Pravda je na stole! Čo sa presne stalo s elektromobilmi na palube lode, ktorú zachvátil požiar?

Po požiari na nákladnej lodi pri holandskom pobreží médiá impulzívne označili za príčinu požiaru elektromobil. Teraz sa ukázalo, že to nie je pravda.

Vydané  Text: 

Aj keď presná príčina požiaru stále nie je známa, teória o elektromobiloch po kontrole nákladnej lode už neobstojí. Spodné štyri z dvanástich palúb sú v podstate nepoškodené a približne 1 000 vozidiel, vrátane 498 elektrických, je v dobrom stave, tvrdí šéf záchrannej spoločnosti Royal Boskalis Westminster NV Peter Berdowski. Znamená to teda, že žiaden z prítomných elektromobilov na palube nemôže byť zodpovedný za požiar lode neďaleko holandského pobrežia.

Podľa šéfa záchrannej spoločnosti sú štyri najvyššie paluby, na ktorých sa nenachádzali žiadne elektromobily, natoľko poškodené, že sa po nich ťažko chodí a že vozidlá, ktoré sa tam nachádzajú, sú doslova „pripečené k zemi“. Poškodené automobilky teraz zisťujú, ako by sa dali vozidlá z lode vytiahnuť.

Nákladná loď Fremantle Highway je v súčasnosti zakotvená v holandskom meste Eemshaven. Čoskoro sa z lode odčerpá palivo a zvyšok nebezpečných látok, aby sa zabránilo úniku a znečisteniu životného prostredia. Fremantle Highway môže zostať v prístave do 14. októbra. Potom ju budú musieť odtiahnuť na iné miesto – či na opravu alebo zošrotovanie, zatiaľ nie je známe.





Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »