JUNIORSKÝ MOTOŠPORT

Matias Baláž a Simon Végh v sobotu bodovali. Maco Racing Junior Team tak získal prvé dve miesta na majstrovstvách mládeže na PW50

V dňoch 4. a 5. augusta 2023 sa na najdlhšej motokárovej dráhe na Slovensku v Dlhej v blízkosti Trnavy konali Medzinárodné majstrovstvá a Majstrovstvá Slovenska + Slovenský pohár CPM kategórie mládež, ktorých sa zúčastnili aj Matias Baláž a Simon Végh z Maco Racing Junior Team. Obaja predviedli skvelé výkony a obsadili pre tím prvé dve miesta.

Vydané  Text: 

V sobotu sa na kartingovom okruhu v Dlhej pri Trnave uskutočnili preteky MMSR mládeže, Babetta Cup a český Minimoto Cup.

Za kategóriu PW50 sa zúčastnila aj dvojica juniorských pretekárov z tímu Maco Racing Junior Team, Matias Baláž s číslom 26 a Simon Végh s číslom 68, o ktorom priebežne informujeme.

Obom mladým pretekárom sa podarilo po dvoch pretekoch obsadiť pódiové pozície: Baláž prvé miesto a Végh druhé. Obom pretekárom týmto gratulujeme!

Rýchlosť motocyklov je vzhľadom na vek pretekárov vskutku úctyhodná, Simonova priemerná rýchlosť na pretekoch presahuje 49 km/h, pri kvalifikácii dosiahla 50,184 km/h.

Simon Végh už od kvalifikácie preukázal výbornú sústredenosť, vďaka čomu na rošte štartoval z prvého miesta a prvé miesto dosiahol aj v prvých pretekoch. Baláž štartoval z miesta číslo tri. Na druhom mieste sa kvalifikoval Samuel Odrobina (č. 99), na štvrtom Mattia Pátek (č. 32), na piatom Alexis Benovič (č. 100) a zo šiesteho štartoval Noel Nagy (č. 84).

Prvé preteky vyhral Simon Végh na svojej Yamahe PW50, pričom jeho tímový kolega Matias obsadil druhé miesto, tretím pretekárom bol Samuel Odrobina z SMF Junior Circuit Racing School (výsledky tu).

Druhým pretekom o dve hodiny dominoval Baláž nasledovaný Odrobinom a Véghom (výsledky tu).

Zverejneným celkovým výsledkom triedy  PW50 napokon vedie Matias Baláž nasledovaný Simonom Véghom, Samuelom Odrobinom, Alexisom Benovičom, Mattia Pátekom a Noelom Nagyom.

Inzercia

Inzercia

Baláž si pripisuje 45 bodov  (20+25) a Végh 41 bodov (25+16).

Kompletné výsledky nájdete na stránke casomeric.cz

Matias odchádza z pretekárskej trate po prvom preteku.

Matias po kvalifikácii a prvých pretekoch vysvetľuje, aké ochranné prvky obsahuje jeho kombinéza.

Pochvalne sa o Matiasovom výkone vyjadril aj traťový maršál Antoine Septième: „Tento nádejný slovenský jazdec už je na prvom mieste v druhom kole a vyzerá to, že nebude nachádzať konkurenciu v budúcnosti, pretože čo tento jazdec dokáže, je neskutočné,“ zaznieva vo videu.


Počas pretekov sme mali príležitosť stretnúť aj Petra Baláža, legendu slovenského motošportu na motocykloch Jawa a niekdajšieho prezidenta SMF.

Peter Baláž na pretekoch motocyklov mládeže v Dlhej, 5.8.2023

Peter Baláž má pozitívny vzťah k mládeži pohybujúcej sa v oblasti motoristického športu, napokon tiež začínal jazdiť v pomerne skorom veku, avšak, ako nám pripomenul, vtedy ešte bez možnosti profesionalizácie tréningov. „Jazdil som kde sa dalo, na bežných cestách,“ hovorí Baláž počas prestávky medzi pretekmi v Dlhej a otvorene oceňuje okruhy, ako je tento v Dlhej, ktoré má má dnešná mládež k dispozícii.

Baláž sa minulý rok stal držiteľom trofeje svetového formátu na základe ankety Zlatý volant v kategórii Zlaté riadidlá a minulý rok o ňom vyšla životopisná kniha Peter Baláž – Život na plný plyn, ktorého autorom je Richard Karnok. Desaťnásobný majster Česko-Slovenska nám však povedal aj to, že viac uznania za desaťročia trvajúcu kariéru prichádza zo zahraničia, než z domoviny.

V podstate nepriaznivo vidí aj vývoj podpory motoristického športu. „Všetko musia platiť rodičia a zháňať peniaze sami,“ poukazuje Baláž na nedostatočnú podporu slovenských začínajúcich pretekárov, ktorí sú dnes závislí na finančných možnostiach rodičov. Na komplikovanú situáciu s financovaním slovenského juniorského motoristického športu sme upozorňovali minulý rok tiež.

Najbližšie budete mať možnosť vidieť a stretnúť Petra Baláža na 13. ročníku Holíčskeho zámockého okruhu (Medzinárodné majstrovstvá SR motocyklov a sajdkár vintage), ktorý sa uskutoční 19. augusta 2023. Tréning je naplánovaný na 9:00 hodinu a preteky na 14:00 hodinu.

Matias Baláž a Peter Baláž. Dodajme, že zhoda priezvisk je náhodná.

 

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »