Novú generáciu Superbu už testujú na cestách, je väčšia ako kedykoľvek predtým

Zábery z testovania Superbu Combi odhaľujú nárast rozmerov. Passat aj Superb sa budú vyrábať v Bratislave a obe ako kombi, Škoda však bude mať mierne navrch.
Vydané  Text: 
Stredne veľké sedany sú na troch západného sveta vymierajúcim karosárskym druhom, ale ešte chvíľu potrvá, kým podľahnú crossoverom a SUV. Jedným z automobilových gigantov, ktorý bude takýto model ponúkať aj naďalej, je skupina Volkswagen – a už dnes pritom vieme, že tým pokračovateľom nebude Passat. **[Volkswagen Passat sedan totiž definitívne končí](https://www.autoviny.sk/novinky/123241/novy-vw-passat-sedan-uz-do-vyroby-neobjednate-automobilka-ukoncuje-36-rocnu-eru-klasickeho-sedanu)** (aspoň na nasledujúce roky) a bude sa vyrábať a predávať výhradne ako kombi. Passat sa už od začiatku tohto roka naozaj nedá objednávať do výroby, potvrdil importér značky pre holandský AutoWeek a dokazuje to aj slovenský konfigurátor, ktorý už model Passat sedan ponúka výhradne zo skladových zásob – nový model si už teda neobjednáte. V ponuke sa však naďalej nachádza kombi Passat Variant, tomu má automobilka zabezpečiť aj ďalšiu generáciu.

VW do Slovenska investuje miliardu: Superb a Passat sa budú vyrábať u nás

Volkswagen na Slovensku preinvestuje až miliardu eur, teda dvojnásobok toho, čo očakávala Matovičova vláda, tvrdí Denník N.

Naopak, Škode Superb skupina naďalej dopriala dva karosárske varianty, sedan (liftback) aj kombi. Pritom ešte nedávno dnes odchádzajúci šéf VW Herbert Diess vyhlásil, že [Škoda by mala byť agresívnejšia](https://www.autoviny.sk/novinky/121755/vw-do-slovenska-investuje-miliardu-superb-a-passat-sa-budu-vyrabat-u-nas), čo sa týka objemu predaja – rozumeli sme tomu tak, že by mala byť lacnejšia. Obe vylepšené verzie Superbu sa už testujú na cestách a ich fotografie obleteli sociálne siete. Teraz to môže vyzerať ako jednoduchšia modernizácia, ale pod známymi tvarmi karosérie sa skrýva **natiahnutá verzia platformy MQB** s komponentmi zdieľanými s pripravovaným Volkswagenom Passat. Očakáva sa tiež, že tieto dva modely **budú využívať aj rovnaké pohonné jednotky**. Vznetové agregáty už možno nie sú také populárne ako kedysi, no Európa by mala v Superbe dostať 2,0-litrový TDI, možno s rôznymi naladeniami výkonu, v konfiguráciách s pohonom predných a všetkých kolies. Do ponuky by sa mali pridať 1,5- a 2,0-litrové benzínové motory TSI, očakávame niekoľko mild-hybridov a minimálne jeden plug-in hybrid. ### Fotogaléria: Škoda Superb sedan (2023) [GALLERY id=32345] Keďže **Superb bude naďalej stáť na vrchole ponuky značky Škoda**, takmer určite získa aj nové komfortné a technologické prvky. Očakávame modernejší informačno-zábavný systém a digitálny prístrojový panel, celý rad jazdných asistenčných systémov a komfortné doplnky ako kožené čalúnenie, elektricky nastaviteľné predné sedadlá, strešné okno, prémiové audio a istú mieru personalizácie exteriéru aj interiéru. **Škoda Superb Combi (modelový rok 2023)** bude mať mimoriadne priestranný batožinový priestor, čo dosvedčuje výrazný zadný previs na špionážnych fotografiách, ktoré zverejnil magazín [Autoevolution](https://www.autoevolution.com/news/2023-skoda-superb-combi-spied-for-the-first-time-it-looks-bigger-than-ever-192371.html). Rovnako ako na aktuálnom modeli je rázvor vskutku veľkorysý, čo znamená dostatok miesta pre pasažierov na zadných sedadlách. Škoda však neriskovala a **oba nové Superby dôsledne zamaskovala**. Za zmienku stojí, že prototypy vybavila veľkými kolesami, napriek tomu bolo vozidlo nafotené na cestách s pripojeným prívesom na ťažnom zariadení. **Oficiálny dátum predstavenia je v súčasnosti neznámy**, no očakáva sa, že prvé oficiálne predstavenie novej generácie Škody Superb by mohlo prebehnúť buď koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho.. Prvé kusy by sa mohli dostať k predajcom v celej Európe v druhej polovici roka 2023.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.