

Renault KARDIAN. Tak sa volá nové lacné SUV a prvý bratranec Dacia Sandero Stepway

Lacné malé SUV má byť prvým zo série nových modelov, ktorými mieni Renault zaujať na pre nás exotických trhoch.

Vydané  Text: 

Značka Renault už niekoľko mesiacov pracuje na novom SUV v segmente B, modeli pre medzinárodné trhy, ktorý sa však do západnej Európy nedostane. Tajomný prototyp, ktorý sme pred pár mesiacmi videli na špionážnych fotografiách, už má meno: volá sa Renault Kardian a predstavený bude o pár týždňov.

Napriek tomu, že model je určený pre dobytie brazílskeho automobilového trhu, môže byť zaujímavý aj pre európskeho zákazníka. V minulosti už takto značka Renault odhalila model Arkana určený pre ruský trh, napokon sa však model dostal aj k nám a dnes predstavuje silný model v portfóliu automobilky.

Renault ako skupina má v segmente B dvoch významných zástupcov, ktorých úspech prekonal všetky očakávania. Captur práve prechádza veľkým faceliftom a na jeseň budúceho roka prinesie zaujímavé novinky, a Dacia Sandero Stepway. To sú dva spôsoby, ako zaujať zákazníkov dvoma viac či menej prepracovanými modelmi. Pre Južnú Ameriku sa ale skupina rozhodla pre ďalší model, práve Kardian.

Automobilka zatiaľ odhalila detail zadnej časti pripravovaného modelu, ktorý je  označovaný ako „mestské SUV “, prvý zo série modelov špeciálne vyvinutých pre konkrétne trh.

Nový Renault Kardian bude lacné malé SUV, low-cost. Výrobca ho postaví na podvozkovú platformu „CMF B“, ktorú používajú modely značky Dacia, Renault Clio aj samotný Captur. Zdá sa, že  veľká časť dizajnu karosérie bola prevzatá z crossoveru rumunskej značky, s výnimkou dizajnu prednej a zadnej časti. Podrobnosti však zatiaľ nepoznáme, keďže automobilka doteraz oficiálne odhalila iba fotografiu zadnej časti s nápisom KARDIAN.

Internetom už dnes kolujú početné fotografie a vizualizácie nového RENAULT KARDIAN, všetky sú však zatiaľ neoficiálne a nepotvrdené.

Predstavenie nového Renaultu Kardian sa uskutoční 25. októbra 2023 v Rio de Janeiro a do predaja sa dostane v prvých mesiacoch roku 2024. Automobilka bude aj naďalej ponúkať manuálnu prevodovku s trojvalcovými a štvorvalcovými motormi so zdvihovým objemom valcov 1,0 a 1,3 litra, všetko na benzín a tiež etanol, v Brazílii populárne palivo.

Prečo názov Kardian?

Korene značky Renault Kardian však možno nájsť v angličtine. Na prvé počutie názov evokuje slovo „strážca“, ktoré symbolizuje ochranu a robustnosť. Tento dojem umocňuje prítomnosť silných spoluhlások: K, R a D.  Ale je tu aj ďalšia silná evokácia. Renault Kardian je zaujímavý tým, že evokuje živosť a agilitu. V skutočnosti evokuje kardio: šport, dynamiku a adrenalín – takto názov vysvetľuje Sylvia, vedúca stratégie pomenovania v divízii globálneho marketingu spoločnosti Renault.

V spoločnosti Renault už bolo niekoľko modelov s útočným písmenom „K“: Koleos (2008), Captur (2013), Kaptur (2016), Kadjar (2015), Kwid (2015) a Kiger (2021).

Kardian pritom nie je posledný nový model výrobcu. Čoskoro bude debutovať na latinskoamerickom trhu spolu s modelmi Alaskan a Oroch a potom bude uvedený na trh v ďalších krajinách sveta.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »