Mstia sa Rusi Toyote, lebo sa Japonci pridali k západu? Asi nie, ale pre istotu pozastavuje výrobu v celej krajine

Aktualizácia na konci článku. Incident môže poškodiť úsilie Toyoty vrátiť sa k plnej výrobe po tom, čo sa tento rok obmedzovala kvôli čipom a covidu.
Vydané  Text: 
Toyota oznámila, že v utorok 1. marca 2022 pozastaví výrobu vo všetkých japonských výrobných závodoch a príde tak približne o 13 000 áut. Rozhodnutie prichádza po tom, čo jednu spoločnosť dodávajúcu plastové diely a elektronické súčiastky zasiahol údajný kybernetický útok. Bezprostredne neboli dostupné žiadne informácie o tom, kto stojí za útokom, ani o motíve. K dispozícii sú však špekulácie, ktoré automobilka nepotvrdila. K kybernetickému útoku prišlo krátko po tom, čo sa Japonsko pripojilo k západným spojencom v záležitosti vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu, hoci nebolo jasné, či útok vôbec súvisí. Hovorca dodávateľa **Kojima Industries** povedal, že to **vyzeralo na nejaký druh kybernetického útoku**. Hovorca Toyoty zasa udalosť z pohľadu automobilky opísal ako „**zlyhanie dodávateľského systému**“. Otázka, či sa Rusi mstia Toyote, že sa Japonci pridali k západu, je preto **vysoko špekulatívna a vo svojej podstate tendenčná**. Automobilka Toyotav Japonsku prevádzkuje 28 montážnych liniek v 14 závodoch. ### O autá je záujem, vyrábať nie je s kým a čím Bez ohľadu na to, či ide o cielený útok na Kojima Instrustries alebo priamo na Toyotu, incident môže poškodiť úsilie japonskej automobilky vrátiť sa k plnej výrobe po zastavení továrne v januári a februári tohto roka. Poklesy vo výrobe boli dnes už tradične spôsobené **nedostatkom čipov** a odstávkami súvisiacimi s ochorením COVID-19. Toyota bola dlhý čas relatívne odolná pred problémami s dodávateľským reťazcom počas väčšiny pandémie, ale jej skladové zásoby sa celkom prirodzene museli vyčerpať. Výroba Toyoty v januári klesla o 15 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Bol to dôsledok potreby zastaviť výrobu v čínskom meste Tianjin, keď vláda vykonala niekoľko kôl masových testov na prítomnosť koronavírusu na obyvateľoch. Začiatkom tohto mesiaca boli niektoré prevádzky Toyoty v Severnej Amerike ovplyvnené protestmi, ktoré uzavreli niektoré z hlavných obchodných ciest medzi USA a Kanadou. Prerušenia v prvých dvoch mesiacoch roka podnietili Toyotu, aby znížila svoj cieľ výroby na fiškálny rok do marca na 8,5 milióna vozidiel z predchádzajúceho cieľa 9 miliónov. Toyota momentálne zisťuje, či môže obnoviť prevádzku koncom tohto týždňa, [informoval magazín Nikkei Asia](https://asia.nikkei.com/Business/Automobiles/Toyota-to-halt-operations-at-all-Japan-plants-due-to-cyberattack). **Aktualizácia 1.3.2022 8:27**: [Toyota informovala](https://global.toyota/en/newsroom/corporate/36964956.html?adid=ag478_mail&padid=ag478_mail), že výrobu obnoví v stredu 2. marca 2022. ### VIDEO: Výroba automobilov Toyota v japonských závodoch Motomachi v Yokohome a Takaoka v Toyome








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.